Valjevo u vreme vanrednog stanja (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo u vreme vanrednog stanja (foto: Đorđe Đoković)
01.04.2020, 11:06

Pokušaj da deo novca za zdravstvo bude potrošen i za pakete koje će deliti vlast

č: | fb:

Valjevski privrednici, njih preko 150, pokrenuli su humanitarnu akciju za prikupljanje novčanih sredstava za pomoć zdravstvenim ustanovama u Valjevu u borbi protiv Kovid 19. Novčana sredstva, koja će uplaćivati na namenski račun, namenjena su za pomoć Opštoj bolnici, Zavodu za javno zdravlje i Domu zdravlja.

 

Kako je saopšteno danas iz Kabineta gradonačelnika, formiran je i Stručno-operativni tim, čiji je zadatak da organizuje prikupljanje humanitarne pomoći kroz donacije.

 

U saopštenju se navodi, da je, "radi trasnparentnosti celog procesa, Stručno-operativni tim sačinio protokol i procedure po kojem će se odvijati ova akcija. Kao što u protokolu piše, o količini prikupljenih sredstava i načinu njihovog trošenja, Stručno-operativni tim ima obavezu da izvesti sve privrednike koji učestvuju kao donatori u ovoj humanitarnoj akciji".

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, upravo su privrednici insistirali na tome da trošenje novca bude transparentno i da informacija o tome koliko novca je prikupljeno i kako su sredstva utrošena bude dostupno javnosti, kao i da novac u skladu sa Odlukom Vlade Srbije bude utrošen isključivo za pomoć valjevskim zdavstvenim ustanovama i zdravstvenim radnicima.

 

Međutim, kako nam je rečeno, komandant Štaba za vanredne situacije Slobodan Gvozdenović je saopštio privrednicima da će njihova novčana donacija biti potrošena i za pomoć socijalno ugroženim građanima.

 

Da je komandant Štaba samoinicijativno odlučio da, suprotno Odluci Vlade Srbije, ova nemenska sredstva potroši i za kupovinu paketa za pojedine građane, potvrđuje i saopštenje za javnost Kabineta gradonačelnika u kome piše da će se prikupljena sredstva, osim za nabavku neophodne zaštitne opreme i sredstava za bezbedan rad zdravstvenih radnika u zdravstvenim ustanovama u Valjevu u borbi protiv virusa Kovid 19, koristiti i za pomoć našim socijalno najugroženijim sugrađanima.

 

Privrednici sa kojima smo razgovarali kažu da nisu protiv pomoći sugrađanima, ali ovde je reč o namenskim sredstvima za zdravstvene ustanove i zdravstvene radnike, jer je njima pomoć trenutno najneophodnija.

 

"Socijalno ugroženim građanima Štab za vanredne situacije može da obezbedi pomoć sredstvima iz gradske kase, kroz korišćenje stalne budžetske rezerve. I ne samo da može, nego to i jeste uloga lokalne vlasti da u kriznim vremenima pomaže svoje sugrađane", kaže jedan od naših sagovornika.

 

Kako saznajemo već na početku humanitarne akcije za pomoć zdravstvenim ustanovama desetak valjevskih privrednika uplatilo je preko tri miliona dinara. Kolubarske.rs će sa posebnom pažnjom pratiti gde su utrošena ova namenska sredstva.

 

Ukoliko ste zainteresovani da uplatite novac za pomoć valjevskim zdravstvenim ustanovama, to možete učiniti na tekući račun:

PRIMALAC: GRAD VALJEVO – DONACIJA KOVID 19

BROJ TEKUĆEG RAČUNA: 840-0000005063741-75

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 1 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara