Zavrtanje informacija (ilustracija Dušan Arsenić)
Zavrtanje informacija (ilustracija Dušan Arsenić)
01.04.2020, 17:09

Centralizacijom informisanja do još više dezinformacija na lokalu

č: | fb:

Nacionalna koalicija za decentralizaciju zabrinuta je zbog zaključka Vlade Srbije o informisanju stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti COVID-19 kojim se predviđa centralizovano prikupljanje i objavljivanje podataka isključivo preko Vlade ili lica koja ovlasti republički Krizni štab. Ovakvim postupkom gubi se na efikasnosti celog procesa prikupljanja i objavljivanja informacija. Takođe, stvara se i bojazan kod javnosti da je cilj ove mere kontrola nad procesom informisanja građana, što ne doprinosi izgradnji poverenja u objavljene informacije.

 

Kada govorimo o medijima, lokalne redakcije, a samim tim i njihova publika, dovode se i formalno (a do sada je bilo samo faktički) u situaciju još slabije informisanosti. To će dovesti do potpunog prekida komunikacije između lokalnih zvaničnika i stručnjaka prema medijima, pa se bojimo da će, u nedostatku relevantnih lokalnih informacija, građani još više verovati lokalnim glasinama koje se u ovakvoj situaciji masovno šire i izazivaju stresove i paniku, navodi Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD).

 

NKD je sproveo mini istraživanje među urednicima i novinarima nekoliko lokalnih medija iz svih delova Srbije koje je pokazalo da je proces informisanja na lokalu i pre donošenja pomenutog zaključka Vlade Srbije u većini lokalnih sredina bio nedovoljan i nezadovoljavajući. Obraćanje gradskih i opštinskih zvaničnika svodilo se, u najvećem broju slučajeva, na informisanje o primeni mera propisanih vanrednim stanjem, dok su stručne, edukativne i servisne informacije o neophodnim ponašanjima za suzbijanje epidemije na lokalu, uglavnom izostajale.  

 

Pozivamo Vladu Srbije da ovaj zaključak, kojim se šalje poruka da je jedino u Beogradu, u Vladi Srbije, moguće dobiti relevantne i stručne informacije, povuče jer vanredno stanje ne sme biti blokada slobode medija i prava na obaveštenost, zagarantovanih Ustavom Republike Srbije.


Potrebno je da Vlada kreira sistem u saradnji sa lokalnim samoupravama koji obezbeđuje da kompletan proces prikupljanja i objavljivanja informacija bude transparentan, efikasan i da ne ostavlja prostor za sumnju u objavljene informacije, poručuje Nacionalna koalicija za decentralizaciju.

 


UNS poziva Vladu da povuče zaključak da jedino državni krizni štab informiše o pandemiji

 

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva Vladu Srbije da povuče zaključak o informisanju u vreme pandemije kovida-19, usvojen 28. marta, kojim se zabranjuje kriznim štabovima opština i gradova da daju lokalnim medijima i javnosti informacije u vezi sa zdravljem stanovništva.

 

U zaključku Vlade navodi se da se ovlašćuje krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, na čijem je čelu predsednica Vlade, da isključivo obaveštava javnost o stanju, posledicama i o preduzetim zdravstvenim merama u vezi sa virusom.

 

UNS razume brigu Vlade Srbije zbog netačnih informacija u vezi sa pandemijom, ali ističe da i lokalne vlasti, kao i stručnjaci iz opština i gradova, treba da odgovaraju na sva pitanja i iscrpno obaveštavaju javnost o zarazi.

 

UNS shvata da su lokalne samouprava dužne da sve važne informacije usmeravaju i ka centralnom kriznom štabu, ali da te informacije moraju da budu dostupne lokalnim medijima i građanima upravo zbog sprečavanja glasina i netačnih informacija.

 

UNS ponovo podseća da je uloga novinara i medija da obezbede pravovremeno i tačno izveštavanje, a zaključak Vlade takvo izveštavanje onemogućava. Centralizovanje informacija može dovesti do širenja neproverenih vesti i izazivanja straha i zato pozivamo Vladu da zaključak hitno stavi van snage i omogući svim novinarima u Srbiji da dobiju informacije od najbliže zdravstvene institucije.

 


NUNS: Zahtev Vladi Srbije

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva od Vlade Srbije hitno pojašnjenje i tumačenje donetog Zaključka broj 53-2928/2020 od 28. marta 2020. godine, kojim se određuje informisanje stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti COVID-19.

 

Od Vlade zahtevamo pojašnjenje načina na koji će se primenjivati Zaključak, kao i obrazloženje razloga i osnova za njegovo donošenje, a samim tim i razloga i osnova za suspenziju Ustavom garantovih prava, kao i prava propisanih Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o javnom informisanju i medijima.

 

Posebno zahtevamo tumačenje tačke 5 Zaključka, odnosno, da li će mediji i novinari u slučaju pozivanja sagovornika (nezavisnih stručnjaka), sa kojima bi razgovarali o aktuelnim rešenjima države u periodu trajanja pandemije biti izloženi "pravnim posledicama za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja". Takođe zahtevamo i pojašnjenje o kojim i kakvim posledicama je reč, budući da se iz predmetnog Zaključka to ne može utvrditi.

 

NUNS podseća da Ustav Srbije garantuje pravo na potpuno i blagovremeno informisanje o pitanjima od javnog značaja, a ono se Zaključkom narušava i republički Krizni štab postaje svojevrsna centralna cenzorska služba, koja ograničava i uskraćuje protok informacija ka javnosti.

 

Smatramo da je pogrešno što se Zaključkom zabranjuje lokalnim i okružnim štabovima i predstavnicima zdravstvenih ustanova da direktno preko lokalnih medija plasiraju važne i proverene informacije lokalnom stanovništvu. Time su građani uskraćeni za pravovremene informacije i podatke, a istovremeno se obesmišljava rad lokalnih medija, koji ostaju bez relevantnih izvora i sagovornika i više ne mogu da pravovremeno i tačno informišu, ali ni da demantuju dezinformacije koje se šire društvenim mrežama i drugim kanalima komunikacije.

 

Takođe, podsećamo još jednom na zahtev novinarske zajednice da se omogući onlajn prisustvo svim zainteresovanim novinarima na pres konferencijima Vlade i Kriznog štaba sa mogućnošću postavljanja pitanja. Naša Vlada ima čitavo tim ljudi koji se bavi e upravom i novim digitalnim rešenjima te smatramo d apostoji već neophodna ekspertiza unutar Vlade da se ovakav zahtev sprovede u delo. Ovakav pristup već su preduzele određene zemlje u regionu i pokazalo se kao dobar mehanizam za pružanje informacija većem auditorijumu.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 13 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 19 sati 8 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 2 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...