Ambulanta u Novom naselju (foto: Branko Petrović)
Ambulanta u Novom naselju (foto: Branko Petrović)
03.04.2020, 10:08

U ambulanti u Novom naselju počelo testiranje na novi koronavirus

č: | fb:

U ambulanti u Novom naselju, u koju dolaze građani koji osete simptome koji upućuju na novi koronavirus, od juče je počelo i testiranje pacijenata koji su sumnjivi na KOVID-19. Direktorka Doma zdravlja dr Branka Antić kaže da je u Zavod za biocide u Beogradu poslato 16 uzoraka, a rezultati će biti poznati narednih dana.

 

Prema dostupnim podacima u Valjevu ima 53 potvrđenih slučaja novog korona virusa. Rezultati uzoraka, preko 20, koji su poslati u Beograd prošle nedelje još uvek nisu poznati.

  

Tokom ove nedelje tehničari valjevskog Doma zdravlja prošli su neophodnu obuku, a iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" stigli su testovi, za sada 15 komada, jedan je "pozajmljen" iz Opšte bolnice, a prema rečima dr Antić Valjevu je potrebno bar 100 testova.

 

Ona navodi da su neophodni kako bi bili testirani zdravstveni radnici Doma zdravlja, njih 56, i 70 zaposlenih u Zavodu za javno zdravlje koji su u izolaciji više od dve nedelje i čekaju da počnu da rade. "Hitno nam je potreban veći broj testova, mnogo bi nam značilo da se bar neki od naših kolaga vrate na posao, da rasterete one koji sve vreme rade", rekla je dr Branka Antić. 

Branka Antić

Branka Antić (Foto: DjordjeDjokovic)

 

U ambulanti u Novom naselju dnevno se pregleda i do 60 pacijenata, kojima se uradi fizikalni pregled, krvna slika, a ukoliko je potrebno šalju se na rendgen u Opštu bolnicu, nakon toga specijalisti procenjuju da li će ići u kućnu izolaciju ili će biti upućeni na bolničko lečenje u Beograd. 

 

Valjevski Dom zdravlja praktično je preuzeo ulogu Zavoda za javno zdravlje, čije su laboratorije pre deset dana prestale da rade jer je petoro radnika zaraženo korona virusom, tako da uzorkovanje - uzimanje brisa grla i nosa neophodnih za testiranje na novi koronavirus sada rade tehničari Doma zdravlja. Pored toga Hitna služba Doma zdravlja prevozi pacijente u Beograd.

 

Direktorka Doma zdravlja navodi da se praktično svi pregledi i analize rade u ambulanti u Novom naselju i dodaje da bi mogli da rade i snimnaje pluća kada bi imali mobilni rendgen aparat. Za potrebe ambulante ustupljen je i prostor apoteke, koja se nalazi u istom objektu, i tu se, objašnjava dr Antić, radi uzorkovanje.

 

Pored toga što se uzimanje brisa grla i nosa radi u ambulanti u Novom naselju, uskoro će moći da se radi i u kućnim uslovima kod onih koji su u izolaciji i koji imaju simptome novog korona virusa. Kako nam je rečeno u valjevskoj zdravstvenoj ustanovi važno je da u Valjevo stigne dovoljan broj testova kako bi bili uzorkovani svi koji su sumnjivi na KOVID-19.

 

Podsećamo, da građani koji osete simptome koji upućuju na novi korona virus kao što je suvi kašalj, bol u grlu ili povišena temperatura, treba da se jave u ambulantu u Novom naselju. Brojevi telefona za sve informacije i konsultacije su: 014 239 798, 064 8321 967 i 064 8321 140.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 5 sati 9 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 22 sati 4 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 5 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...