Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
03.04.2020, 14:04

Pomoć bolnici, kontrola vode, potraga za kontaktima…

č: | fb:

Štab za vanredne situacije grada Valjeva je, na danas održanoj sednici, doneo je naredbu da se obezbede sredstva za izvođenje radova u operacionom bloku Opšte bolnice Valjevo.

 

Takođe da se obezbede sredstva za nabavku deset motornih leđnih prskalica, koje će biti smeštene u prostorijama Gradske uprave i koristiće se za dezinfekciju  prema iskazanim potrebama.

 

Prema nalogu Štaba za vanredne situacije Valjeva, JKP "Vodovod- Valjevo" treba da obezbedi:

 

• Praćenje kvaliteta sirove vode, vršenje pojačane interne laboratorijske kontrole vode svih  vodovoda kojim upravlja, u skladu sa implementiranim standardima i sistemima, dosledno sprovođenje propisane procedure DHP i DPP i sistem HCCP, a po potrebi primenjivanje i korektivnih mera i vođenje propisane evidencije,

• Kontinuirano vodosnabdevanje potrošača zdravstveno ispravne i bezbedne vode za piće kako sa centralnog vodovoda u Valjevu i Divčibarama tako i iz seoskih vodovoda kojim upravlja (Kukalj, Prskavac, Valjevska Kamenica i dr.),

• Za naselje Balačka svakodnevno dovoljno vode iz cisterni i punjenjem postojećih rezervoara,

• Dnevno informisanje pisanim putem Štaba za vanredne situacije grada Valjeva o bezbednosti vodosnabdevanja na gradskom i seoskom području i eventualno preduzetim korektivnim merama

 

Štaba za vanredne situacije Valjeva nalaže agresivnije istraživanje ostvarenih kontakata sa licima zaraženim virusom COVID-19, i to sledećim službama:

  • Službi polivalentne patronaže koja preuzima poslove Zavoda za javno zdravlje Valjevo,
  • MUP-u Republike Srbije, Policijskoj upravi Valjevo i
  • Opštoj bolnici Valjevo u toku dijagnostičkog postupka.

 

Oni koji rade uslužne delatnosti treba da, u cilju sprečavanja kontakata osoblja sa asimptomatskim kliconošama, uvedu pojačane mere obezbeđenja postavljanjem fizičkih barijera između zaposlenih i korisnika usluga. Takođe se obavezuju da izvrše obuku zaposlenih o ponašanju za vreme vanrednog stanja, da im obezbede kompletnu zaštitnu opremu (kapa, maska, rukavice i mantil) i pojačaju mere higijene celokupnog prostora

 

Osobe nad kojima se sprovodi zdravstveni nadzor trba da se ubuduće javljaju   MUP-u Republike Srbije, Policijskoj upravi Valjevo koja treba da nastavi sa kontrolom lica koja se nalaze u izolaciji.

 

Porodicama koje su u izolaciji treba da do kraja poštuju sve naložene mere i da se po potrebi obraćaju situacionom centru Grada radi nabavke potrebnih namirnica i lekova.

 

Građanima je naloženo da sprovode mere lične i uzajamne zaštite u stambenim zgradama, dok je upravnicima stambenih zgrada naloženo da sprovode mere lične i uzajamne zaštitu u stambenim zgradama za koje su odgovorni i da o preduzetim merama redovno izveštavaju Gradsku upravu grada Valjeva slanjem izveštaja na mejl [email protected].

Gradski Štab

Gradski Štab (Foto: www.valjevo.rs)

 

Štab za vanredne situacije preporučio je pregled potencijalnih lokacija i određivanje privremenih objekata – bolnica za prihvat pacijenata sa lakšom kliničkom slikom.

 

Nadležnom odeljenju Gradske uprave naloženo je da preduzme sve neophodne radnje u cilju realizacije posebnog oblika gradskog prevoza putnika na teritoriji grada Valjeva u cilju omogućavanja radnih obaveza i zadataka medicinskog i nemedicinskog osoblja koje je zaposleno u Opštoj bolnici Valjevo za vreme trajanja vanrednog stanja koje je uvedeno zbog epidemije zarazne bolesti COVID – 19 i to na liniji Iverak – Opšta bolnica Valjevo sa saobraćajnim preduzećem "Lasta" a. d. Beograd na osnovu zaključenog ugovora o javno – privatnom partnerstvu u obavljanju komunalne delatnosti gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada Valjeva.

 

Nadležnom odeljenju Gradske uprave naloženo je  utvrđivanje relacije kojom će se obavljati prevoz, definisanje termina polazaka, obezbeđivanje neophodnih informacija i preduzimanje drugih mera koje će omogućiti funkcionisanje prevoza.

 

U saopšenju sa današnje sednice Štaba za vanredne situacije navedeno je da je došlo do promene na mestu rukovodioca Stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epidemija (SOT).

 

Umesto dr Marije Gavrilović, direktor Zavoda za javno zdravlje, za novog rukovodioca SOT imenovana je dosadašnji član dr Branka Antić, direktor Doma zdravlja. Gradski štab je dr Antić ovlastio da dosadašnje izveštaje o radu stručno-operativnog tima preuzme od dr Marije Gavrilović a da ih od danas priprema i daje odgovore na sva medicinska pitanja.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 21 sati 44 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara