Zavrtanje informacija (ilustracija Dušan Arsenić)
Zavrtanje informacija (ilustracija Dušan Arsenić)
04.04.2020, 14:53

Dobro urađen domaći zadatak, o situaciji u Valjevu i dalje se ćuti

č: | fb:

Zvaničnih informacija, i pored obećanja zvaničnika da će redovno obavešavati građane Valjeva o broju zaraženih i izolovanih, kao i o sugrađanima koji su na bolničkom lečenju u Beogradu i onih koji su izlečeni, i dalje nema.

 

Gostujući sinoć na "Vujić" televiziji, gradonačelnik Valjeva i komandant Štaba za vanredne situacije Slobodan Gvozdenović je rekao da je broj pozitivnih u Valjevu manji od deset posto u odnosu na broj u Srbiji, što znači da je manje od 117, ali nije saopštio tačan broj obolelih.

 

Urednik te televizije, koji je razgovarao sa komandantom Štaba, je saopštio da je, prema njihovoj evidenciji iz Valjeva "otpremljeno u Beograd i za koje je definitivno utvrđeno da imaju korona virus između 80 i 90 osoba", što komandant Štaba nije ni potvrdio, ni demantovao.

 

Direktorka Doma zdravlja dr Branka Antić, član Štaba za vanredne situacije i rukovodioc Stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epidemija (SOT) kaže da ona nema informaciju da je u Valjevu 90 osoba pozitivno na novi koronavirus. Ranije je za Kolubarske.rs rekla da je 53 sugrađana obolelo, ali treba imati na umu da još uvek nisu stigli rezultati koji su pre nedelju dana poslati u Beograd.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs koliko je uzoraka poslato iz Valjeva u Beograd, i to ukupno i iz Opšte bolnice i iz Doma zdravlja, s obzirom na to da se uzorkovanje radi nezavisno u obe ove zdravstvene ustanove, dr Antić nije odgovorila.

 

Nezvanično saznajemo da je iz Valjeva u Beograd tokom ove nedelje poslato oko 70 uzoraka, među kojima su najbrojniji uzorci uzeti od zdravstvenih radnika koji su već više od dve nedelje u kućnoj izolaciji. Sagovornik Kolubarskih.rs takođe nije mogao da potvrdi da je u Valjevu 90 obolelih, ali dodaje da ih je sigurno više od 50 koliko je od objavljeno 29. 03. na sajtu COVID-19.

 

Navodi da postoji "zastoj" u beogradskim laboratotijama gde se testiraju uzorci, i da već danima u Valjevo nije stigao ni jedan rezultat. Naš sagovornik nije želeo da govori o epidemiološkoj situaciji u gradu, rekavši da je o tome "nezahvalno pričati", jer, kako kaže "neke zvanične informacije iz Beograda ne stižu ni do Štaba u Valjevu".

 

Prema zvaničnim informacijama u Valjevu su dve osobe preminule od koronavirusa, prva žrtva je šezdesetogodišnja žena koja je preminula 23. marta, dok je druga episkop valjevski g. Milutun, preminuo 30. marta. U gradu se spekuliše da je broj preminulih u Valjevu veći, ali zvanično niko ne saopštava koliko Valjevaca je preminulo zbog korona virusa.

 

Na konferenciji za novinare u Palati Srbija na kojoj članovi Kriznog štaba saopštavaju podatke o broju testiranih, pozitivnih i preminulih, ne govore podatke pojedinačno za gradove, osim da su i dalje žarišta Beograd, Niš, Valjevo, Ćuprija, a od danas i Novi Pazar. Danas je saopšteno da je na teritoriji Ćuprije, tačnije Pomoravskog okruga, oko 50 potvrđenih slučaja. Nije saopšten broj pozitivnih u Valjevu.

 

Dakle, zvanične, a samim tim istinite informacije vezane za Valjevo, Krizni štab ne saopštava iz njima poznatih razloga, a nezvanične informacije, kao što reče sagovornik Kolubarskih.rs, je nezahvalno prenositi.

 

Dok su se svi podaci o broju testiranih i pozitivnih "slivali" na jedno mesto i dok su rezultati testiranih iz Beograda stizali u Valjevo u roku od dva dana, ovdašnjoj javnosti su, istina nezvanično ali pouzdano, saopštavale Kolubarske.rs.

 

Brojne informacije svakodnevno stižu u našu redakciju, ali one su teško proverljive, niti za njih imamo potvrdu naših izvora, te je neprofesionalno, ali i nemoralno, takve informacije objavljivati. One se odnose na broj obolelih, broj preminulih, kao i na situaciju u valjevskom zdravstvu gde je veliki broj lekara u kućnoj izolaciji.

 

Apel i molba nekoliko valjevskih redakcija upućenih zvaničnicima, kako republičkim tako i lokalnim, da građani Valjeva imaju pravo na blagovremenu i istinitu informaciju, nažalost nisu urodili plodom.

 

Treba naglasiti da Valjevci još uvek nemaju zvanične i potpune informacije u vezi sa pandemijom koronavirusa, uprkos izjavi premijerke Ane Brnabić, koje je pre dva dana rekla da je "Srbija je postavila domaći zadatak ostalima kako se daju pune i transparentne informacije građanima".

 

Premijerka je rekla da "ne želi da da povod da se priča kako u Srbiji nema slobode medija i to u vreme kad je Srbija postavila domaći zadatak u vreme vanrednog stanja svim ostalim državama Evrope i širom sveta kako se informišu građani, kako se daju transparentne informacije i ko i kako ih daje...".

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 14 sati 28 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 21 sati 25 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara