Registracija Prijava preko FB
Centar za socijalni rad (foto: Đorđe Đoković)
Centar za socijalni rad (foto: Đorđe Đoković)
06.04.2020, 12:11

Zahtev za kretanje zbog nege starijih podnosi se Centru za socijalni rad

č: | fb:

Građani sa teritorije Valjeva, koji neguju starije i nepokretne osobe, zahtev za kretanje od danas podnose Centru za socijalni rad "Kolubara" u Valjevu, saopštio je Kabinet gradonačelnika.

 

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je naložilo da se od danas na ovaj način prikupljaju i proveravaju podaci o opravdanosti zahteva građana koji neguju stare i nepokretne, da im se omogući izlazak u vreme zabrane kretanja.

 

Svakog radnog dana od 7.30 do 12 časova, građani treba da dođu lično u Centar za socijalni rad „Kolubara“ i ponesu svoju ličnu kartu, kao i ličnu kartu i medicinsku dokumentaciju  osobe koju neguju.

 

Ukoliko postoji potreba da više ljudi iz porodice neguju istu osobu, svi moraju priložiti svoje lične karte i potpisati izjave kojom potvrđuju da je neophodno da izlaze isključivo zbog nege stare osobe.

 

Ovom izjavom će se obavezati da najkraćim putem odu sa svoje adrese prebivališta do adrese osobe koju neguju, jer ukoliko se nađu u drugim delovima grada, biće sankcionisani.

 

Centar za socijalni rad „Kolubara“ će po nalogu nadležnog Ministarstva pribaviti podatke o roditeljima, kojima je pravosnažnom presudom regulisano viđanje sa detetom (preuzimanje i vraćanje deteta od jednog roditelja) u terminima koji ulaze u vreme trajanja policijskog časa i potrebna im je dozvola za kretanje, saopštio je Kabinet gradonačelnika.

 

Briga o deci kojima su oboleli roditelji

 

U slučajevima kada su maloletna deca ostala bez roditeljskog staranja, usled oboljevanja roditelja, obaveza centara za socijalni rad u Srbiji je da bez odlaganja obezbede deci bezbednost, brigu o zdravlju, egzistencijalne uslove, nadzor i psihosocijalnu pomoć.

 

Ovo je još jedan od razloga da se apeluje na sve da bez odlaganja zatraže pomoć lekara, ukoliko imaju simptome bolesti, bez brige da će im maloletna deca ostati nezbrinuta.

 

Deci će biti postavljen privremeni staratelj, najpre iz kruga srodnika ako je moguće, ili će biti smeštena u hraniteljske porodice, ili domove za decu u slučajevima kada nema drugog rešenja. Deca će se u ovakvim situacijama pregledati i testirati, kao i porodice u koje će se smestiti. Deca će moći da ostanu u okviru porodičnog stana ili kuće, ukoliko su starijeg uzrasta i ako se proceni da mogu uz podršku srodnika, prijatelja ili stručnih službi organizovati život do povratka roditelja.

Aktuelno

Željko Trifunović (foto: Lokakni front Va)
Oglasna poruka 4.06.2020

Mali i veliki problemi meštana Petnice

Meštani Petnice obratili su se medijima jer, kako kažu, jedino im je to preostalo da skrenu pažnju javnosti na brojne probleme sa kojima se suočavaju godinama unazad, ali i da lokalnu vlast podsete...  · 3 komentara

Grad Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Zbog epidemije i vanrednog stanja 3.06.2020

Naplaćeno manje poreza na imovinu

Za prvih pet meseci ove godine naplaćeno je 28 miliona dinara manje izvornih prihoda Grada. Od toga, porez na imovinu građana manji je za blizu šest miliona, a od pravnih lica za oko 10,7 miliona...