Ispred kovid ambulante (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Ispred kovid ambulante (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
10.04.2020, 07:28

Valjevski štab krije podatke, zato što mu se može!

č: | fb:

Štab za vanredne situacije grada Valjeva za 27 dana, od kada je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Valjevu, sudeći prema saopštenjima nakon sednica, sastao se devet puta i nakon svake sednice građanima Valjeva se "obraćao" šturim saopštenjima za javnost.

 

Obaveštavali su građane o preduzetim merama, zabranama, o tome koje firme su angažovane za dezinfekciju, koje poslove treba da rade Vodovod i Vidrak, apelovali na građane da "zdravstvenu kulturu podignu na najveći mogući nivo tokom trajanja epidemije", kao i da "izbegavaju nepotrebne kontakte na svim nivoima".

 

Obavestili su građane da je formiran situacioni centar, koji će raditi 24 sata, "radi pružanja informacija i evidentiranja poziva starijih sugrađana za pomoć", određene su privremene bolnice...

 

Tek 30. marta, ili 16 dana nakon što je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Valjevu, Štab za vanredne situacije je naložio Gradskoj upravi da izradi Plan prve medicinske pomoći grada Valjeva i Plan asanacije Valjeva. Postavlja se pitanje da li će pre biti izrađeni planovi, ili će pre proći kriza? Upravnicima zgrada i stanarima naloženo je da se "organizuju u pojačanim merama čišćenja zgrada"...

 

Članovi Štaba za vanredne situacije, sudeći prema saopštenjima, u ovoj nedelji su se sastali samo jednom, i to u ponedeljak 6. aprila. Nakon te sednice, Štab se nije sastajao niti oglašavao, ali se saopštenjima za javnost oglasio Kabinet gradonačelnika. U jučerašnjem, Kabinet gradonačelnika građane Valjeva obaveštava da postoji Štab za vanredne situacije i da članovi nisu plaćeni.

 

"U danima vanrednog stanja i borbe protiv epidemije koronavirusa, u našem gradu svim merama koordinira Štab za vanredne situacije grada Valjeva. Njega čine rukovodioci najvažnijih institucija i službi u gradu Valjevu... Članovi su izabrani po funkciji i stručnosti, i njihov angažman i rad u Štabu za vanredne situacije se ne plaća", navodi se u saopštenju.

 

Pored toga piše da "dosadašnji izveštaji ruskih i kineskih stručnjaka, koji su posetili Valjevo, kao i svakodnevni profesionalni kontakti sa domaćim stručnjacima iz najvažnijih republičkih zdravstvenih ustanova, pokazuju da se Valjevo na dobar način bori sa ovom bolešću koja je zahvatila ceo svet".

 

Ono što je izostalo, i u ovom kao i u svim prethodnim saopštenjima, jesu konkretni podaci i informacije koje dokazuju ili "pokazuju da se Valjevo na dobar način bori sa ovom bolešću". Suprotno saopštenju Kabineta gradonačelnika, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je u Valjevu napravljeno mnogo grešaka, a republički Krizbi štab je Valjevo proglasio za jedno od žarišta epidemije.

 

Bez zvanične informacije na delu spekulacije

 

Za 27 dana, od kada je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Valjevu, komandant Štaba Slobodan Gvozdenović se nijednom nije obratio građanima, niti je Štab održao konferenciju za novinare na kojoj bi saopštio kako se Valjevo bori sa ovom bolešću, koliko Valjevaca je obolelo, koliko je naših sugrađana u izolaciji, koliko je valjevskih lekara pozitivno na koronavirus, kakva je situacija u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama...

 

Usled nedostatka zvaničnih informacija, na koje građani Valjeva imaju pravo a nadležni imaju obavezu i odgovornost da javnost informišu, u gradu se spekulise o broju zaraženih i preminulih. Brojevima se licitira "prema ličnim evidencijama".

 

Prema nezvaničnim saznanjima, Slobodana Gvozdenovića, komandanta Štaba za vanredne situacije Valjeva, zvaničnici svakodnevno obaveštavaju o broju pozitivnih na koronavirus, testiranih, preminulih. Zbog čega on o tome ne obaveštava građane Valjeva?

 

Takođe nezvanično saznajemo da je komandant Gvozdenović zabranio članovima Štaba da komuniciraju sa novinarima, dok Gvozdenović jedino komunicira sa "svojim" medijima, koji se obilato finansiraju iz gradske kase i bezrezervno podržavaju komandanta. Možemo pretpostaviti zbog čega to radi, ali je nejasno na osnovu kojih zakona i kojih ovlašćenja? Ili, pak to čini samovoljno samo zato što mu se može!

 

Štabovi za vanredne situacije svih opština Kolubarskog okruga na čijem su čelu predsednici opština, za razliku od Valjeva, o broju pozitivnih na koronavirus i preminulima obaveštavaju svoje građane. Štabovi te podatke objavljuju na sajtovima svih opština, ne kriju ih, niti građane upućuju na republičke institucije kako bi dobili potrebne informacije.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 sati 18 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 18 sati 13 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 1 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...