Zoran Živković (foto: Đorđe Đoković)
Zoran Živković (foto: Đorđe Đoković)
17.04.2020, 07:39

Dr Živković: Bilo je propusta, ubuduće rad SOT biće javan

č: | fb:

Novoimenovani rukovodilac Stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epidemija (SOT) dr Zoran Živković je najavio da će ubuduće rad SOT biti javan. On je potvrdio da je bilo propusta koji su "u ovom trenutku svedeni na tolerantan nivo".

 

"Jedna od novina u radu tima kojim rukovodim, osim stručnog angažmana, biće i transparentnost prema javnosti, jer je to osim Hipokratove zakletve, uz ubeđenje da  samo snagom argumenata možemo pobediti pošast sa kojom se sukobljavamo, jedini pravi put. U ovom trenutku posebno želim da istaknem primeran nivo saradnje Kovid ambulante valjevskog Doma zdravlja, Infektivnog odeljenja Opšte bolnice Valjevo i Urgentne medicine, koja u ovom trenutku postoji, uz nužne korekcije", rekao je dr Živković.

 

Dodaje da su do sada, osim broja testiranih pacijenata, poseban problem predstavljali dužina čekanja na rezultate testiranja, koji su neretko uslovljeni intenzitetom rada referentnih laboratorija, i koja je u ovom trenutku svodena na realnih 24 časa od dana testiranja sa uključenjem Instituta Šabac.

 

Dr Živković navodi da od početka pandemije članovi tima u kome su, pored njega, direktori Zavod za javno zdravlje Valjevo, Doma zdravlja, valjevske bolnice, Apoteke, Vojske Srbije, maksimalno odgovorno izvršavaju sve svoje zadatke na rešavanju epidemiološke situacije u Valjevu i Kolubarskom okrugu.

 

"U prilog tome govori i činjenica da je prosečan broj novoobolelih pacijenata na dnevnom nivou od 10 do15 posto od ukuopnog broja pregledanih, što je pokazatelj da u ovom trenutku pandemiju u Valjevu držimo pod kontrolom. Ne ulazeći u raniju problematiku, ističem da postoji saglasnost svih članova tima u donošenju predloženih mera i zaključaka, uz postajanje samosvesti o učinjenim propustima, koji su u oviom trenutku svedeni na tolerantan nivo", kaže dr Živković.

 

Prema njegovim rečima na jučerašnjoj sednici, koja je protekla u krajnje konstruktivnoj atmosferi, usvojene su mere u vezi sa stabilizacijom zdravstvenog stanja obolelih uz sprovođenje svih algoritama od strane Instituta za javno zdravlje "Batut" iz Beograda, do stvaranja efikasnih uslova za rad zdravstvenih ustanova na teritoriji grada Valjeva.

 

"Znajući da su predložene mere socijalne izolacije i nepopularnog policijskog časa, jedini pravi način da se broj umrlih od COVID infekcije meri stoltinama, a ne hiljadama, sugerišem građanima Valjeva da se strpe u naredne dve nedelje, kada se očekuje pad platoa krive obolelih i stabilizacija zdravstvenog stanja na nivou cele Srbije, pa samim tim i Valjeva", poručio je dr Zoran Živković novoimenovani rukovodilac Stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epidemija.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 13 sati 13 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 10 sati 23 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 13 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara