Hram Vaskrsenja Hristovog (foto: Đorđe Đoković)
Hram Vaskrsenja Hristovog (foto: Đorđe Đoković)
17.04.2020, 08:47

Uskršnje službe bez prisustva vernika

č: | fb:

Zabrana kretanja za uskršnje praznike trajaće od danas u 17 časova do utorka u 5 satu ujutro. Tako će zabrana kretanja predstojećeg vikenda trajati dan duže u odnosi na prethodni, odnosno 84 sata.

 

Sinod Srpske pravoslavne crkve zatražio je od državnog vrha da odobri privremnei prekid zabrane kretanja na Uskrs kako bi pravoslavni hrišćani koji nisu u samoizolaciji mogli da učestvuju na liturgiji na svoj najveći praznik.

 

Iz Kriznog štaba su tim povodom poručili da je "svaka nedelja ključna" kada je u pitanju epidemija koronavirusa, i da "u skladu s tim treba da se ponašamo",

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je razgovarao sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve Irinejom i pozvao ga da sveštenstvo održi uskršnje službe bez prisustva vernika.

 

Vučić je istakao da razume potrebu naroda i Crkve za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika, Hristovog Vaskrsenja, za koju je Sveti Sinod, brižno i očinski se starajući za svoje vernike, zamolio državni vrh. "Ipak, zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, slušajući mere i uputstva koja nalaže struka, nismo u mogućnosti da ukinemo zabranu kretanja tokom trajanja policijskog časa",rekao je Vučić.

 

Njegova Svetost patrijarh Irinej je primetio da su nakon saopštenja Svetog Sinoda mnogi, a neki čak i zvanični predstavnici, davali neprimerene izjave stvarajući neobjektivnu medijsku sliku, koja bi mogla da šteti ugledu Srpske Crkve, kao i srpske države, netačno interpretirajući nameru i Crkve i države. SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mere i preporuke Vlade Republike Srbije, a država se starala da ne donosi naredbe već najdobronamernije preporuke, za dobrobit vernika svih tradicionalnih Crkava i verskih zajednica u Republici Srbiji.

 

Raspored bogosluženja za Vaskršnje praznike u valjevskim hramovima

 

Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u valjevskim hramovima prilagođen je zabrani kretanja u vanrednom stanju.

 

Danas na veliki petak u Hramu Vaskrsenja Hristovog večernje je u podne dok je pashalno opelo u 23 časa. Sveta liturgija u subotu je u sedam časova ujutro. U nedelju na Vaskrs, Vaskršnje jutrenje u 23 časa, a sveta liturgija u ponoć.

 

U hramu Pokrova Presvete Bogorodice dana s na Veliki petak večernje je u podne, u nedelju na Vaskrs jutrenje u šest časova, dok je sveta liturgija u sedam časova. U hramu Svetog Georgija u Novom Valjevu na Vaskrs jutrenje u 7.30 časova, dok je sveta liturgija u osam časova.

Aktuelno

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 4 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 18 sati 3 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...