Policijski čas u Valjevu (20.04.2020,) (foto: Đorđe Đoković)
Policijski čas u Valjevu (20.04.2020,) (foto: Đorđe Đoković)
22.04.2020, 10:23

Ko treba da pomogne u policijskom času?

č: | fb:

Jedna romska porodica, koja živi u Iverku sa desetoro dece, u ponedeljak je drugog dana Uskrsa u vreme policijskog časa ostala bez hrane i pelena za bebe.

 

Neuki, neupućeni, ali i bez novca, nisu na vreme obezbedili dovoljnu količinu hrane za svoju šestomesečnu bebu. Obratili su se za pomoć komšijama koji, zbog policijskog časa, nisu imali veliki izbor, ali su bili voljni i rešeni da im pomognu.

 

Slobodan i njegova supruga, koja je medicinska sestra, prvo su pozvali Situacioni centar, koji je Grad Valjevo otvorio sredinom marta za pružanje informacija i primanje poziva sugrađana za pomoć, ali pošto je pomoć izostala jer, kako im je rečeno "policijski čas je i danas nema volontera, može tek sutra", pozvali su policiju.

 

"U policiji su nam rekli da oni nisu nadležni za to, da je za takvu vrstu pomoći nadležan Štab za vanredne situacije grada Valjeva i da pozovemo njihove dežurne telefone. Rekao sam da smo već zvali i da nam je rečeno da nam danas ne mogu pomoći. Pitao sam policiju da li moja supruga, koja je medicinska sestra i ima radnu dozvolu za kretanje u vreme vanredne situacije, može da ode u Valjevo do dežurne apoteke da kupi hranu i pelene za bebu, uz korišćenje radne dozvole a da je pritom ne zaustavi policija s obziorm na to da ne ide na posao. Odgovoreno mi je da ne mogu da garantuju jer ukoliko nije na spisku angažovanih radnika za taj dan, onda ne može da se kreće u vreme policijskog časa i da koristi radnu dozvolu, i da može biti kažnjena ukoliko je zaustavi patrola", priča Slobodan. Dodaje da policija nije ponudila pomoć.

 

Slobodan je, tragajući za načinom kako da pomogne komšijama sa bebom kojoj su neophodni hrana i pelene, pozvao našu redakciju sa pitanjem – da li zante kome danas građani Valjeva mogu da se obrate ukoliko im je hitno potrebna pomoć, i ispričao nam ovu priču.

 

U Situacionom centru i nama je rečeno da će bez obzira na to koja je vrsta pomoći potrebna morati da sačekaju do sutra jer je policijski čas i nema volontera. Sličan odgovor smo dobili i u Crvenom krstu, dok su nam u policiji rekli da se za sve što nas interesuje u vezi poziva sugrađana za pomoć romskoj porodici obratimo PR službi PU, jer dežurni policajci nisu nadležni za davanje izjava. 

 

Slobodan mi je rekao da će, ukoliko ne uspe da nađe nekoga ko treba da pomogne u ovakvim situacijama, njegova supruga otići u Valjevo da kupi hranu za bebu rizikujući da će je zaustaviti policija i da će je kazniti.

 

Aleksandra je to učinila, otišla je u apoteku i kupila hranu i pelene. Policija je nije zaustavila. Objašnjava da ova višečlana porodica živi u trošnoj iznajmljenoj kući, prima socijalnu pomoć i dečji dodatak, dobijali su pomoć, pakete, u sistemu su... Dakle, kako kaže, nisu prepušteni sami sebi, ali u ponedeljak im je pomoć bila neophona, a sistem na to nije reagovao.

 

"Ne ulazeći u razloge zbog čega nisu nabavili dovoljno hrane i pelena, da li imaju novca da kupe veće količine, da li je to odgovorno ili ne i da li je trebalo da o tome, kako neko reče, misle na vreme, meni je u glavi bilo samo to da je bebi potrebna hrana. Pitam se šta je sa onima koji nemaju novac da prave zalihe, sa onima koji žive sami, koji su u ovo vreme vanrednog stanja i policijskog časa prepušteni sami sebi, a zatreba im pomoć, a da to nije pomoć lekara. Nedaća i problem ne biraju da li je ili ne policijski čas, da li volonteri rade ili ne...", zaključuje Aleksandra.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 7 sati 33 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 4 sati 43 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 7 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara