Kuća Dobra Despotović (foto: Despotović)
Kuća Dobra Despotović (foto: Despotović)
23.04.2020, 07:02

Staračkom domu u Popučkama nedostaje zaštitna oprema

č: | fb:

Jedini starački dom u valjevskom kraju "Kuća Dobra Despotović" u Popučkama, u kome živi 40 starih lica o kojima brine 14 medicinskih sestara i lekara, muku muči sa nabavkom lične zaštitne opreme. Nedostaju maske, rukavice, kaljače, viziri, skafanderi…

 

Kada sam pozvala direktora Živorada Despotovića da ga pitam kakva je situacija u njihovom domu, prvo je rekao "svi smo zdravi". Na pitanje da li imaju dovoljno zaštitne opreme, rekao je da toga nikada nije dovoljno i da se snalaze. Kaže da su od početka pandemije preduzeli sve zaštitne mere, kako novi koronavirus ne bi ušao u ovaj privatni starački dom. 

 

Dosta toga su sami nabavili, ali kako na tržištu vlada nestašica zaštitne opreme, za pomoć su se obraćali gradskim i državnim institucijama. Na njihove apele odgovorili su Grad i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja preko Udruženja privatnih domova. Zahvalni su, ali je, kažu, to što su dobili u odnosu na njihove potrebe "sitno", a rukavice koje su dobijali su uglavnom premale ili prevelike.

 

Trenutno imaju dva skafandera, pedesetak maski, oko dvestotine rukavica; nijedan vizir, nijedan nepromočivi mantil… Otuda su se ponovo za pomoć obratili gradskim i državnim institucijama, naglašavajući da nedostatak zaštitne opreme predstavlja ozbiljan problem.

 

Rukovodilac valjevskog Stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epidemija (SOT), dr Zoran Živković je potvrdio za Kolubarske.rs da je, krajem prošle nedelje, epidemiolog dr Marija Gavrilović direktorka Zavoda za javno zdravlje uputila dopis SOT u kome je predložila da se, s obzirom na posebnu osetljivost korisnika staračkog doma u Popučkama, sprovedu određene mere.

 

Pored onih standardnih, pojačana opšta i lična higijena, redovna dezinfekcija prostorija gde borave korisnici, primena socijalne distance, predložena je i hitna nabavka lične zaštitne opreme.

 

Dr Živković kaže da će na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije grada biti reči o tome kako pomoći staračkom domu u Popučkama i da će sigurno biti doneta odluka da se nabavi nešto zaštitne opreme za korisnike i zapslene u Domu za stara lica "Kuća Dobra Despotović".

 

Valjevski privrednici su uplatili preko 10,5 miliona dinara na namenski račun za pomoć ovdašnjim zdravstvenim ustanovama. Od tog novca nabavljena je zaštitma oprema, maske, rukavice, skafanderi, viziri, za Opštu bolnicu, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje.

 

Da li postoji mogućnost da od novca namenjenog za pomoć valjevskim zdravstvenim ustanovama, deo bude potrošen da nabavku zaštitne opreme za jedini starački dom u valjevskom kraju, pitala sam koordinatora akcije valjevskh privrednika Aleksandra Blažića. 

 

"Nije sporno da se od novca koji uplaćuju privrednici nabavi i zaštitna oprema za starački dom u Popučkama", kaže Blažić i navodi da su već kupljene maske i rukavice, koje su podeljene zdravstvenim ustanovama, ali mogu se kupiti i nove količine. Dodaje da, kako mu je rečeno, veći problem postoji sa nabavkom rukavica nego maski, i da je zaista problem sa brojevima, ili su male ili su prevelike.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 16 sati 53 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 19 sati 30 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara