Komandant Štaba Slobodan Gvozdenović (foto: kolubarske.rs)
Komandant Štaba Slobodan Gvozdenović (foto: kolubarske.rs)
23.04.2020, 11:14

Gvozdenović po starom, kao i budžet, nenamenski troši i novac privrednika

č: | fb:

Uprkos upozorenjima da novac sa namenskog računa, koji uplaćuju valjevski privrednici, može da se troši isključivo za pomoć ovdašnjim zdravstvenim ustanovama, komandat Štaba za vanredne situacije Slobodan Gvozdenović je 1,5 miliona dinara platio privatnoj firmi Veterinaria za usluge dezinfekcije.

 

"Tim činom je pokazano veliko nepoštovanje prema privrednicima grada Valjeva, otuda smatramo da nastavak ove humanitarne akcije gubi svaki smisao", stav je valjevskih privrednika.

 

Aleksandar Blažić, koordinator akcije valjevskih privrednika, potvrdio je za Kolubarske.rs da je novac namenjem za pomoć Opštoj bolnici, Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravlje potrošen za plaćanje drugih usluga, mimo ugovora i zahteva valjevskih privrednika. Blažić kaže da će privrednici tek odlučiti o tome "kako i šta dalje, da li će nastaviti ili će prekinuti ovu humanitarnu akciju".

 

On podseća da su u nekoliko navrata upozoravali Štab za vanredne situacije Valjeva da novac mora biti potrošen namenski, tačnije za pomoć zdravstvenim ustanovama.

 

Nekoliko privrednika, koji su uplatili novac, kažu za Kolubarske.rs da je sramotno ponašanje komandanta Štaba za vanredne siruacije Slobodana Gvozdenovića, kao i da je to "čist bezobrazluk i zloupotreba". Naši sagovornici su rekli da oni više neće uplaćivati novac, da je akciju "ugasio" Gvozdenović i da će tražiti sve račune kako bi videli "u paru" gde je potrošen novac namenjen zdravstvenim ustanovama. Pojedini privrednici su čak i za to da novac koji su uplatili bude vraćen, a da se valjevski krizni štab javno izvini privrednicima!

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs valjevski privrednici su uplatili oko 10,5 miliona dinara, a na računu je ostalo oko tri miliona. Potrošeno je 7,5 miliona dinara, a da privrednici, za sada, nemaju uvid kome je, šta i koliko plaćano.

 

Podsećamo, da je epidemiolog dr Marija Gavrilović, direktorka Zavoda za javno zdravlje upozorila na ovo nenamesko trošenje novca valjevskih privrednika i da je to bio jedan od razloga zbog čega nije htela da prihvati da bude na čelu Stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epidemija (SOT).

 

Ona je o tome pisala premijerki Ani Brnabić i ministru zdravlja dr Zlatibiru Lončaru naglašavajući da "ne želi da bude odgovorna za aktivnosti u koje nema uvid pre svega u trošenje novca koji je namenjen za pomoć zdravstvenim ustanovama".

 

Komandant štaba Gvozdenović nastavio nenamenski i u vreme vanrednog stanja 

 

Komandant Štaba za vanredne situacije Valjeva Slobodan Gvozdenović je kao gradonačelnik Valjeva često i budžetom grada raspolagao po sopstvenoj volji i nahođenju suprotno skupštinskoj odluci o budžetu Grada, o čemu su Kolubarske.rs pisale u više navrata. Tako nenamensko trošenje novca u toku godine, kroz raznorazne aproprijacije, pokrivao je naknadnom skupštinskom odlukom o rebalansu budžeta.

 

Takav odnos prema kasi grada i nenamensko trošenje para građana Valjeva tolerisala je skupštinska većina, i abolirala kroz rebalanse budžeta.  

 

Nadležne institucije do sada ni u jednom slučaju nisu reagovale. Da li će sada u slučaju nenamenskog trošenja humanitarnih priloga privrednika namenjenih zdravstvenim ustanovama i to u vreme vanrednog stanja, biti isto ili drugačije ostaje da se vidi.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 21 sati 4 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 23 sati 41 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara