Zoran Živković
Zoran Živković
24.04.2020, 07:21

Dr Živković: Ljig je potencijalno žarište

č: | fb:

U Kolubarskom okrugu pojavilo se novo potencijalno žarište, a to je Ljig, saopštio je na online konferenciji za novinare dr Zoran Živković, rukovodilac Stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epidemija (SOT).

 

Kako je naveo, jedna osoba sa teritorije Ljiga, zaposlena u Službi hitne pomoći u ljiškom Domu zdravlja, je pozitivna na novi koronavirus, u sredu je hospitalizovana u KBC Zemun, a ostvarila je veliki  broj kontakata.

 

"Prema saznanjima, koje mi za sada imamo, broj ostvarenih kontakata sa tom zaraženom osobom je 24, a potencijalno je dosta veći, pa ćemo morati da uradimo testiranje svih osoba koje su došle u kontakt sa radnikom Hitne pomoći", rekao je dr Živković.

 

On je na online konferenciji za novinare govorio o dopisu Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" koji se odnosi na proširenje testiranja na prisustvo novog koronavirusa.

 

Taj protokol obuhvata testiranje: svih lica koja su zaposlena u zdravstvenoj ustanovi, na odeljenju gde je potvrđena intrahospitalna transmisija virusa; svih lica koja imaju indikaciju za COVID hospitalizaciju pre prijema u bolnicu, svih lica čije je zdravstveno stanje u domenu urgnetne medicine; svih srpskih državljana koji se vraćaju ili dolaze iz inostranstva u periodu ne dužem od 24 sata od časa prelaska državne granice; svih radno angažovanih lica po bilo kom osnovu u privrednom subjektu gde je kod nekog od zaposlenih potvrđeno prisustvo virusa (testiraju se zaposleni u onom delu organizacije – sektoru ili pogonu – u kom je fizički boravilo lice kod koga je potvrđeno prisustvo virusa); svih lica koji su članovi domaćinstva lica kod kojeg je potvrđeno prisustvo virusa, bez obzira na ispoljavanje simptoma bolesti.

 

Prema dopisu Instituta "Batut" testiranja će raditi domovi zdravlja i zavodi za javno zdravlje, a  rezultati testova biće obavezno uneti u COVID bazu.

 

Dr Živković je rekao i da je Uredbom Vlade Republike Srbije doneta odluka da se obavezno testiraju svi pacijenti koji su na hemodijalizi, a u Opštoj bolnici Valjevo trenutno ima 46 pacijenata.  

 

Trebalo je online konferencije za novinare organizovati ranije

 

Od pojave prvog slučaja koronavirusa u Valjevu, što je bilo 13. marta, početka rada Štaba za vanredne situacije Valjeva od 15. marta kada je formiran i SOT, prvo obraćanje novinarima organizovano je tek nakon više od mesec dana. Za sve to vreme "ćutanja" kriznog štaba novinari su se dovijali kako bi došli do informacija koje su saopštavali građanima, a da pritom nisu znali pravi razlog zbog čega se podaci o epidemiološkoj situaciji ne saopštavaju redovno i javno.

 

Prvu online konferencija za novinare organizovao je 21. aprila dr Zoran Živković, ubrzo nakon što je postavljen na čelo SOT; juče je održana i druga. Sve je saopšteno i na svca novinarska pitanja odgovoreno.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs zbog čega ranije nisu održavane konferenije za novinare, nego tek posle mesec dana, Živković je objasnio da je upravo javnost rada, odnosno komunikaija sa medijima, bila jedna od novina koju je želeo da uvede kada je postavljen na čelo SOT.

 

On nije odgovorio na pitanje zbog čega to nije urađeno ranije s obzirom na to da je član Štaba za vanredne situacije Valjeva, te je na javnost rada mogao da utiče i ranije.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 20 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...