Zoran Živković (foto: Đorđe Đoković)
Zoran Živković (foto: Đorđe Đoković)
25.04.2020, 16:25

Dr Živković: Istina pogađa one koji žive na lovorikama laži

č: | fb:

Štab za vanredne situacije opštine Ljig navodno je podneo krivičnu prijavu protiv dr Zorana Živkovića, šefa valjevskog Stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epidemija (SOT) zbog "širenja panike i iznošenja lažnih vesti", kako su preneli pojedini mediji pozivajući se na nadležne iz ljiškog Štaba za vanredne situacije.

 

Na zvaničnoj internet stranici opštine Ljig objavljeno je da će se "Štab za vanredne situacije Ljiga obratiti nadležnim organima radi sankcionisanja zbog nepotrebnog širenja panike i iznošenja nepotvrđenih informacija od strane dr Zorana Živkovića".

 

Na vest da je protiv njega podneta krivična prijava, reagovao je dr Zoran Živković. On je danas održao vanrednu onlajn konferenciju za novinare, na kojoj je izneo podatke koji govore u prilog tome da on nije "uznemiravao" nego je "blagovremeno obaveštavao i upozoravao javnost".

 

"Ne postoji animozitet prema građanima Ljiga i prema Kriznom štabu Ljiga", rekao je dr Živković i naglasio da je spreman da snosi odgovornost za učinjeno i da od odgovornosti nikada nije bežao. On je naveo da je od dolaska na SOT insistirao na otvorenosti i transparentnosti, smatrajući da je u ovim trenucima istina interes svh nas.

 

"Ja sam pre svega lekar i moj posao je da čuvam živote ljudi. U svojoj dugogodišnjoj radnoj karijeri nisam imao krivičnu prijavu, i ne želim da verujem da su pobude ljudi iz Štaba za vanredne situacije Ljiga specifične prirode koja nema veza sa suštinom", rekao je dr Živković.

 

On je podsetio da je na onlajn konferenciji za novinare, koja je održana 23. aprila, rekao da je jedan zdravstveni saradnik u ljiškom Domu zdravlja pozitivan i da postoji realna opasnost širenja zaraze imajuću u vidu neredovnost uzorkovanja, s obzirom na to da je rađeno svaki treći dan.

 

Naglasio je da je njegov cilj bio taj da apeluje i da upozori građene Ljiga da u ovim trenucima treba da imaju još odgovorniji odnos prema sebi i svojim najbližima, otuda je naveo da je Ljig potencijalno žarište. On je dodao da ako se kaže potencijalno žarište to znači oprez, a reći žarište je nešto sasvim drugo.

 

Objasnio je kroz brojke zbog čega je upozorio da je Ljig potencijalno žarište.

 

"Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo, prvo uzorkovanje na teritoriji Ljiga izvršeno je 17. aprila sa tri pacijenta, naredno je bilo 20. aprila, takođe tri pacijenta, dok je 22. aprila bio jedan pacijent. Onog trenutka kada se javlja potencijalno žarište, odnosno kada je otkrivena osoba sumnjiva na novi koronavirus, a to je bilo 23. aprila, uzorkovano je devet pacijenata, a sutradan još 13, što upućuje na to da broj pacijenata naglo raste sa pojavom potencijalnog žarišta. Želim da naglasim da je 23. aprila, dakle u danu kada sam imao konferenciju za novinare, u Domu zdravlja Ljig od 58 zaposlenih, na poslu bilo 54 radnika, jedna osoba je bila u kućnoj izolaciji, jedan radnik je bio zaražen, jedan hospitalizovan, a ukupan broj testiranih pozitivnih bio je takođe jedan. Sledećeg dana, 24. aprila, u Domu zdravlja Ljig na poslu je bilo 42 radnika ili 12 manje nego prethodnog dana, u kućnoj izolaciji je bilo 13 zdravstvenih i jedan nemedicinski radnik, dok je broj zaraženih i hospitalizovanih i dalje jedan", naveo je dr Živković.

 

A da su sumnje bile opravdane da je Ljig potencijalno žariše, potvrđuju i podaci od 24. aprila, prema kojima ima 11 pozitivnih osoba na teritoriji opštine Ljig, izlečenih nema, hospitalizovanih ima deset, u kućnoj izolaciji se nalazi jedna osoba, a preminulih nema.

 

"Ako bilo ko smatra da loše obavljam posao rukovodioca Stručno operativnog tima, uvek sam spreman da komandantu Štaba za vanredne situacije Valjeva, koji mi je poverio ovaj mandat, podnesem ostavku. Do tada nastavljam da radim posao za koji sam preuzeo odgovornost jer me na to obavezuje struka jer sam prvenstveno lekar pa onda političar. Da li ću ja biti na čelu SOT ili zamenik gradonačelnika, to je u ovom trenutku najmanje bitno, jer sve što danas radim nije čast, nego moja obaveza i odgovornost", rekao je dr Živković i najavio da će i narednih dana obilaziti svoje kolege, medicinske radnike, koji danonoćno rade i, kako reče, pravi su heroji.

Zoran Živković

Zoran Živković (Foto: Đorđe Đoković)

Odgovarajući na pitanje novinara da li očekuje da će ga komandant Štaba za vanredne situacije Valjeva Slobodan Gvozdenović vrlo brzo smeniti, dr Živković kaže da je "ta smena vrlo verovatna, teoretski postoji mogućnost, ali da sačekamo sednicu Štaba, koja će biti održana u ponedeljak".     

 

Na pitanje Kolubarskih.rs da li je komandant valjevskog Kriznog štaba Slobodan Gvozdenović razgovarao sa kolegom iz Ljiga u vezi krivične prijave protiv najbližeg saradnika, zamenika gradonačelnika i šefa SOT, kao i da li je razgovarao sa njim uz poruku da će imati podršku i zaštitu valjevskog Štaba, dr Živković kaže da koliko je njemu poznato Gvozdenović nije razgovarao sa kolegom iz Ljiga, ali ni sa njim, niti mu je pružio podršku.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs da li je siguran da je podneta krivična prijava protiv njega, da li ga je pozvao na razgovor neko iz policije i tužilaštva, ili se radi o već viđenom sistemu napada i pretnji, Dr Živković kaže da njega, "za sada niko nije pozavo ni iz policije ni iz tužilaštva".

 

Na pitanje novinara da li ga je neko iz Štaba za vanredne situacije Ljiga kontaktirao pre podnošenja krivične prijave, Živković kaže da ga je pozvao predsednik Opštine Ljig Dragan Lazarević, koji je "prilično oštrim tonom i neprimerenim rečnikom pokušavao da mu objasni da bez rezultata analiza, koje su urađene, nema pravo da saopštava podatke". Živković dodaje da mu je Lazarević u poruci najavio da će podneti krivičnu prijavu protiv njega, a onda su to ubrzo obajvili neki mediji.

 

Prema nezvaničnim saznanjima novinara, od kada je postavljen na čelo SOT i od trenitka kada je organizovao prvu onlajn konferenciju za novinare, dr Živković je imao probleme sa šefom Kriznog štaba Slobodanom Gvozdenovićem, koji mu je, navodno zamerio, na tome što je "otvoren prema novinarima i što saopštava podatke na konferencijama za štampu". Da li zaista ima probleme i da li je na "udaru Slobodana Gvozdenovića", Živković kaže da mu ništa direktno nije rečeno, ali "iza njegovih leđa bilo je priča i komentara koji nisu za javnost".

 

Dr Živković je imenvan za rukovodioca SOT nakon što su za kratko vreme dve doktorke smenjene i nakon što epidemiolog dr Marija Gavrilović nije prihvatila da se posle smene vrati na čelo SOT. Živković je, kako kaže, to mesto prihvatio jer nije želeo da se prave novi problemi u vanrendom stanju i praktično je prihavtio da bude koordinator stručnog tima.

 

Najava podnošenja krivične prijave i ovaj, svojevrsni, napad na dr Zorana Živkovića, navodi na zaključak da je ovo samo početak i da se pojedini kojima on "smeta" neće zaustaviti na ovome i da su mogući uskoro i "prljaviji" napadi i nove pretnje krivinim prijavama. Da li zbog toga, možda ipak razmišlja da podnese ostavku na mesto šefa Stručno-operativnog tima, glasilo je naše pitanje.

 

"Znate onu staru, ko se u kolo hvata u noge se uzda. U ovom trenutku, ma koliko bilo najlakše i najjednostavnije rešenje podneti ostavku,  ja se neću povući sve dok mi komandant Štaba za vanredne situacije ne kaže da sam smenjen", rekao je šef SOT.

 

Dr Zoran Živković je zaključio da "istina pogađa one koji žive na lovorokama laži", naglašavajući da je pokušao da transparentno i sa zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje skrene pažnju na epidemiološku situaciju u Ljigu bez namere da unese paniku i bez animoziteta prema žiteljima Ljiga.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 5 sati 2 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 7 sati 39 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar