Štab za vanredne situacije (foto: www.valjevo.rs)
Štab za vanredne situacije (foto: www.valjevo.rs)
27.04.2020, 15:05

Pukovnik i komandant nadležni za "skrivanje" informacija

č: | fb:

Rukovodilac Stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epidemija (SOT) dr Zoran Živković neće više saopštavati podatke o epidemiološkoj situaciji u Valjevu, što je, dolaskom na čelo SOT, činio prethodnih sedam dana organizujući onlajn konferencije za novinare.

 

Dr Živković je na današnjoj, oproštajnoj, onlajn konferenciji za novinare saopštio da će ubuduće sve podatke pripremati i saopštavati načelnik Štaba za vanredne situacije pukovnik Milan Mihajlović u saradnji sa komandantom Štaba dr Slobodanom Gvozdenovićem.

 

Živković je novinarima rekao da je takav zaključak donet na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije grada Valjeva. On nije mogao da kaže na koji način će se pukovnik Mihajlović obraćati javnosti, da li preko onlajn konferencije za novinare, saopštenjima ili na neki treći način?

 

Na pitanje Kolubarskih.rs zbog čega su načelnik i komandant gradskog Štaba, Mihajlović i Gvozdenović, sada odlučili da javnosti saopštavaju podatke, a ćutali su mesec i po dana, nisu održali nijednu konferenciju za novinare, dr Živković je rekao da je to pitanje za njih, a ne za njega.

 

Na naše pitanje koje je obrazloženje zbog čega je njemu, praktično, zabranjeno da se obraća javnosti i šta piše u toj odluci ili zaključku koji je doneo Štab za vanredne situacije na današnjoj sednici, dr Živković navodi da "shodno zakonskoj regulativi jedino ovlašćen za javno saopštavanje informacija jesu načelnik i komandant Štaba za vanredne sitiacije Valjeva, a to su pukovnik Mihajlović i dr Gvozdnović".

 

U informaciji za medije koja je dostavljena nakon današnje sednice Štaba za vanredne situacije grada, među pet donetih zaključaka, nema tog da će ubuduće informacije o epidemiološkoj situaciji saopštavati isključivo načelnik i komandant Štaba za vanredne situacije. Donet je zaključak o tome šta se nalaže Stručno-perativnom timu na čijem je čelu dr Zoran Živković.

 

"Nalaže se Stručno-operativnom timu za epidemije da svoje predloge i zaključke dostavlja Načelniku štaba za vanredne situacije grada Valjeva koji će zajedno sa Komandantom Štaba za vanredne situacije grada Valjeva i Gradskom upravom grada Valjeva pripremati za sednicu Štaba".

 

U ovom zaključku ne piše da će pukovnik Milan Mihajlović i dr Slobodan Gvozdenović, načelnik i komandant Štaba, obaveštavati javnost o epidemiološkoj situaciji u gradu. Nejasno je zbog čega, osim ako o takvom zaključku ne žele da ostane pisani trag.

Zoran Živković

Zoran Živković (Foto: Đorđe Đoković)

 

"Informisanje javnosti i dalje ostaje moj prioritet jer u kriznoj situaciji svi građani očekuju tačnu informaciju struke što nikako ne može izazivati paniku", rekao je dr Zoran Živković na današnjoj, kao reče, poslednjoj onlajn konferenciji za novinare Stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epidemija.

 

Podsećamo, od uvođenja vanrednog stanja i od pojave prvog obolelog pacijenta od COVID-19 u Valjevu, što je bilo 14. marta, pa do danas 27. aprila, registrovano je 175 obolelih i 19 preminulih, čelni ljudi valjevskog Štaba - načelnik pukovnik Mihajlović i komandant dr Gvozdenović nisu održali nijednu konferenciju za novinare niti su odgovarali na pozive većine valjevskih redakcija.

 

Više od meseca dana ni načelnik ni komandant, pukovnik Mihajlović i dr Gvozdenović, nisu se pozivali na zakonsku regulativu da su oni jedino ovlašćeni da javno saopštavaju informacije i da shodno toj zakonskoj regulativi javno saopštavaju informacije, nego su ćutali.

 

Novinari, većine medija, su se više od mesec dana dovijali kako bi došli do informacija od značaja za javnost o epidemiološkoj situaciji u gradu i te informacije, nezvanične ali tačne, redovno objavljivali.

 

Samo nekoliko dana nakon imenovanja za rukovodioca SOT, a to je bilo 16. aprila, dr Zoran Živković je organizovao onlajn konferenciju za novinare na kojoj je saopštio zvanične podatke Zavoda za javno zdravlje o epidemiološkoj situaciji u Valjevu i odgovarao na sva novinarska pitanja. To je činio sve do danas, kada mu je, kako je rekao, "na sednici Štaba za vanredne situacije pukovnik Milan Mihailović, načelnik Štaba, eksplicitno rekao da će informacije od danas davati on".

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara