Valjevo policijski čas (april 2020.) (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo policijski čas (april 2020.) (foto: Đorđe Đoković)
29.04.2020, 07:51

Iz izolacije se više vidi i zna nego što to komandant Štaba misli

č: | fb:

U redakciju valjevskih medija stiglo je saopštenje Štaba za vanredne situacije Valjeva, "povodom netačnih tvrdnji o radu Štaba za vanredne situacije grada Valjeva za vreme vanrednog stanja, iznetih u javnosti od neovlašćenih lica".

 

Međutim, nije saopšteno ono što je bitno, a to je o kojim "netačnim tvrdnjama o radu Štaba se radi", niti je navedeno ko su "neovlašćena lica" koja su te "netačne tvrdnje iznosila u javnost"?

 

Najveći deo saopštenja, koje je potpisao komandant dr Slobodan Gvozdenović, zauzima objašnjenje o nadležnostima Štaba, kako se odvija rad, ko učestvuje u radu, kako funkcioniše Stručno-operativni tim… Čudno je to što se, tek sada nakon mesec i po dana od uvođenja vanrednog stanja, javnost upoznaje sa nadležnostima i načinom rada Štaba za vanredne situacije.

 

U ovom saopštenju se objašnjava kako Štab treba da radi, a ne kako je zapravo radio i radi. Primera radi, prema saznanjima Kolubarskih.rs, a potvrdilo je nekoliko članova, sednica Štaba za vanredne situacije juče nije održana, niti su članovi Štaba upoznati sa ovim saopštenjem. Zaključuju da je to zapravo saopštenje komandanta Štaba Slobodana Gvozdenovića. 

 

Pored načina rada Štaba, u saopštenju se dosta govori i o načinu informisanja javnosti, i to kako bi trebalo da bude, a ne kako je bilo i kako jeste.

 

Gvozdenović navodi da "nakon donošenja naredbe, zaključka ili preporuke, komandant Štaba za vanredne situacije za vreme vanrednog stanja vrši informisanje i obaveštavanje stanovništva, preko službe za informisanje javnosti Grada Valjeva". 

 

Za mesec i po dana, ili od 15. marta kada je održana prva sednica Štaba za vanredne situacije, komandant Gvozdenović nije nijednom "vršio informisanje i obaveštavanje stanovništva preko službe za informisanje javnosti grada Valjeva". Od 14 informacija za javnost ili saopštenja za medije nakon sednice Štaba za vanredne situacije, samo jedno je potpisao komandant Štaba, dok je ostala saopštenja potpisao Kabinet gradonačelnika.

 

Sve i da je informacije i obaveštenja dostavljao uredno, to nije dovoljno jer javnost, pa i novinari, imaju mnoga pitanja koja zahtevaju odgovore.

 

U jučerašnjem saopštenju "povodom netačnih tvrdnji o radu Štaba za vanredne situacije", Slobodan Gvozdenović navodi da "nakon ponovnog uspostavljanja rada Zavoda za javno zdravlje Valjeva od 19.4. 2020. godine, koji je u prethodnom periodu, usled prodora epidemije, delimično ispao iz funkcije, uspostavljeno je informisanje o epidemiološkoj situaciji preko Štaba za vanredne situacije grada Valjeva, koji dobijene podatke objavljuje svakodnevno na sajtu grada Valjeva".

 

Netačna je tvrdnja komandanta Štaba Slobodana Gvozdenovića da je Zavod za javno zdravlje "ponovo uspostavio rad 19. aprila". Komandant bi trebalo da zna da je Zavod za javno zdravlje počeo ponovo sa radom 9. aprila.

 

Netačna je tvrdnja da je od 19. aprila "uspostavljeno informisanje o epidemiološkoj situaciji preko Štaba za vanredne situacije grada Valjeva" jer, i u vreme dok je Zavod za javno zdravlje "ispao iz funkcije", Štab je redovno upravo od Zavoda dobijao informacije o epidemiološkoj situaciji, ali ih nije delio sa javnošću.

 

Informisanje javnosti je "uspostavljeno" tek 16. aprila i to kada je za šefa Stručno-operativnog tima (SOT) postavljen dr Zoran Živković, koji je prvi organizovao onlajn konferencije za novinare na kojima je saopštavao podatke i tek tada su prvi put, zvanično i javno, objavljeni na sajtu grada Valjeva.

 

Isto tako je prazna priča da će se informacije redovno obajvljivati na sajtu Grada, jer u danu kada je komandant Slobodan Gvozdenović napisao i medijima poslao svoje saopštenje nisu objavljeni podaci o epidemiološkoj situaciji u gradu. Jedina objava je saopštenje komandanta Štaba za vanredne situacije!

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 3 sati 22 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 3 sati 23 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 22 sati 16 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara