Registracija Prijava preko FB
Prvaci (foto: Đorđe Đoković)
Prvaci (foto: Đorđe Đoković)
30.04.2020, 08:37

Pregled budućih prvaka i dečje savetovalište

č: | fb:

Kako bi se omogućio nesmetan i bezbedan rad Savetovališta Službe za zdravstvenu zaštitu dece, uprava Doma zdravlja je izmestila deo ove službe u ambulantu na Petom puku, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

 

Već treću nedelju tu se rade sistematski pregledi beba do godinu dana, redovna vakcinacija i ultrazvuk kukova. Radno vreme je od 7.30 do 13 sati, po unapred zakazanim terminima (telefonski) na svakih 15 minuta. U ponedeljak će u tom prostoru početi i završni pregledi dece za upis u prvih razred, njih oko 20 odsto koji to nisu završili pre epidemije. Termini za buduće prvake biće od 13 do 17 časova.

Ambulanta Peti puk

Ambulanta Peti puk (Foto: Branko Petrović)


S obzirom na to da je polovina Doma zdravlja u fazi rekonstrukcije, a da je raspoloživi prostor Pedijatrije opredeljen za preglede dece sa respiratornim infekcijama, Dom zdravlja je izabrao ambulantu na Petom puku kao najfunkcionalniju za preglede zdrave dece. Ambulanta je dezinfekovana i prilagođena za rad sa najmlađim sugrađanima, lekar i sestre isključivo su tu i nemaju smene u Domu zdravlja. Za vreme dolaska roditelja sa decom sprovode se sve mere zaštite i dezinfekcije, koje se ponavljaju posle svakog pregleda.

 

- Odlučili smo da preglede zdrave dece odvojimo od pregleda bolesne dece, odnosno da to potpuno izmestimo iz Doma zdravlja. Najfunkcionalnija nam je bila ambulanta na Petom puku. Ovde radimo kao Savetovalište, obavljamo sistematske preglede beba i ultrazvučne preglede kukova i na taj način se trudimo da svedemo na minimum kretanje roditelja i dece. Zakazujemo termine za preglede telefonski na svakih 15 minuta, tako i da se na taj način smanjuje kontakt između roditelja. Trudimo se da se ispoštuju sve mere opreza zbog vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa KOVID-19. Imali smo kraću pauzu u radu Savetovališta kada je uvedeno vanredno stanje, u prve dve-tri nedelje, kada smo svi bili u Domu zdravlja. Smatrali smo da u tim uslovima nije bezbedno da zdravoj deci zakazujemo i sprovodimo preglede pa smo zato odlučili da radimo ovde kako ne bismo potpuno ugrozili kontinuitet sistematskih pregleda. Za bebe koje su rađene krajem januara i početkom februara, koje su trebale da nam dođu na pregled sa mesec dana, bilo bi dugo da ih, recimo, tri meseca nijedan pedijatar ne pogleda – kaže dr Valentina Marković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece, koja i radi sve preglede u ambulanti na Petom puku.

 

U ambulanti Peti puk u ponedeljak 4. maja počinju završni pregledi dece za upis u prvi razred, svakog radnog dana od 13 do 17 sati. Roditelji su već telefonski obavešteni o terminima, a oni koji nisu dobili poziv (zbog promene adrese ili broja telefona) mogu se javiti Domu zdravlja na telefone 014 315 00 60 i 014 315 00 64. Dom zdravlja je ove godine ranije počeo zdravstvene preglede za buduće prvake, tako da ih je ostalo oko 20 odsto i očekuje se da sve bude gotovo do sredine maja.

Aktuelno

Željko Trifunović (foto: Lokakni front Va)
Oglasna poruka 4.06.2020

Mali i veliki problemi meštana Petnice

Meštani Petnice obratili su se medijima jer, kako kažu, jedino im je to preostalo da skrenu pažnju javnosti na brojne probleme sa kojima se suočavaju godinama unazad, ali i da lokalnu vlast podsete...  · 3 komentara

Grad Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Zbog epidemije i vanrednog stanja 3.06.2020

Naplaćeno manje poreza na imovinu

Za prvih pet meseci ove godine naplaćeno je 28 miliona dinara manje izvornih prihoda Grada. Od toga, porez na imovinu građana manji je za blizu šest miliona, a od pravnih lica za oko 10,7 miliona...