Migovi nad Valjevom (foto: Đorđe Đoković)
Migovi nad Valjevom (foto: Đorđe Đoković)
04.05.2020, 10:21

Godišnjica pogibije hrabrog pilota Milenka Pavlovića

č: | fb:

Danas su, na dan pogibije pilota pukovnika Milenka Pavlovića, jedan "mig" Vojske Srbije preleteo iznad Valjeva tačno u 12.04 časova, "pozdravaljajući hrabrog kolegu" i podsećajući sve nas na hrabro delo pilota Pavlovića, koje nikada ne smemo zaboraviti.

 

Na današnji dan 1999. godine na nebu iznad Valjeva poginuo je pilot pukovnik Milenko Pavlović, komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka, braneći otadžbinu od NATO agresora.

 

Godišnjica pogibije hrabrog pilota, zbog vanrednog stanja i pandemije koronavirusa, danas nije obeležena kao prethodnih godina, izostala je akademija i program "Dan sećanja", koji su zajedno pripremali Valjevo i Osečina.

 

"Milenkov let je trajao oko dvanaest minuta. Bio je to poslednji njegov let, ali i poslednji let do kraja NATO agresije. Poginuo je braneći svoju otadžbinu, izvršavajući najsvetliji i najsvetiji čin, žrtvujući sebe za odbranu svoga naroda. Istinski rodoljub i patriota svrstao se u red besmrtnih. Tim činom, hrabro i odvažno upisao se u red legendarnih srpskih junaka, komandanata i pilota, a njegov podvig će trajno predstavljati svetli primer za pokoljenja koja dolaze. Voleo je svoju porodicu, svoj pilotski poziv, svoj rodni kraj i svoju zemlju. Svojim komandovanjem i pojavom ulivao je poverenje svima i bio čvrst oslonac za sve one sa kojima je obavljao vojničke dužnosti", rekao je lane brigadni general Željko Bilić komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka.

 

Milenko Pavlović je rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu, opština Osečina. Posle vojne gimnaziju u Mostaru, završio je Vazduhoplovnu akademiju u Zadru. Bio je pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Poginuo je u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ. Iza sebe je ostavio suprugu Slavicu, sinove Srđana i Nemanju i majku Radmilu.

 

Dobitnik je brojnih priznanja i odlikovanja. Odlikovan je medaljom za vojničke vrline, ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačem, ordenom za zasluge u odbrani i bezbednosti, ordenom hrabrosti i ordenom Svetog vladike Nikolaja, najvećim priznanjem valjevske eparhije. Nikada nije proglašen za heroja.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 56 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 3 sati 45 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.