Migovi nad Valjevom (foto: Đorđe Đoković)
Migovi nad Valjevom (foto: Đorđe Đoković)
04.05.2020, 10:21

Godišnjica pogibije hrabrog pilota Milenka Pavlovića

č: | fb:

Danas su, na dan pogibije pilota pukovnika Milenka Pavlovića, jedan "mig" Vojske Srbije preleteo iznad Valjeva tačno u 12.04 časova, "pozdravaljajući hrabrog kolegu" i podsećajući sve nas na hrabro delo pilota Pavlovića, koje nikada ne smemo zaboraviti.

 

Na današnji dan 1999. godine na nebu iznad Valjeva poginuo je pilot pukovnik Milenko Pavlović, komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka, braneći otadžbinu od NATO agresora.

 

Godišnjica pogibije hrabrog pilota, zbog vanrednog stanja i pandemije koronavirusa, danas nije obeležena kao prethodnih godina, izostala je akademija i program "Dan sećanja", koji su zajedno pripremali Valjevo i Osečina.

 

"Milenkov let je trajao oko dvanaest minuta. Bio je to poslednji njegov let, ali i poslednji let do kraja NATO agresije. Poginuo je braneći svoju otadžbinu, izvršavajući najsvetliji i najsvetiji čin, žrtvujući sebe za odbranu svoga naroda. Istinski rodoljub i patriota svrstao se u red besmrtnih. Tim činom, hrabro i odvažno upisao se u red legendarnih srpskih junaka, komandanata i pilota, a njegov podvig će trajno predstavljati svetli primer za pokoljenja koja dolaze. Voleo je svoju porodicu, svoj pilotski poziv, svoj rodni kraj i svoju zemlju. Svojim komandovanjem i pojavom ulivao je poverenje svima i bio čvrst oslonac za sve one sa kojima je obavljao vojničke dužnosti", rekao je lane brigadni general Željko Bilić komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka.

 

Milenko Pavlović je rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu, opština Osečina. Posle vojne gimnaziju u Mostaru, završio je Vazduhoplovnu akademiju u Zadru. Bio je pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Poginuo je u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ. Iza sebe je ostavio suprugu Slavicu, sinove Srđana i Nemanju i majku Radmilu.

 

Dobitnik je brojnih priznanja i odlikovanja. Odlikovan je medaljom za vojničke vrline, ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačem, ordenom za zasluge u odbrani i bezbednosti, ordenom hrabrosti i ordenom Svetog vladike Nikolaja, najvećim priznanjem valjevske eparhije. Nikada nije proglašen za heroja.

 

Aktuelno

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 18 komentara

Podzida uz kuću (foto: Kolubarske.rs)
Problemi vlasnika kuća pored budućeg Gerontološkog centra 5.08.2022

Podzida visoka preko tri metra "tik uz kuće"

"Očajni smo. Zazidali su nas! Po kom zakonu je dozvoljeno da se betonske podzide dižu na samo nekoliko metara od kuća u kojima žive ljudi", pitaju vlasnici objekata čiji se placevi graniče sa...  · 19 komentara

SNS u Novi Sad (foto: Kolubarske.rs)
Na obeležavanje godišnjice "Oluje" 4.08.2022

Valjevski naprednjaci otputovali u Novi Sad

Valjevski naprednjaci organizovano otputovali u Novi Sad na obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane u oružanoj akciji "Oluja". Zbog odlaska u Novi Sad gradonačelnik Valjeva neće otvoriti...  · 19 komentara