Zdravstveni radnici kovid ambulante (foto: DjordjeDjokovic)
Zdravstveni radnici kovid ambulante (foto: DjordjeDjokovic)
08.05.2020, 07:08

Polovina novca iz donacija potrošena za zaštitnu opremu

č: | fb:

Valjevski privrednici su za mesec dana uplatili oko 11 miliona dinara u akciji pomoći ovdašnjim zdravstvenim ustanovama u borbi protiv koronavirusa, a do sada je potrošeno blizu deset miliona dinara.

 

Više od sto firmi iz Valjeva i nekoliko iz Beograda je od 31. marta do kraja aprila uplaćivalo novac na namenski račun namenjen, kako je naznačeno u ugovoru i protokulu, isključivo za nabavku neophodne zaštitne opreme i sredstava za bezbedan rad zdravstvenih radnika u zdravstvenim ustanovama u Valjevu u borbi protiv virusa COVID- 19, kao i za pomoć socijalno najugroženijim sugrađanima.

 

Sudeći prema nalozima Štaba za vanredne situacije Valjeva za plaćanje sa namenskog računa, bilo je isplata i kupovina koje se nisu odnosile na nabavku zaštitne opreme za bezbedan rad u zdravstvenim ustanovama, niti pomoć socijalno ugroženima. Recimo, plaćeno je 1.543.000 firmi "Veterinaria" za dezinfekciju stambenih zgrada zbog čega su negodovali privrednici koji su donirali novac i vrlo brzo nakon tog nenamenskog trošenja privrednici su prestali da uplaćuju novac.

 

Sudeći prema nalozima za isplatu Štaba za vanredne situacije grada, od novca koji su uplatili privrednici, skoro polovina ili preko pet miliona dinara, potrošeno je za kupovinu zaštitne opreme: rukavica, maski, kombinezona, kapa, zaštitnih naočara, vizira; kao i za kupovinu sredstava za dezinfekciju. Nije uz svaki nalog za plaćanje precizirana količina kupljene zaštitne opreme, ali prema onome što jeste nabavljeno je preko 34.000 zaštitnih maski.

 

Blizu 2,5 miliona dinara potrošeno je za potrebe Opšte bolnice i to za opremanje prostora ginekologije, kardiologije i infektivnog, za nabavku tri dezinfekciona tunela, uređaja za pripremu destilovane vode, izvedene radove na gastro prekovid odeljenju, za nabavku materijala za izvođenje radova na pregrađivanju operativnog bloka i tri aparata pulsna oksimetra …

 

Od novca koji su uplatili valjevski privrednici i nekoliko firmi iz Beograda kupljeno je 455 paketa humanitarne pomoći socijalno ugroženim građanima, čija je vrednost 699.363 dinara.

 

Stručno-operativni tim, koji je organizovao prikupljanje humanitarne pomoći kroz donacije, a koji je formirao Štab za vanredne situacije, najvio je da će do kraja nedelje "podneti izveštaj" o trošenju namenskih strdstava.

 

Nakon tog izveštaja biće poznato i na osnovu kog spiska, da li onog koji je dostavio Centar za socijalni rad ili nekog drugog, je podeljeno 455 paketa humanitarne pomoći socijalno ugroženim građanima.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 11 sati 26 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 8 sati 36 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 11 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara