Zaupokojena liturgija i parastos (foto: Kolubarske.rs)
Zaupokojena liturgija i parastos (foto: Kolubarske.rs)
08.05.2020, 13:06

Parastos povodom 40 dana od upokojenja vladike Milutina

č: | fb:

Danas su u hramu Vaskrsenja Hristovog pred brojnim vernicima služeni zaupokojena liturgija i parastos povodom 40 dana od upokojenja episkopa valjevskog  Milutina.  

 

Nakon liturgije i parastosa besedio je vladika bački Irinej, izaslanik patrijarha Irineja i Svetog arhijerejskog sinoda. On je rekao da vladika Milutin nije preminuo ni odmarajući se ni vodeći računa isključivo o sebi, svom zdravlju i životu, nego vršeći svoju svetu dužnost savesno, samopregorno, predano do kraja.

 

Prema njegovim rečima po drevnom predanju i verovanju naše svete crkve, duše naših pokojnika tokom 40 dana su blizu mesta na kojem su živele na zemlji i pored svih onih koji su ih voleli.

 

- Tako i danas, pre nego što iziđe pred lice božje gde će ga Gospod smestiti na mesto pokoja do drugog dolaska svoga, ja verujem da je i duša vladike Milutina ovde sa nama i da čuje ove moje skromne reči – rekao je vladika

 

Zaupokojena liturgija i parastos

Zaupokojena liturgija i parastos (Foto: Kolubarske.rs)

- Kada sagledamo ličnost i delo vladike Milutina, možemo ponoviti reči koje je Hristos, susrevši dva brata apostola, Filipa i Natanaila, rekao za Natanaila: "To je Izrailjac u kome nema lukavstva". Ako među nama, episkopima srpske crkve, ima ikoga danas na koga se ta reč Gospodnja može primeniti, onda je to blaženopočivši vladika Milutin - naveo je Irinej.

 

Episkop Irinej je podsetio i da Eparhija valjevska, mimo mnogih drugih, ima veliki blagoslov, jer je kolevka svetih i velikih ljudi.

 

- Ovde je rođen Sveti vladika Nikolaj, ovde je najveći deo svog života proveo veliki sveti otac Justin Popović, ali i posle su tu bili dostojni arhijereji, dobri sveštenici i monasi - rekao je vladika Irinej, podsetivši na vladiku Jovana Velimirovića, vladiku Lavrentija, vladiku Milutina...

 

Zaupokojenu liturgiju povodom 40 dana od upokojenja episkopa valjevskog Milutina služio je iguman Mihailo, starešina manastira Jovanja, a parastos posle toga služili su vladika Irinej bački i njegov vikar vladika mohački Isihije.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 19 sati 23 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...