Slobodan Gvozdenović i Zoran Majdak na Oskaru popularnosti (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Gvozdenović i Zoran Majdak na Oskaru popularnosti (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
13.05.2020, 06:56

Gradonačelnik finansira sumnjive projekte i udruženja?

č: | fb:

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je zbog, kako je naglasio, nedostatka novca u gradskoj kasi ukinuo četiri stalne gradske manifestacije – Valjevski džez fest, Memorijalnu trku "General Đukić", Memorijalni šahovski turnir "Selimir Manojlović" i Olimpijske seoske igre.

 

Istovremeno iz budežta se izdvaja na desetine miliona dinara za različite sumnjive projekte i udruženja. I dok se stalne gradske manifestacije gase, poput Valjevskog džez festa sa tradicijom dugom 35 godina, neki novi projekti se obilato finansiraju novcem građana Valjeva.

 

Izdvajamo samo neke najslikovitije

 

Udruženje Unija mladih Evropa sa sedištem u Popučkama, koje je registrovano u junu 2018. godine, a čiji je zastupnik bio Ilija Ranković, a sada Draga Novaković, je samo tri meseca nakon osnivanja za program "Medicinski starter – Zajedno za život 2018" dobilo 1,3 miliona dinara.

 

Prošle godine je za "Medicinski starter – Zajedno za život 2019" dobilo dva miliona dinara, dok je ove godine za "Medicinski starter – Zajedno za život 2020", iz budžeta plaćeno 4,7 miliona dinara.

 

Tako je, kroz sufinansiranje programa udruženja građana, Unija mladih Evropa za program o kome javnost malo ili nimalo zna za tri godine iz gradske kase dobila osam miliona dinara.

 

Među manifestacijama koja pokušava da uspostavi novu tradiciju je "Di fest". Ove godine manifestacija "Di fest – Naše Divčibare", koju preko udruženja građana TIMS, registrovano 2019, organizuje preduzetnik Ljubiša Milutinović inače prijatelj valjevsog gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića, iz budžeta je dobila 600.000 dinara.

 

Pored tog novca, Studio za ples i zabavu "Studio M" preduzetnika Ljubiše Milutinovića je iz budžeta dobio 700.000 dinara i to za projekat iz oblasti javnog informisanja, pod nazivom "Nestrpljivi snovi – deca pričaju deci", koji baš i nema neke veze sa informisanjem.

 

Ali sa informisanjem u Valjevu i te kako imaju veze beogradska preduzeća i udruženje, i to svi na adresi Majke Jevrosime 29/9, kojima će iz budžeta Valjeva ove godine biti isplaćeno blizu šest miliona dinara.

 

Sve te beogradske firme se dovode u vezu sa Zoranom Majdakom koje, preko svojih medija, novac koriste za veličanje Slobodana Gvozdenovića i Srpske napredne stranke, ali i za vređanje i ponižavanje svih za koje Gvozdenović smatra da su mu neprijatelji.

 

Uvidom u podatke Agencije za privredne registre (APR) uočava se veza između Udruženja za informisanje putem elektronskih i printanih medija "Rom pres", koje je registrovano 2018, i preduzeća na adresi Majke Jevrosime 29/9. To beogradsko udruženje, čiji je zastupnik Ivica Golubović, je na konkursu sa sufinansiranje programa udruženja iz budžeta Valjeva dobilo 2,7 miliona dinara za program "Obrazovna inkluzija dece romske nacionalnosti". Inače, udruženje je osnivač TV Info24, koje se nalazi u Džona Kenedija 51, a adresa za dostavu pošte je Majke Jevrosime 29/9 Beograd. Glavni i odgovorni urednik TV Info 24 je Ivica Golubović.

Iz valjevskog budžeta je beogradskom preduzeću Info24 media, Ulica Majke Jevrosime 29/9, plaćeno milion dinara za medijski projekat "Valjevo danas". Zakonski zastupnik preduzeća je Marko Aćimović.

 

Aćimović je zastupnik i beogradskog predeuzeća za informisanje Global media broadcast, Ulica Majke Jevrosime 29/9, koje je iz kase Valjeva dobilo 300.000 dinara za medijski projekat "Valjevo za sve".

 

Na adresi Majke Jevrosime 29/9, Beograd je i Informativno preduzeće Radio Valjevo doo Beograd, čiji je urednik Zoran Majdak. Za medijski projekat "Za čistiji vazduh" iz budžeta Valjeva je toj medijskoj kući isplaćeno 1,3 miliona dinara.

 

Pored 5,3 miliona dinara, kroz projektno sufinansiranje, beogradskim preduzećima na adresi Majke Jevrosime 29/9, isplaćeno je još novca za oglašavanje i reklame, kao i za skupštinske prenose u programu Radio Valjevo doo Beograd, koji, prema javnom pozivu, koštaju pola miliona dinara.

 

Sudeći prema ovim projektima, našeg novca u gradskoj kasi ima samo treba pronaći pravi put do njega. Koliku korist ili bolje rečeno štetu od ovakvog trošenja novca ima grad Valjevo nijednu državnu instituciju to ne interesuje.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 13 sati 4 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 15 sati 41 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara