Savet Valjevskog džez festa (foto: DjordjeDjokovic)
Savet Valjevskog džez festa (foto: DjordjeDjokovic)
20.05.2020, 07:04

Gvozdenović obećao da će biti džez festa koji je prethodno ukinuo

č: | fb:

Valjevskog džez festa ipak će biti ove godine i ipak će biti finansiran sa 3,5 miliona dinara koliko je za tu stalnu gradsku manifestaciju opredeljeno u budžetu Valjeva, saopšteno je na konferenciji za novinare Saveta organizacionog odbora festivala.

 

Nakon što su nezavisni mediji obelodanili odluku gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića da ove godine "zbog nedovoljnih sredstava u budžetu Valjeva" neće biti održan Valjevski džez fest, festival koji je bez prekida trajao 35 godina, "podigla" se javnost koja se usprotivila samovoljnoj i nerazumnoj odluci jednog čoveka.

 

Pritisnut nezadovoljstvom građana i rešenošću džezera da festival uprkos svemu organizuju, Gvozdenović je popustio i na razgovor pozvao predsednika Saveta Aleksandra Uroševića. Dogovoreno je da Valjevski džez fest bude održan do kraja godine u novom terminu, a u skladu sa epidemiološkom situacijom, i da će Grad, kao i do sada, finansirati festival iz budžeta.

Aleksandar Urošević

Aleksandar Urošević (Foto: DjordjeDjokovic)

Prenoseći deo razgovora sa gradonačelnikom, Urošević kaže da je Gvozdenović rekao da novac nije problem, ali da je odluku o neodržavanju Festivala doneo misleći da će biti organizovan u maju, a to nije realno zbog epidemije koronavirusa.

 

Na pitanje novinara, s obzirom na to da je u Službenom glasniku Valjeva objavljena odluka gradonačelnika da četiri stalne gradske manifestacije, među kojima je i Valjevski džez fest, neće biti održane, kako mogu biti sigurni da će na osnovu dogovora festivala ipak biti, Urošević kaže da je "gradonačelnik promenio svoju odluku", ali, dodaje, ne zna kako će i kada to biti pravno-formalno regulisano.

 

"Nemamo garanciju da će dogovor biti ispoštovan, verujemo da hoće, ali znamo da će festivala biti, bez obzira na to da li ćemo imati podršku Grada i da li će novac biti obezbeđen iz budžeta ili na neki drugi način. Nama se javilo na stotine ljudi, među njima i privrednici, koji su spremni da finansijski pomognu organizaciju džez festivala u Valjevu", navodi  Urošević i naglašava da je jedino važno to da će festivala biti!

 

Savet džez festa, uz podršku građana, je rešio da prekine tu ružnu srpsku tradiciju da rušimo sopstvenu tradiciju.

 

Urošević kaže da je još uvek neizvesno da li će Valjevski džez festival finansijski pomoći sa dva miliona dinara Ministarstvo kulture i informisanja s obzirom na to da je Centar za kulturu, koji je za republička sredstva konkurisao sa projektom Valjevski džez fest, na dopis Ministarstva o održavanju festivala odgovorio, prošle nedelje, da odustaje od organizacije.

 

"U međuvremenu se Centar za kulturu predomislio i posalali su mejl u kome su obavestili Ministarstvo da će festival ipak organizovati. Još uvek nema odgovora, ali mislimo da ćemo, čak, dobiti i sredstva iz republičke kase", navodi Urošević.

 

"Neverovatna je bila reakcija građana što je ostavilo jak utisak na nas i zbog te reakcije i neverovatne energije građana bili smo još odlučniji u nameri da organizujemo džez festival, koji je u interesu Valjeva i građana", kaže predsednik Saveta Valjevskog džez festa.

 

Odgovarajući na pitanje novinara da li bi se gradonačelnik predomislio da nije bilo takve reakcije javnosti, Urošević kaže da se možda ne bi predomislio, ali da je to sada nebitno!

 

"Ne želimo da se time više bavimo. Ono čime sada treba da se bavimo jeste organizacija Valjevskog džez festivala i treba da pokušamo da svi zajedno napravimo još bolji festival koji će preći granice ovog grada i ove zemlje", poručuje Urošević.

Ivan Teofilović

Ivan Teofilović (Foto: DjordjeDjokovic)

Savet Valjevskog džez festivala pozvao je, preko društvenih mreža i medija, sve Valjevce da se uključe u izradu strategije organizacije Valjevskog džez festa.

 

"Ovaj festival je javno dobro i svi treba da razgovaramo i da učestvujemo u njegovom kreiranju. Važno je da napravimo plan i strategiju, kao i model funkcionisanja koji bi zaštito festival kako bismo izbegli da ikada više dođemo u situaciju da on bude doveden u pitanje i da mi moramo da objašnjavamo zašto je on kulturno dobro od javnog značaja i to ne samo za Valjevo, nego i za Srbiju", rekao je član Saveta Ivan Teofilović. Dodao je da je značaj festivala i u tome što ima kontinuitet koji ne sme biti prekinut.

 

Zbog neizvesne epidemiološke situacije, ne samo u Srbiji nego i u svetu, nije moguće precizirati datum održavanja ovogodišnjeg festivala, kao ni njegov obim i koncept. Savet Valjevskog džez festa kaže da su mnogi džez muzičari potvrdili da će gostovati u našem gradu bez obzira na to kada će biti održan.

Milan Nedeljković

Milan Nedeljković (Foto: DjordjeDjokovic)

 

"Ono što možemo da obećamo mi službenici Valjevskog džez festivala jeste to da će i ove godine festival biti na istoj liniji kao i prošlogodišnji, s tim što je za godinu dana stariji u iskustvu i što je bogatiji za veliki broj prijatelja, saradnika i savetnika. Uspeli smo da raširimo svoju ideju i da učvrstimo veze u Srbiji, ali i da razgranamo internacionalne veze. I ovogodišnji program mora biti usmeren isključivo na džez festival, a već po tradiciji učestvovaće Big bend RTS, biće gostiju iz inostranstva - Izreala i Francuske. Prema ideji valjevskih muzičara, valjevsko džez veče biće posvećeno dr Voji Milutinoviću čime će biti izražena zahvalnost njemu i svim valjevskim džez muzičarima koji su doprineli da ovaj festival postoji", rekao je umetnički direktor Valjevskog džez festa Milan Nedeljković.

 

Podržite i dođite na Valjevski džez fest jer samo tako ćemo ga sačuvati za sva vremena, poručili su članovi Saveta

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 13 sati 41 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 16 sati 18 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara