Jelena Kalat (foto: Kolubarske.rs)
Jelena Kalat (foto: Kolubarske.rs)
21.05.2020, 06:56

Jelena Kalat ocenjena dvojkom ili "delimično zadovoljava"

č: | fb:

Jelena Kalat, koja je v.d. direktor JKP "Vidrak" skoro dve godine, nije izabrana za direktora tog javnog preduzeća zbog toga što je Komisija konstatovala da kandidat "delimično zadovoljava", a njene stručne sposobnosti ocenila prosečnom ocenom dva, što nije bilo dovoljno da bi bila na čelu javnog preduzeća, saznaju Kolubarske.rs. Uprkos tome, ona je ostavljena da i dalje rukovodi valjevskom gradskom čistoćom.

 

Konkurs za izbor direktora JKP "Vidrak" je završen pre tri meseca, a jedini kandidat je bila diplomirani ekonomista Jelena Kalat. Rešenje o njenom imenovanju na mesto direktora tog javnog preduzeća, i pored toga što je bilo spremno, nije razmatralo Gradsko veće na sednici koja je održana 13. marta ili dva dana pre uvođenja vanrednog stanja.

 

U izveštaju sa te sednice, koji je objavljen na sajtu Grada, nisu navedeni razlozi zbog čega članovi Gradskog veća nisu razmatrali rešenje.

 

A razlozi zbog kojih Kalat nije "prošla" na sednici Gradskog veća sadržani su u zapisniku Komisije za sprovođnje konkursa za izbor direktora javnih preduzeća, čiji je predsednik Nikola Popović, a u koji su Kolubarske.rs imale uvid.

 Go

Komisija ocenjuje stručne osposobljenosti, znanja i veštine po svim kriterijumima propisanim Uredbom o merilima za imenovanje direktora javnog predueća, i to od jedan do tri, pri čemu ocena jedan ima značenje da "ne zadovoljava", ocena dva - "delimično zadovoljava" i ocena tri - "u potpunosti zadovoljava".

 

Prosečna ocena Jelene Kalat je dvojka, ali je sa jedinicama ocenjena njena stručna osposobljenost i to: stečena radnim iskustvom na poslovima na kojima se zahteva visoko obrazovanje, na poslovima koji su povezani sa javnim preduzećem i na poslovima koje kandidat ima u vođenju i organizovanju posla.

 

Kako Kolubarske.rs nezvanično saznaju zbog tih jedinica, koje praktično ukazuju na nestručnost Jelene Kalat da obavlja poslove direktora javnog preduzeća, odlučeno je da ona bude u statusu vršioca dužnosti do daljeg, tačnije do kraja mandata aktuelne vlasti, a "posle neka novi saziv raspisuje novi oglas i neka bira direktora". 

 

Sagovornik Kolubarskih.rs kaže da je, i bez ocenjivanja, na osnovu radne biografije Jelene Kalat jasno da ona nije stručna za obavljanje poslova direktora gradskog preduzeća zaduženog za čistoću.

 

U prijavi na konkurs navela je radno iskustvo od skoro deset godina, s tim što je kao medicinska sestra radila šest i po godina, dok je na poslovima statističara, referenta za ljudske resurse i šefa Odeljenja za pravne i ekonomsko finansijske poslove u Domu zdravlja provela tri i po godine.

 

Prema Zakonu o javnim prduzećima funkcija v.d. direktora ne može biti duža od jedne godine

 

Jelena Kalat (SNS), koja je na fakultetu za poslovnu ekonomiju Megatrend univerziteta u Valjevu diplomirala 2014. godine, za v.d. direktora JKP "Vidrak", imenovana je 6. juna 2018. godine i to pošto je Ksenija Badem Nenadović, nakon samo sedam meseci, podnela ostavku na mesto v.d. direktora.

 

U biografiji Jelene Kalat, koja je tada dostavljena odbornicima, pisalo je da ima "odlične veštine komunikacije, seminari, obuke, treninzi, prezentacije, odlične pregovaračke veštine, odlične veštine organizacije i upravljanja, bila je zadužena za upravljanje timovima raznih veličina".

 

Od poslovnih veština u svojoj biografiji je napisala da ima "dobre komunikacione veštine uključujući slušanje i govor, rešavanje problema, veštine ličnog razvoja i razvoja karijere..." Bila je angažovana, kao menadžer, na projektu EU "Nevidljiva deca".

 

Pojedini odbornici, pa i oni iz vladajuće koalicije SNS i SPS, u skupštinskom holu su nakon njenog imenovanja komentarisali da "nema smisla da medicinska sestra bude direktor JKP Vidrak".

 

 

 

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara