Zgrada u Novom naselju  (foto: Đorđe Đoković)
Zgrada u Novom naselju (foto: Đorđe Đoković)
24.05.2020, 14:20

Ključevi stanova za 20 izbegličkih porodica

č: | fb:

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je kao predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, svečano uručio ključeve stanova za 20 izbegličkih porodica u zgradi u Novom naselju.

 

Ministar Ivica Dačić je rekao da nakon 25 godina od rata, oni koji su "živeli u uslovima nedostojnim za život čoveka, i koji su neretko morali da menjaju svoje prebivalište, sada imaju jednu brigu manje, jer su dobili svoj krov nad glavom, svoj dom".

 

Ivica Dačić

Ivica Dačić (Foto: Đorđe Đoković)

U ime porodica koje su dobile svoje domove zahvalio se Pero Kolajić koji je kao osmogodišnji dečak sa porodicom iz rodne Petrinje izbegao u Valjevo.

 

"Jedno vreme smo živeli u selu Zarube, nadomak Valjeva. Potom smo se preselili u Valjevo, u međuvremenu sam se oženio i dobio dva sina. Dugo smo čekali ovaj stan u koji se danas useljavamo, a koliko smo srećni i koliko nam znači nije moguće rečima opisati. Ovo je za moju, ali i ostale porodice koje su dobile stan, veliki dan", rekao je Kolajić.

 

"Verujem da ćete u svojim novim domovima naći mir, sigurnost i bezbrižniju budućnost. Želim vam srećno useljenje, radostan novi početak i da se više nikad nigde na silu ne selite", poručio je Dačić novim stanarima zgrade u Novom naselju prilikom uručenja ključeva uz obaveznu jabuku koju uvek daruje uz ključeve stanova izbegličkim porodicama.

Dačić uručuje ključeve Kolajiću

Dačić uručuje ključeve Kolajiću (Foto: Đorđe Đoković)

 

Zgrada u Valjevu za najugroženije izbeglice izgrađena je u okviru "Potprojekata 5" Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u Srbiji, a na osnovu ugovora koji 2015. godine potpisao tadašnji gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić. Izgradnja je finansirana sredstvima Fonda regionalnog stambenog programa, kojim upravlja Razvojna banka Saveta Evrope, dok je lokalna samouprava obezbedila parcelu i infrastrukturu.

 

"Najveći donatori Regionalnog stambenog projekta su naši prijatelji i partneri iz Evropske unije (EU), a važne karike u njegovoj realizaciji su UNHCR i OEBS. Nesebična podrška svih partnera programa je omogućila da naši sugrađani trajno reše stambeno pitanje", istakao je ministar.

Novi stan za izbeglice

Novi stan za izbeglice (Foto: Đorđe Đoković)

 

Vrednost "Potprojekta 5" je 52 miliona evra, od čega 38 miliona iz donacije Regionalnog stambenog programa, dok je nešto više od 13 miliona evra obezbedila Republika Srbije. U okviru ovog potprojekta planirano je useljenja 1847 stanova i kuća širom Srbije, od čega 827 stanova u 25 lokalnih samouprava.

 

"Vlada Srbije, zajedno s partnerima, nastavlja snažno da podržava Regionalni stambeni program, sve dok i poslednja izbeglička porodica ne bude adekvatno i trajno stambeno zbrinuta", poručio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je danas u Valjevu uručio ključeve stanova za 20 izbegličkih porodica.

Dačić uručio ključeve za 20 izbegličkih porodica

Dačić uručio ključeve za 20 izbegličkih porodica (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

 (foto: )
Diplomci Fakulteta dramskih umetnosti Pre 3 sati

Na Abro festu večeras "Hajde da improvizujemo"

Na Abro festu večeras diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstaviće neuobičajenu pozorišnu formu naslovljenu "Hajde da improvizujemo". To je zanimljivo i duhovito scensko delo...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 3 sati 12 minuta

I skup rogova u vreći je "jedinstvo"!

Političari i stranke dolaze i odlaze, a jedan politički ideal, ostaje. To je "jedinstvo", uz neznatne varijacije. Počev, recimo, sa "Podaj Bože, da se Srbi slože!", ili "Samo sloga, Srbina...

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U ambulantama Doma zdravlja Pre 4 sati 33 minuta

Počinje vakcinacija protiv gripa

Od četvrtka 29. septembra u ambulantama Doma zdravlja počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. Za Dom zdravlja Valjevo opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od...