Ivica Dačić, Slobodan Gvozdenović i Đorđe Milićević (foto: Đorđe Đoković)
Ivica Dačić, Slobodan Gvozdenović i Đorđe Milićević (foto: Đorđe Đoković)
25.05.2020, 06:53

Dačić: Srbija neće biti parkirna stanica za migrante

č: | fb:

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivca Dačić na pitanje novinara da li su tačne spekulacije da će u Valjevu biti otvoren centar za migrante, nije se bavio konkretno našim gradom, nego je odgovorio da "Srbija neće biti parkirna stanica za migrante i neće dozvoliti da se to pitanje reši tako što će se oni naseliti ovde kod nas".  

 

"Građani oko toga nemaju šta da brinu", poručio je Ivica Dačić.

 

Prema pisanju Dojče Vele, Austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da postoji radni sporazum sa Srbijom o vraćanju odbijenih tražilaca azila, koji je potpisan u aprilu prošle godine. Detalji su označeni kao tajna.

 

Austrija, navodno, prema tom dokumentu u Srbiju može da vrati odbijene tražioce azila ukoliko su ovi ranije prošli kroz Srbiju, a deportacija u zemlje porekla nije moguća. Oni bi, navodno, bili smešteni u izbegličkim centrima, a troškove njihovog smeštaja snosila bi Austrija.

 

Prvi potpredsednik Vlade Srbije kaže da nije čuo da postoji neki poseban sporazum koji se tiče ove najnovije situacije sa migrantima.

 

"Postoje uobičajeni sporazumi koji su ranije potpisani, a tiču se readmisije, i ti sporazumi su potpisani pre više od deset godina. Niti se šta planira ovde u Srbiji nešto posebno tim povodom, niti je taj problem toliko alarmantan da sada postoji potreba za otvaranjem nekih centara. Mislim da je tu reč više o pokušaju politizacije u samoj Austriji pa se to onda prenelo i ovde kod nas. Znači, Srbija ima aktivno ulogu u rešavanju migrantske krize, ali kao što znate mi nismo zemlja u koju migranti hoće da dođu; mi smo tranzitna zemlja kroz koju oni hoće da prođu, da odu dalje. U Srbiji trenutno ima nekoliko hiljada migranata koji žele da odu odavde. U ovom trenutku ne postoji migrantska kriza niti Srbija namerava da bilo šta dodatno preduzima na tom planu", tvrdi Ivica Dačić.

Ivica Dačić

Ivica Dačić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ni prvi potpredsednik Vlade Srbije, poput predsednika Vlade Srbije Ane Brnabić, "stvarno ne zna" da je Ministarstvo odbrane sredinom maja raspisalo javnu nabavku za kupivinu skoro 2,5 tone žilet žice, niti zna za koje namene bi to moglo da se nabavlja.

 

"Ne bavim se time, ali ako to povezujete sa ovom pričom o migrantima… Nemam te informacije, niti znam čemu ta žica služi. To je pitanje za Ministarstvo odbrane", rekao je Ivica Dačić.

 

SNS: socijalisti plasirali lažnu vest o kampu za migrante u Valjevu

 

U danu kada je prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić, koji je i predsednik SPS, boravio u Valjevu gde je uručio ključeve stanova za 20 izbegličkih porodica, oglasili su se saopštenjem za javnost valjevski naprednjaci.

 

"Jasan plan, precizna strategija i ugled Lazara Gojkovića, kandidata za prvog čoveka grada na Kolubari, uzburkao je strasti među koalicionim partnerima na lokalnom nivou i naterao manjinskog partnera iz redova SPS-a da pokaže svoje pravo lice. Da su u borbi za vlast spremni na sve pa i na izdaju prijatelja i koalicionih partnera, ali i na uznemiravanje građana kojima istovremeno žele da se nametnu kao vlast, valjevski socijalisti predvođeni svojim kandidatom za gradonačelnika Đorđem  Milanovićem, pokazali su plasiranjem lažnih vesti o tobožnjem kampu za migrante, koji će navodno biti izgrađen u Valjevu", piše između ostalog u saopštenju valjevskog odbora SNS.

Aktuelno

 (foto: )
Diplomci Fakulteta dramskih umetnosti Pre 3 sati 3 minuta

Na Abro festu večeras "Hajde da improvizujemo"

Na Abro festu večeras diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstaviće neuobičajenu pozorišnu formu naslovljenu "Hajde da improvizujemo". To je zanimljivo i duhovito scensko delo...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 3 sati 15 minuta

I skup rogova u vreći je "jedinstvo"!

Političari i stranke dolaze i odlaze, a jedan politički ideal, ostaje. To je "jedinstvo", uz neznatne varijacije. Počev, recimo, sa "Podaj Bože, da se Srbi slože!", ili "Samo sloga, Srbina...

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U ambulantama Doma zdravlja Pre 4 sati 36 minuta

Počinje vakcinacija protiv gripa

Od četvrtka 29. septembra u ambulantama Doma zdravlja počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. Za Dom zdravlja Valjevo opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od...