Registracija Prijava preko FB
Zdravstveni radnikispred kovid ambulante (foto: Đorđe Đoković)
Zdravstveni radnikispred kovid ambulante (foto: Đorđe Đoković)
27.05.2020, 07:13

TV Vujić dobija 1,6 miliona za izveštavanje u vreme vanrednog stanja

č: | fb:

Vujić televiziji biće plaćeno 1.641.600 dinara iz stalne budžetske rezerve za izveštavanje tokom vanrednog stanja, po nalogu komandanta Štaba za vanredne situacije Slobodana Gvozdenovića.

 

U izveštaju sa jučerašnje sednice Štaba za vanredne situacije, koji je dostavljen medijima, piše da je Štab doneo zaključak da se "nalaže Odeljenju za finansije Gradske uprave Valjeva da se u skladu sa Ugovorom POV. br. 80-28/2019-01 od 24.09.2019. godine, iz stalne budžetske rezerve izvrši plaćanje iznosa od 1.641.600 dinara Vujić televiziji Valjevo za izveštavanje tokom vanrednog stanja (u periodu od 18.03.2020. do 06.05.2020. godine), po računu broj 34/20 od 07.05.2020. godine".

 

I to je sve što piše u izveštaju i što je rečno na sednici Štaba u vezi ove milionske isplate u vreme vanrednog stanja, a mnogo toga je nejasno, a pojedini pravnici, sagovornici Kolubarskih.rs, smatraju da je i nezakonito.

 

Komandant Štaba Slobodan Gvozdenović nije detaljnije obrazlagao po kom osnovu će biti isplaćeno toliko novca Vujić televiziji za izveštavanje tokom vanrednog stanja verovatno smatrajući da je to članovima poznato, a osim toga to je "poverljivo".

 

Prema nezvaničnim saznanjima, Plan zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama, koji je usvojen prošle godine, sadrži deo koji se odnosi na informisanje u vanrednim situacijama, te je iz tog Plana proistekao ugovor koji je Grad potpisao sa Vujić televizijom u septembru prošle godine. Pored Vujić televizije ugovor o izveštavanju u vanrednim situacijama potisan je i sa Radio Valjevom. S obzirom na to da Plan spada u poverljiva dokumenta, i ugovor koji je potpisan sa ovom medijskom kućom je poverljiv pa je samim tim nedostupan javnosti. 

 

Međutim, nejasno je na osnovu čega je Gvozdenović odlučio da iz stalne budžetske rezerve potroši 1,6 miliona dinara, a u Zakonu o budžetu jasno piše šta sve može da se plati iz stalne budžetske rezerve.

 

"U Zakonu piše da se stalna budžetska rezerva koristi za finansiranje rashoda u otklanjanju posledica vanrednih okolnosti. Kako je to Vujić televizija izveštavanjem otklonila posledice, u ovom slučaju, pandemije? Apsurdno je to što se iz stalne budžetske rezerve milionski iznos izdvaja za izveštavanje, bez obzira na to šta piše u ugovoru, a istovremeno valjevski privrednici uplaćuju novac da pomognu gradu i zdravstvenim ustanovama da se nabavi zaštitna oprema, dezinfekciona sredstva, za radove u Bolnici…, a to je trebalo da bude finansirano iz stalne budžetske rezerve, jer to je pomoglo da se spreči širenje zaraze", navodi naš sagovornik iz Gradske uprave koga smo zamolili da nam objasni na osnovu čega je novac isplaćen iz stalne budžetske rezerve. 

 

Odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs da li ovu, kako neki tvrde, nezakonitu isplatu iz stalne budžetske rezerve mora da potvrdi Skupština grada, sagovornik Kolubarskih.rs odgovara da ne mora, ali "Skupština grada treba da usvoji izveštaj o radu Štaba za vanredne situacije, a u tom izveštaju će se sigurno naći i ova isplata". Dodaje da sednica Skupštine grada mora biti održana najkasnije do 5. juna.

 

Ukoliko se ova isplata nađe na sednici Skupštine grada, nadamo se da će odbornicima uz račun o plačanju biti predočen i broj izveštaja, za 49 dana vanrednog stanja, koji koštaju 1.641.600 dinara, i objašnjeno da li izveštači treba da budu više plaćeni od lekara i svih onih koji su se borili sa pandemijom u vreme vanrednog stanja.

Aktuelno

Kafići (foto: Đorđe Đoković)
Na predlog Stručno operativnog tima Pre 1 sati 15 minuta

Novo rešenje Gradskog veća: kafići mogu da rade do 23 časa

Gradsko veće je donelo novo rešenje o radnom vremenu ugostiteljskih objekata po kome će moći da rade do 23 časa. Zbog čega su se članovi Veća predomislili nakon samo sedam dana, a epidemiološka...

Koronavirus (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 1 sati 20 minuta

U Kolubarskom okrugu još 43 osobe pozitivne na koronavirus

Nakon nekoliko dana kada u pet opština Kolubarskog okruga nije bio nijedan ili samo nekoliko slučaja koronavirusa, prema podacima od 14. juna, broj novozaraženih se popeo na 21. U Valjevu su još 22...

Europrom objekat (foto: Europrom)
PR tekst Pre 19 sati 24 minuta

"Europrom" i u Zavlaci

Maloprodajni objekti "Europrom"-a nalaze se na teritoriji sedam opština. Sedma je opština Krupanj, a novootvoreni "ljubičasti" objekat nalazi se u mestu Zavlaka.   Kako je saopšteno iz...  · 1 komentar