Obdanište (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Obdanište (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
30.05.2020, 07:23

U vrtić mogu i deca čiji roditelji nemaju potvrdu poslodavca

č: | fb:

U Predškolskoj ustanovi "Milica Nožica" trenutno boravi oko 250, od 2271 upisanog mališana, i to onih čiji su roditelji obezbedili potvrdu od poslodavca o radnom angažovanju. Međutim ustanovi se svakodnevno obraćaju roditelji, koji nisu radno angažovani, tražeći da se omogući i njihovoj deci boravak u vrtiću.

 

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je pre deset dana svim predškolskim ustanovama poslalo dopis u kome preporučuje da, ukoliko postoje kadrovske i materijalne mogućnosti i ukoliko su ispunjeni uslovi za bezbedan boravak dece u njihovim obdaništima, izađu u susret roditeljima koji nemaju potvrdu poslodavaca i prime njihove mališane.

 

Kako se navodi u tom dopisu, potrebno je da Predškolska ustanova u saradnji sa osnivačem - lokalnom samoupravom planira i operativno razradi mogućnost postepenog prijema dece u vrtiće.

Zlatomir Marković

Zlatomir Marković (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Direktor valjevske Predškolske ustanove Zlatomir Marković kaže da je, u skladu sa tim dopisom, uputio zahtev Gradskoj upravi Valjeva da sledeće nedelje u vrtić krene 1.100 mališana što je 50 posto od ukupnog broja upisane dece. Kako kaže očekuje odluku u utorak nakon sednice gradskog Štaba za vanredne situacije i tada će biti poznato da li će u vrtić moći ponovo da krenu deca bez obzira na to da li njihovi roditelji rade.

 

Marković dodaje da će, ukoliko odgovor na taj zahtev bude pozitivan, roditelji morati da donesu potvrdu da je njihovo dete zdravo i vakcinisano, i to dva dana pre dolaska u vrtić, kao i da se jave vaspitačima preko viber grupa najmanje dva dana pre polaska deteta radi pravljenja organizacije i poštovanja svih propisanih mera.

 

Plaćanje vrtića u vreme vanrednog stanja

 

Odgovarajući na pitanje roditelja, koji su se javili našoj redakciji, da li treba da plate i za period vanrednog stanja kada njihova deca nisu boravila u obdaništu, direktor Zlatomir Marković kaže da uslugu neće plaćati za period kada Predškolska ustanova nije radila.

 

Dodaje da je poslao zahtev osnivaču da odobri da roditelji čiji su mališani boravili u vrtićima od 11. maja, plate uslugu samo od tog datuma, a da ostali čija deca nisu išla u vrtić od početka vanrednog stanja ne plaćaju uslugu ni za maj.

 

Roditeljima mnogo toga nije jasno, očekuju odgovor

 

Roditeljima koji su pozvali Kolubarske.rs mnogo toga nije jasno. Kažu da je "nastao haos" ponajviše zbog cene vrtića, a i zbog različitih informacija koje dobijaju od vaspitača i iz Predškolske ustanove "Milica Nožica".

 

Prema njihovim rečima pojedine vaspitačice su napustile viber grupu nakon što su se roditelji pobunili zbog toga što treba potvrda iz Doma zdravlja jer, prema njihovi saznanjima, u drugim vrtćima u Srbiji to ne traže. Navode da roditelji ne znaju kako da obaveste vaspitače da će dete krenuti u vrtić, a naglašeno je da to bude preko viber grupe.

 

- Čekamo "neke spiskove" ko može da krene, a koje dete ne, ne znamo po čemu se rangira jer o tome nismo obavešteni. Poslednje i jedino što smo dobili od vaspitača je obaveštenje za roditelje, 25. maja, gde piše da ne sme da krene više od 30 posto dece, a to, koliko smo se raspitali, važi samo za Valjevo i nigde više u Srbiji. Prosečan roditelj ne zna da li da dete odvede u ambulantu na Petom puku ili u Dom zdravlja. Nije nam jasno šta je sve potrebno od potvrda, pošto je do juče trebalo sve, a dok ne poljubite vrata u 13 časova ne znate da se potvrde predaju od 9 do 13 časova, ne znate kako da se javite vaspitaču, jer su napustili viber grupu roditelja, ne znate kako vam se dete "rangira" za ponovni prijem - priča za Kolubarske.rs majka trogodišnjeg deteta.

 

Roditelji naglašavaju da tamo gde se nalaze i borave naši najmlađi sve treba da radi "kao sat". "Tema je naizgled površna, ali kada pogledate ima mnogo nelogičnosti", kažu za Kolubarske.rs.

 

Direktor Predškolske ustanove "Milica Nožica" Zlatomir Marković kaže da na njihov zahtev očekuju vrlo brzo odgovor od Gradske uprave, a roditelje moli za strpljenje uz poruku da će od sledeće nedelje na sva pitanja dobiti odgovor, a nejasnoće će biti razjašnjene.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 7 sati 32 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 1 dan

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 7 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...