Zorica Jocić (foto: Đorđe Đoković)
Zorica Jocić (foto: Đorđe Đoković)
01.06.2020, 10:09

Završena nastava na daljinu, slede posebni časovi, popravljanje ocena i završni ispiti

č: | fb:

Nastava na daljinu za osnovne i srednje škole završena je 28. maja, a nastavna godina formalno se završava sredinom juna. O organizaciji rada osnovnih i srednjih škola od 1. juna i o probnom završnm ispitu za učenike osmog razreda, govrila je načelnica Školske uprave dr Zorica Jocić.

 

U periodu od 1. do 16. juna biće organizovani posebni časovi, a biće moguće popravljanje ocena po rasporedu koji će napraviti škole. 

 

"Škola će organizovati posebne časove nastave na kojima će učenici moći da pokažu bolji nivo postignuća od onog koji im je eventualno utvrđen. Nastavnici su već ocenili učenike, imamo četiri ocene iz prvog polugodišta, najmanje jednu do 15. marta do proglašenja vanrednog stanja, a nakon toga je bila organizovana onlajn nastava za vreme koje su nastavnici opisno ocenjivali, da bi na osnovu tog ocenjivanja dali brojčane cene. Tako da velika većina učenika, i osnovnih i srednjih škola, ima zaključene ocene, ali oni koji žele da ih poprave moći će to da urade u osnovnim školama od 1. do 16. juna. U prvoj nedelji, od 1. do 5. juna, posebne časove nastave imaće učenici osmog razreda, dok će u drugoj nedelji biti organizovana za učenike petog, šestog i sedmog razreda", rekla je na konferenciji za novinare dr Zorica Jocić.

 

Dodala je da učenici koji žele da pohađaju posebne časove nastave treba da se prethodno prijave svom razrednom starešini i da se dogovore o terminima.

 

Što se tiče učenika osmih razreda oni od 3. do 15. juna imaju pripremnu nastavu za polaganje završog ispita.

 

"U istom periodu će na trećem kanalu RTS-a biti emitovani časovi kao vid podrške učenicima za polaganje završnog ispita. I to će biti po posebnom rasporedu pri čemu u učionicama neće biti više od devet učenika, što je maksimalan broj koliko može da bude učenika uz jednog nastavnika, i to važi i za osnovne i za srednje škole. Takođe, kao vid podrške, još od 27. aprila učenicima je omogućeno da na portalu mojaučionica.gov.rs mogu da preuzmu testove i rešenja testova iz ranijih godina", objasnila je Jocić.

 

Što se tiče srednjih škola i organizacije rada u srednjim školama, u prvoj nedelji juna učenici završnog razreda imaju mogućnost da poprave ocene i to po istoj proceduri poput osnovaca. U srednjim školama maturski ispiti biće realizovani od 3. do 12. juna, ali ukoliko škola ima takve obrazovne profile koji zahtevaju polaganje prijemnih ispita, kao što to ima Valjevska gimnazija, u dane kada se polažu prijemni ispiti neće biti organizovani maturski ispiti.

 

Govoreći o probnom završnom ispitu, Jocić je podsetila da su učenici već imali probni ispit i to su bili onlajn testovi iz srpskog jezika, matematike i kombinovani test iz pet predmeta.

 

"Ove godine probni završni ispit, i to iz matematike, biće organizovan 2. juna u školama. Cilj probnog završnog ispita iz matematike je da učenici upoznaju sve procedure koje ih čekaju za završni ispit koji će biti organizovan od 17. do 19. juna. Ono što je važno reći jeste to da učenici osmih razreda dolaze 1. juna u školu i tada će od svojih razrednih starešina dobiti identifikacione nalepnice i uputstva. Učenici treba da donesu đačke knjižice sa overenim fotografijama i na tu đačku knjižicu treba da zalepe posebnu identifikacionu nalepnicu sa leve strane knjižice ispod fotografije. Sa knjižicom dolaze i na probni završni test iz matematike", objasnila je Jocić.

 

Dalje je objasnila da će nastavnici tog dana učenicima podeliti probni test iz srpskog jezika i kombinovani test, koje će učenici poneti kućama gde će sami proveriti svoje znanje. Potom će, 2. juna te urađene testove doneti u školu i predati razrednom starešini .

 

Načelnica Školske uprave dr Zorica Jocić objasnila je uslove polaganja završnog testa iz matematike.

 

"Škole koje imaju do tri odeljenja učenika osmog razreda probni završni ispit radiće od 8 do 10 časova, a škole koje imaju više od tri odeljenja radiće u dva termina i to od 8 do 10 i od 11 do 13 časova. To vreme između biće iskorišćeno da se učionice isprazne i dezinfikuju. U svakoj učionici biće najviše devet učenika i dežurni nastavnik. Ispred učionice tačnije na tri učionice biće jedan dežurni nastavnik, jer će učenici ove godine svoje stvari odlagati ispred učionica, i taj dežurni nastavnik će između ostalog voditi računa i o stvarima učenika. Na probni završni iz matematike učenici donose grafitnu olovku, gumicu, šestar, trougao, lenjir i eventualno plavu hemijsku olovku, mada će svakog učenika na njegovoj klupi čekati dve plave hemijske olovke koje su škole u obavezi da nabave. To je zbog toga što je ove godine posebna procedura skeniranja testova, pa ako učenik recimo donese olovku piši-briši i koristi je, skener taj odgovor neće prepoznati. Test se radi dva časa, a učenici iz učionice neće moći da izađu 15 minuta pred završetak testa", rekla je načelnica Školske uprave.

 

Školska uprava od direktora škola preuzima spakovane kese sa testovima, bez proveravanja sadržaja kesa, koje će, uz zapisnik, vozilima PTT biti dopremljene u Zavod za vrednovanje.

 

"Svi testovi biće skenirani, a svaki zadatak pregledaće poseban softver i okružna komisija. Ti nastavnici u komisiji neće pregledati sve zadatke otvorenog tipa, nego oni sede za računarima i dobijaju instrukcije da pregledaju, recimo, samo zadatak broj dva. Taj zadatak može biti od učenika iz Valjeva, Kraljeva, Subotice…, dakle oni ne znaju čiji zadatak pregledaju. Istovremeno u celoj Srbiji to rade dva nastavnika i njihovi rezultati pregledanja moraju da se poklope, a ukoliko se ne poklope biće supervizija, odnosno neko treći će pregledati zadatak. Učenici mogu izvršiti uvid u svoj probni test na sajtu probni.zios.mpn.gov.rs; potrebno je da unesu svoj ID broj, a lozinka im je na drugoj strani omotnice testa, i bitno je da deca ne bacaju omotnice jer samo uz tu šifru mogu proveriti rezultate testa", rekla je Jocić.

 

Završni ispiti biće organizovani 17. 18. i 19 juna čime će biti okončana nastavna godina. Popunjavanje liste želje i konačni upis je 8 jula.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 17 sati 11 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 17 sati 12 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara