Sala Skupštine grada (foto: DjordjeDjokovic)
Sala Skupštine grada (foto: DjordjeDjokovic)
05.06.2020, 06:35

Na kraju kao i na početku - samovoljno i ne poštujući zakone

č: | fb:

Valjevska vlast, koju čini koalicija SNS i SPS, završava svoj četvorogodišnji mandat onako kako je i počela: samovoljno, bahato, ne poštujući zakone. Smisao zakona jeste da ograniči i kontroliše vlast, a vladajuće partije kršenjem zakona uspostavljaju apsolutnu vlast. 

 

Odbornici Skupštine grada Valjeva, uprkos zakonskoj obavezi, nisu se sastali da potvrde one odluke koje su doneli gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović i Gradski štab u toku trajanja vanrednog stanja.

 

U članu 160 Poslovnika Skupštine gradaValjeva piše da "ukoliko ne postoji mogućnost da se održi sednica Skupštine za vreme trajanja ratnog stanja i elementarne nepogode, gradonačelnik donosi akte iz nadležnosti Skupštine s tim što je dužan da iste podnese na potvrdu Skupštini kada ona bude u mogućnosti da se sastane a najkasnike u roku od 30 dana od dana prestanka ratnog stanja i elementarne nepogode".

 

S obzirom na to da je vanredno stanje ukinuto 6. maja, sednica lokalnog parlamenta trebalo je da bude održana najkasnije do 5. juna.  "Međutim odbornici nisu zasedali tako da akti koji su doneti u vreme vanrednog stanja, a trebalo je da do sada budu potvrđeni, su nevažeći", tvrdi izvor Kolubarskih.rs iz Gradske uprave.

 

"Sednica Skupštine grada bila je zakazana za 17. mart, međutim nije održana zbog pandemije koronavirusa i jer je proglašeno vanredno stanje. Ta sednica sa istim dnevnim redom, uz odluke koje su donate u vreme vanrednog stanja, trebalo je da bude održana odmah nakon ukidanja vanrednog stanja. Međutim ne samo da ta ranije zakazana sednica nije održana nego nije zakazana ni nova u skladu sa Poslovnikom Skupštine grada", kaže sagovornik Kolubarskih.rs.

 

Dodaje da, s obzirom na to da je predsednik Skupštine grada Milorad Ilić preminuo, sednicu je trebalo da zakaže, poštujući Zakon i Poslovnik, zamenik predsednika Skupštine grada Mihailo Milutinović, međutim on to nije učinio niti ima nagoveštaja da će to uskoro uraditi.

 

"Pored brojnih akata, koje je gradonačelnik Valjeva doneo u vreme vanrednog stanja, trebalo je da se odbornici izjasne i o odlukama koje je prihvatilo Gradsko veće na sednici održanoj 13. marta, da usvoje izveštaj o radu Štaba za vanredne situacije, uključujući i trošenje novca, a u planu je bio i drugi rebalans ovogodišnjeg budžeta", navodi naš sagovornik.

 

Odluka o povećanju osnovnog kapitala JKP Toplana, kojom je predviđeno povećanje osnovnog kapitala preduzeća u iznosu od 34 miliona dinara na osnovu uloga Grada realizovanog u 2019. godini kroz kapitalnu subvenciju, kao i odluka o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta Valjeva za prošlu godinu, su samo neke od odluka o kojima je trebalo da se odbornici izjasne.

 

Poslednja sednica Skupštine grada održana je 21. februara, članovi  Gradskog veća nisu imali ni jednu sednicu nakon 13. marta, dok je sednica Štaba za vanredne situacije održana pre 11 dana.

 

Očigledno je da se gradska izvršna i zakonodavna vlast više bavi kampanjom i izbornim aktivnostima, nego zakonskim aktima od kojih zavisi funkcionisanje Grada, među kojima je i rebalans budžeta.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 14 sati 31 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 41 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 14 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara