Muzej zavičajnih pisaca (Desanka Maksimović) (foto: Đorđe Đoković)
Muzej zavičajnih pisaca (Desanka Maksimović) (foto: Đorđe Đoković)
08.06.2020, 09:13

Peticija protiv odluke da se iz školskog programa izbaci poezija Desanke Maksimović

č: | fb:

Komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odlučila je da iz trećeg razreda gimnazje isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog čuvenu zbirku velike pesnikinje "Tražim pomilovanje". To je izazvalo reakciju pisaca, univerzitetskih profesora, prosvetnih radnika..., javnosti.

 

Članovi komisije Zavoda dugo su razgovarali o najzrelijoj zbirci poezije velike pesnikinje, "Tražim pomilovanje", i zaključili da se "vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe, te da postoji bojazan da bi i učenici pogrešili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj".

 

Ipak, razmatrajući zahtev Zadužbine, predložili su da se zbirka nađe u programu za prvi razred gimnazije, uz zaključak da bi "na ovaj način zbirka našla svoje pravo mesto kao odjek književne epohe srednjeg veka".

 

Među onima koji su reagovali na odluku Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja je i dr Vojislav Andrić nekadašnji đak, profesor i direktor Valjevske gimnazije.

 

Povodom skandaloznog i potpuno neshvatljivog predloga o izopštavanju pesničke zbirke "Tražim pomilovanje" iz nastavnih programa naših gimnazija, sa još neubedljivijim obrazloženjem da ne odgovara epohi u kojoj živimo, dr Vojislav Andrić je predložio "opšti, kulturološki (i nestranački) građanski protest koji će realizovati građani Rabrovice, Brankovine, Valjeva i celog Desankinog zavičaja kroz potpisivanje peticije za povlačenje apsurdnog predloga i izopštavanja iz daljeg formiranja programa književnosti u gimnazijama u Srbiji komisije koja je dati predlog učinila. Kako je naveo dr Andrić, obrazloženje peticije bi pripremili profesori književnosti u Valjevskoj gimnaziji, a potpisivanje bi bilo organizoavno na Desankinom trgu, kod spomenika pesništvu.

 

Dalje, predlaže da jubilarna dramska predstava, koju učenici Valjevske gimnazije pripremaju povodom 150 godina škole, bude dramatizacija poetske zbirke Desanke Maksimović "Tražim pomilovanje" kao dokaz koliko su poruke Desankine poezije aktuelne i važne.

 

I treći predlog koji je dr Vojislav Andrić javno upitio je da Zadužbina "Desanka Maksimović", SANU i sve katedre za književnost na filoškim fakultetima u Srbiji, pripreme stručno utemeljen protest protiv predloga koji predstavlja nestručno, neutemeljeno, neargumentovano izopštavanje najznačajnih naših književnika iz delokruga književnih i nacionalnih vidika mladih u Srbiji.

 

Podsećamo, članovi komisije Zavoda, pre odluke da iz trećeg razreda gimnazje isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog čuvenu zbirku velike pesnikinje "Tražim pomilovanje", dugo su razgovarali o najzrelijoj zbirci poezije velike pesnikinje "Tražim pomilovanje", i zaključili da se "vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe, te da postoji bojazan da bi i učenici pogrešili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj".

 

Ipak, razmatrajući zahtev Zadužbine, predložili su da se zbirka nađe u programu za prvi razred gimnazije, uz zaključak da bi "na ovaj način zbirka našla svoje pravo mesto kao odjek književne epohe srednjeg veka".

 

Na odluku je hitro reagovala i Zadužbina "Desanka Maksimović", pismom Ministarstvu prosvete, Nacionalnom prosvetnom savetu i Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, koje su podržali Matija Bećković, Ljubomir Simović, Milovan Danojlić, Milosav Tešić, Alek Vukadinović, Rajko Petrov Nogo, Miroslav Maksimović… 

Aktuelno

Osnicba škola u Mionici  (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 19 sati 52 minuta

Mionički osnovci ostvarili značajan uspeh na takmičenjima

Mionički osnovci ostvarili su značajne rezultate na republičkom takmičenju iz engleskog jezika, okružnom takmičenju iz programiranja, okružnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, kao i...