Slava Valjeva Druge Trojice - litija (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Slava Valjeva Druge Trojice - litija (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
08.06.2020, 10:34

Obeležena slava Valjeva - Druge Trojice

č: | fb:

Duhovskom litijom centralnim gradskim ulicama, od Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg do crkve Pokrova presvete Bogorodice, gde je obavljen čin rezanja slavskog kolača i upisan zapis u hrast koji se nalazi u porti Crkve, obeležena je slava grada Valjeva, Duhovski ponedeljak - Druge Trojice.

Slava Valjeva Druge Trojice

Slava Valjeva Druge Trojice (Foto: Đorđe Đoković)

Upisan zapis u hrast koji se nalazi u porti crkve

Upisan zapis u hrast koji se nalazi u porti crkve (Foto: Đorđe Đoković)

"Neka gospod Bog molitvama svojim ispuni sve ono za šta ga molismo danas i neka bude sa nama u sve dane našeg života da nas zaklanja od svih životnih iskušenja i bura koje nas zapljuskuju na svakom koraku. Da gospod Bog svoje molitve i zaštitu nikada ne uzima i ne odvaja od ovog velikog i napaćenog mesta. Valjevo je delilo sudbinu svoga naroda, i dobru i tešku, više tešku nego dobru u sve dane života svoga. Neka vam je od Boga blagosloven današnji dan i srećna vam slava vašeg lepog Valjeva", rekao je episkop šabački Lavrentije, administrator Eparhije valjevske SPC.

Episkop Lavrentije i gradonačelnik Gvozdenović

Episkop Lavrentije i gradonačelnik Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

Slavu je sugrađanima čestitao gradonačelnik Slobodan Gvozdenović. "Neka nas Gospod zaštiti u nekim vremenima koja neće biti laka, i moramo uvek biti svesni jedne činjenice, koju i vladika Nikolaj pominje, da se dobro i zlo prepliću u svetu. Srećna slava i da nam Bog da svakog zdravlja i svake sreće", rekao je gradonačelnik Valjeva.

Slava Valjeva Druge Trojice - litija

Slava Valjeva Druge Trojice - litija (Foto: Đorđe Đoković)

Slava Valjeva Druge Trojice - litija

Slava Valjeva Druge Trojice - litija (Foto: Đorđe Đoković)

 

U litiji su bili i predstavnici gradske vlasti, pripadnici Vojske Srbije i Policijske uprave, predstavnici javnih ustanova, učenici, mališani iz valjevskih vrtića, članovi kulturno umetničkih društava i sportskih klubova i brojni građani Valjeva. Kraj spomenika Proti Mateji Nenadoviću, služen je pomen ustaničkom vođi, jednoj od najznačajnih ličnosti srpske istorije.

Pomen kod spomenika Mateji Nenadoviću

Pomen kod spomenika Mateji Nenadoviću (Foto: Đorđe Đoković)

Grad Valjevo je pre dvadeset i četiri godine obnovio proslavljanje svoje krsne slave, drugog dana praznika Svetog Duha na apostole – Drugih Trojica.

Aktuelno

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 2 sati 30 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 20 sati 29 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...