Registracija Prijava preko FB
Policijski čas u Valjevu (april 2020.) (foto: Đorđe Đoković)
Policijski čas u Valjevu (april 2020.) (foto: Đorđe Đoković)
09.06.2020, 07:14

Mediji od “posebnog značaja” plaćeni 4,1 milion u vanrednom stanju

č: | fb:

Vujić televiziji i Radio Valjevu je za 49 dana "izveštavanja tokom vanrednog stanja" plaćeno ukupno 4.122.000 dinara i to iz stalne budžetske rezerve.

 

Vujić televiziji je, prvo uplaćeno 1.641.600 dinara za izveštavanje od 18. marta do 6. maja, da bi ubrzo potom komandant Štaba za vanredne situacije Slobodana Gvozdenovića dao nalog da se Vujić televiziji plati još 950.400 dinara iz stalne budžetske rezerve za izveštavanje tokom vanrednog stanja i to za period od 18. marta do 17. aprila.

 

Na istoj sednici Štaba za vanredne situacije naloženo je i da se iz stalne budžetske rezerve plati 1.530.000 dinara Informativnom preduzeću Radio Valjevo d.o.o. Beograd za izveštavanje tokom vanrednog stanja u periodu od 18. marta do 6. maja.

 

Kako je navedeno, u oba slučaja računi su plaćeni po osnovu poverljivog ugovora, koji je grad Valjevo prošle godine sklopio sa Vujić televizijom, 24. septembra, i beogradskim informativnim preduzećem Radio Valjevo, 15. novembra.  

 

Kolubarske.rs ranije su pisale da, prema dostupnim nezvaničnim informacijama, Plan zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama, koji je Skupština grada usvojila prošle godine, sadrži deo koji se odnosi na informisanje u vanrednim situacijama, te je iz tog Plana, navodno, proistekao ugovor koji je Grad potpisao sa Vujić televizijom i Radio Valjevom prošle godine.

 

Šta tačno u tim ugovirima piše niko od gradskih zvaničnika ne želi da otkriva jer su, navodno, "poverljivi".

 

Ni vlasnik Vujić televizije Milan Milinović nije pokazao ugovore ali je, objašnjavajući u svom programu zbog čega je njegovoj televiziji plaćen milionski iznos za izveštavanje tokom vanrednog stanja, rekao da su "te pare zaslužili i da im pripadaju, ali ne zahvaljujući volji i želji sadašnjeg rukovodstva, već zahvaljujući tome što su na konkursu 2000 i neke godine dobili regionalnu dozvolu".

 

Tada su, kako tvrdi Milionović, kao medijska kuća sa regionalnom frekvencijom, "odmah od države proglašeni od izuzetne bezbednosne važnosti za funkcionisanje države i stavljeni u stroj onih medija koji treba u nekim vanrednim okolnostima da služe državi i da saopštavaju bespogovorno određene naredbe, rasporede, planove i sve ono što država zahteva u takvim situacijama".

 

Dalje objašnjava i da su 2011. godine potpisali "neke ugovore sa gradom i državom", prema kojima je država obavezna da "finansijski podrži" Vujić televiziju. "Vrlo jasno je precizirano o kolikom iznosu se radi i za koji posao", rekao je Milinović.

 

Objasnio je da su ti "ugovori iz 2011. godine po automatizmu otvoreni onog trenutka kada je proglašeno vanredno stanje 15. marta 2020. godine". Međutim u nalogu za isplatu skoro 2,6 miliona dinara ne piše da je automatski aktiviran ugovor od pre devet godina nego piše da će novac biti plaćen na osnovu POV. ugovora od 24.09.2019. godine.

 

Informisanje u vanrendom stanju

 

U vanrednom stanju se postupa u skladu sa Zakonom o odbrani iz 2018. godine, a informisanje javnosti je jedino regulisano u članu 75 tog zakona gde piše da "pravna lica u oblasti javnog informisanja, elektronskih i štampanih medija, u okviru svoje redovne delatnosti, imaju obavezu da blagovremeno i istinito informišu građane u ratnom ili vanrednom stanju, u skladu sa zakonom i propisima o javnom informisanju.

 

U stavu dva tog člana piše da su "Ministarstvo odbrane i državni organi dužni da javnosti učine dostupnim sve informacije i podatke iz oblasti odbrane od javnog značaja, u skladu sa zakonom i propisima o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja".

 

"Pravna lica iz stava 1. ovog člana dužna su da prenose hitna saopštenja državnih organa koja se odnose na odbranu".

 

Dakle, u Zakonu o odbrani iz 2018. godine nigde ne piše da postoje mediji od "izuzetne bezbednosne važnosti za funkcionisanje države", već naprotiv piše da su i u vanrednom stanju mediji ravnopravni, kao da i tada važi Zakon o javnom informisanju i medijima.

 

Prema Zakonu o informisanju je, pak, garantovana sloboda javnog informisanja i "sloboda javnog informisanja ne sme se povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja".

 

Ako je informisanje slobodno, informacija ne može biti roba i ne može biti predmet komercijalnog ugovaranja i plaćanja, a naročito ne može biti plaćena javnim sredstvima. Jedini zakonit vid plaćanja medijima jeste "sufinansiranjem projekata u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa" i to putem konkursa.

 

Treba reći još i to da su u vanrendom stanju Vujić televizija i Radio Valjevo bili privilegovani jer je komandant Štaba za vanredne situacije Slobodan Gvozdenović samo tim medijima dostavljao informacije i u njihovim programima redovno gostovao, verovatno smatrajući da su to mediji od posebnog državnog značaja koje posebno treba platiti.

Aktuelno

Sednica Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: Dr Slobodan Ilić Pre 3 sati 1 minuta

Valjevska kleptokratija – ima li koga?

U ambijentu gde su jedni udavača za sve, drugi se prefarbavaju, neki treći pregrupisavaju, stiče se utisak da će lokalni vlastodršci nastaviti da rade ono što im donosi ličnu, a ne javnu korist....  · 2 komentara

 (foto: www.valjevo.rs)
Obeležena u rodnom selu Gornje Leskovice Pre 2 sati 10 minuta

Godišnjica pogibije heroja Stojadina Mirkovića

Obeležena je godišnjica pogibije vojnika Stojadina Mirkovića iz Gornjih Leskovica, koji je 29. septembra 1991. godine poginuo u Hrvatskoj, u kasarni u Bedeniku pored Bjelovara. Hrabri...

Vakcinacija (foto: Branko Petrović)
Za domove zdravlja u Kolubarskom okrugu Pre 23 sati 15 minuta

Stigle vakcine protiv sezonskog gripa

Prve doze vakcine protiv sezonskog gripa stigle su u valjevski Zavod za javno zdravlje. Isporučeno je 7760 vakcina, u toku je distribucija ka domovima zdravlja na teritoriji Kolubarskog okruga.