Koronavirus (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Koronavirus (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
10.06.2020, 10:28

Većina mera i dalje na snazi - ne treba se opuštati, poručuju epidemiolozi

č: | fb:

U poslednjih 11 dana u Valjevu nije bilo novoobolelih od COVID-19, a od 29. maja, kada je registrovano 196 obolelih, testirano je 336 osoba.

 

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje izlečen je 171 pacijent, smanjuje se broj hospitalizovanih i u kućnoj izolaciji, trenutno je na bolničkom lečenju šest pacijenata, dok su dve osobe u kućnoj izolaciji.

 

I pored toga što se broj novoobolelih smanjuje, većina mera koje je donela država radi sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19 još uvek je na snazi i građani su dužni da ih poštuju. Prema rečima epidemiologa, to što su mere na snazi znači da epidemija virusa korona nije prošla i da se ne treba opuštati.

 

Među retkim merama koje su ukinute ili su pretrpele izneme jeste naredba ministra zdravlja o zabrani okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru.

 

Sada je u zatvorenom prostoru zabranjeno okuplja više od 500 lica, dok na otvorenom prostoru ne postoji limitacija, koja se odnosi na broj ljudi, ali treba poštovati fizičko distanciranje između lica minimum jedan metar.

 

Kako se navodi u zaključku republičkog Kriznnog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, koji je usvojen na sednici održanoj 5. juna, i dalje je na snazi zabrana posete svim ustanovama socijalne zaštite za smeštaj starih lica i zabrana korisnicima da izlaze iz ustanove.

 

Još uvek su na snazi ublažene mere za preduzetnike, pravna lica, privredna društva, i koje su dužni da dosledno sprovode, a odnose se na vrtiće, teretane i fitnes klubove, frizerske i kozmetičke salone, javni prevoz, ugostiteljske objekte i tržne centre. 

 

Što se tiče pojedinca, i dalje su na snazi mere povećane lične odgovornosti. Na otvorenom potrebno je održavanje socijalne i fizičke distance, i izbegavanje boravka u grupi, pri dužem boravku u grupi nositi masku i rukavice, pojačana higijena ruku-suvo pranje-dezinfekcija.

 

U zatvorenom prostoru potrebno je održavanje socijalne i fizičke distance, izbegavanje dužeg zadržavanja, nošenje lične zaštitne opreme (maska i rukavice), češće provetravanje prostorija i pojačana higijena ruku.

 

Lica koja ulaze u zemljutreba da se pridržavaju preporuka iz zdravstvenog upozorenja koje su dobili na granici.

 

Preporučeno je svim visokoškolskim ustanovama da izvođenje praktičnog dela nastave i ispita odlože, odnosno da pomere za ispitni rok koji će biti održan u seprembru ili oktobru, navodi se u zaključku Kriznnog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, koji je usvojen na sednici održanoj 5. juna.

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 2 sati 6 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 2 sati 6 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 2 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 2 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...