Česma na Trgu Živojina Mišića (foto: Đorđe Đoković)
Česma na Trgu Živojina Mišića (foto: Đorđe Đoković)
22.05.2014, 09:42

Mnogi još uvek bez vode

č: | fb:

Od šest opština Kolubarskog okruga jedino je u Valjevu i Osečini voda ispravna za piće, dok se u ostalim opštinama voda iz gradskog vodovoda  može koristiti samo za sanitarne potrebe. Voda još uvek nije za piće na Ubu, kaže načelnica sanitarne inspekcije dr Branka Miholjčić i dodaje da prve pozitivne nalaze vode sa ubskog vodovoda očekuju danas.

- Međutim zabranu korišćenja vode za piće na Ubu  možemo  ukinuti tek kada dobijemo pozitivne rezultate hemijskih i mikrobioloških analiza i to rađenih tri uzastopna dana. Rezultate higijenske ispravnosti vode za piće u Lajkovcu očekujemo ovih dana, s obzirom na to da su nam potrebna tri uzastopna ispravna uzorka, tako da i Lajkovčani i dalje koriste vodu za piće iz cisterni – kaže dr Branka Miholjčić.

Mionica je imala vodu bez prekida, ali je ona zbog padavina  zamućena i može se koristiti samo za sanitarne potrebe, tako da se Mioničani vodom za piće još uvek snabdevaju iz cisterni. U najtežoj i najneizvesnijoj situaciji je Ljig, gde vode nema zbog problema na vodovodnoj mreži. Međutim i kada se završe radovi Ljig neće imati vodu za piće, koristiće je samo za sanitarnu upotrebu i sigurno je da će biti potrebno još  20- tak dana da se vodosnabdevanje normalizuje, pojašnjava dr Miholjčić.

Posle sedmodnevnih muka, Ljižani su danas dobili tehničku vodu. Cevovod od sela Ba do Ljiga bio je prekinut na 16 mesta, a radnici Komunalca su uspeli da otklone probleme. Zbog niskog pritiska, međutim, vode trenutno ima samo u nižim delovima te varoši. Prema rečima odgovornih, realna je mogućnost da se uz pomoć Građevinara iz Lazarevca obezbede cevi za novi cevovod od sela Ba do Ljiga, a ostatak novca biće pribavljen iz opštinskog budžeta, sponzora i donatora.

Što se tiče seoskih vodovoda, trenutno je u prekidu Prskavac, sa kojeg se vodom snabdevaju pojedina valjevska i mioni;ka sela, zbog potapanja pumpi, kojima nije moguće prići, dok Kukalj ima vodu, ali je ona zamućena, pa su obezbeđene cisterne  sa vodom za piće.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 14 sati 59 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...