Registracija Prijava preko FB
Gradac (23. jun 2020.) (foto: Đorđe Đoković)
Gradac (23. jun 2020.) (foto: Đorđe Đoković)
25.06.2020, 09:38

Pozivaju se građani da prijave štetu od poplave

č: | fb:

Štab za vanredne situacije Valjeva je saopštio da je "došlo je do izlivanja manjih vodotokova i reke Kolubare nizvodno od Valjeva zbog obilnih padavina, koje su se kretale od 40 u urbanom području do 109 litara po kvadratnom metru na seoskom području".

 

Kiše su uzrokovale jedan od najdužih bujičnih talasa, koji je trajao 36 sati 

 

"Zahvaljujućim sprovedenim preventivnim merama zaštite od poplava u periodu pre poplava, poput završetka regulacije korita Kolubare, Obnice i Jablanice i stavljanje u zaštitnu funkciju hidroakumulacije Stubo-Rovni, uspešno je sprovedena zaštita od poplava grada Valjeva. Postojeći sistemi zaštite od poplava izvršili su prihvat i proticaj velikih voda kroz grad i sprečili izlivanje reka na gradskom području", navodi se u saopštenju Štaba za vanredne situacije Valjeva.

Kolubara

Kolubara (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Dalje piše da su u priobalju manjih vodotokova, bujične vode izazvale štetu na infrastrukturi i pojedinim ekonomskim i stambenim objektima, pa se pozivaju građani, koji su pretrpeli materijalnu štetu izazvanu poplavama, da podnesu pismene prijave na pisarnici Gradske uprave Valjeva. Nadležne službe mesnih zajednica i njihovi predsednici, kao i referneti u mesnim kancelarijama treba da prijave štetu na infrastrukturi po selima (na putevima, mostovima, rečnim regulacijama itd.)

 

"Prijave šteta se podnose na pisarnici Gradske uprave, a telefoni koje smo prethodnih dana objavljivali su se odnosili na zahteve za pomoć tokom padavina i izlivanja reka", piše u saopštenju Štaba.

 

Na infrastrukturi u okolini Valjeva postoje štete i one su delom već poznate, a u narednom periodu će biti otklonjena oštećenja. Štab za vanredne situacije apeluje na građane da ne rade samoinicijativno nikakve intervencije na vodotokovima i vodnim objektima (branama, mostovima, putevima, regulacijama), jer rizikuju svoju bezbednost.

 

Gradac (23.jun 2020.)

Gradac (23.jun 2020.) (Foto: Đorđe Đokovič)

"Stručne ekipe Erozije i Vidraka će obaviti posao na otklanjanju nanosa, a komisije će uskoro izaći na teren i proceniti štete, koje će biti nadoknađene građanima u skladu sa mogućnostima Grada i pomoći Vlade Srbije koja se očekuje", saopštio je Štab za vanredne situacije Valjeva.

Aktuelno

Vanredna situacija u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Štab za vanredne situacije Pre 9 sati

Proglašena vanredna situacija u Valjevu

Štab za vanredne situacije grada Valjeva je danas proglasio vanrednu situaciju u našem gradu i izdao naredbu o sprovođenju mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, koje se...  · 20 komentara

Poklon zaštitne maske za valjevske medije (foto: Kolubarske.rs)
Skromna, ali pomoć vredna pažnje Pre 14 sati 59 minuta

UNS poklonio zaštitne maske i valjevskim medijima

Udruženje novinara Srbije poklonilo je 10.000 zaštitnih maski redakcijama medija u Srbiji. "To je skromna pomoć za sve koji su zaposleni u medijima bez obzira na to da li su novinari, snimatelji,...

Postavljena šatra u Jovanji (foto: Đorđe Đoković)
Uprkos širenju zaraze koronavirusa Pre 15 sati 51 minuta

Održava se "Exit u Jovanji" na Ivanjdan

Uprkos širenju zaraze koronavirusa, u Valjevu će biti održan Ivanjdanski vašar u Jovanji. Zavod za javno zdravlje zahteva od gradskog Kriznog štaba da se odlože svi skupovi i proslave zbog...  · 15 komentara