Gradac (23. jun 2020.) (foto: Đorđe Đoković)
Gradac (23. jun 2020.) (foto: Đorđe Đoković)
25.06.2020, 09:38

Pozivaju se građani da prijave štetu od poplave

č: | fb:

Štab za vanredne situacije Valjeva je saopštio da je "došlo je do izlivanja manjih vodotokova i reke Kolubare nizvodno od Valjeva zbog obilnih padavina, koje su se kretale od 40 u urbanom području do 109 litara po kvadratnom metru na seoskom području".

 

Kiše su uzrokovale jedan od najdužih bujičnih talasa, koji je trajao 36 sati 

 

"Zahvaljujućim sprovedenim preventivnim merama zaštite od poplava u periodu pre poplava, poput završetka regulacije korita Kolubare, Obnice i Jablanice i stavljanje u zaštitnu funkciju hidroakumulacije Stubo-Rovni, uspešno je sprovedena zaštita od poplava grada Valjeva. Postojeći sistemi zaštite od poplava izvršili su prihvat i proticaj velikih voda kroz grad i sprečili izlivanje reka na gradskom području", navodi se u saopštenju Štaba za vanredne situacije Valjeva.

Kolubara

Kolubara (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Dalje piše da su u priobalju manjih vodotokova, bujične vode izazvale štetu na infrastrukturi i pojedinim ekonomskim i stambenim objektima, pa se pozivaju građani, koji su pretrpeli materijalnu štetu izazvanu poplavama, da podnesu pismene prijave na pisarnici Gradske uprave Valjeva. Nadležne službe mesnih zajednica i njihovi predsednici, kao i referneti u mesnim kancelarijama treba da prijave štetu na infrastrukturi po selima (na putevima, mostovima, rečnim regulacijama itd.)

 

"Prijave šteta se podnose na pisarnici Gradske uprave, a telefoni koje smo prethodnih dana objavljivali su se odnosili na zahteve za pomoć tokom padavina i izlivanja reka", piše u saopštenju Štaba.

 

Na infrastrukturi u okolini Valjeva postoje štete i one su delom već poznate, a u narednom periodu će biti otklonjena oštećenja. Štab za vanredne situacije apeluje na građane da ne rade samoinicijativno nikakve intervencije na vodotokovima i vodnim objektima (branama, mostovima, putevima, regulacijama), jer rizikuju svoju bezbednost.

 

Gradac (23.jun 2020.)

Gradac (23.jun 2020.) (Foto: Đorđe Đokovič)

"Stručne ekipe Erozije i Vidraka će obaviti posao na otklanjanju nanosa, a komisije će uskoro izaći na teren i proceniti štete, koje će biti nadoknađene građanima u skladu sa mogućnostima Grada i pomoći Vlade Srbije koja se očekuje", saopštio je Štab za vanredne situacije Valjeva.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 19 sati 30 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 19 sati 30 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara