Registracija Prijava preko FB
Kovid ambulanta (foto: Đorđe Đoković)
Kovid ambulanta (foto: Đorđe Đoković)
30.06.2020, 07:13

Trenutno 62 uzorka iz Valjeva “na čekanju” u Beogradu

č: | fb:

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo od 28. juna broj novoobolelih od COVOD-19 je 26 osoba. U izveštaju o broju testiranih i pozitivnih navedeno je da je od 50 uzetih uzoraka 26 pozitivnih na novi koronavirus.

 

Međutim, direktorka Zavoda za javno zdravlje Valjevo dr Marija Gavrilović objašnjava da to nije broj obolelih u jednom danu, nego su u jednom danu stigli rezultati briseva koji su prethodnih desetak dana poslati u Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

 

Rezultati sa "Torlaka" kasne više od deset dana, a onima kojima je bris uzet pre dve nedelje, kućna izolacija ističe a još uvek nisu dobili rezultat.

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, trenutno je 62 uzorka, uzetih u kovid ambulanti Doma zdravlja i u Zavodu za javno zdravlje, poslato na analizu u Beograd i dok ti rezultati ne stignu sve osobe koje su uzorkovane biće u kućnoj izolaciji, a broj novoobolelih u Valjevu biće nula.

 

Otuda, prema podacima Zavoda za javno zdravlje od 29. juna u Valjevu nije registrovan nijedan novooboleo od COVID-19, tako da je broj nepromenjen u odnosu na izveštaj prethodnog dana, pa je ukupno 239 pozitivnih na koronavirus.

 

Za 12 dana potvrđena 43 pozitivna slučaja

 

Poslednji slučaj zaražavanja na teritoriji Valjeva u prvom talasu bio je 29. maj, i sve do 17. juna nije bilo pozitivnih na COVID-19 kada je infekcija registrovana kod jednog člana porodice, a potom i kod ostala četiri člana koja su bila u izolaciji. U istoj nedelji registrovana su i dva slučaja oboljevanja na Ubu, dok u ostalim opštinama Kolubarskog okruga u tom periodu nije bilo pozitivnih na koronavirus.

 

U periodu od 22. do 28. juna obolelo je još 38 osoba iz Valjeva, i po dvoje iz Lajkovca, Mionice i Uba.

 

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje za 12 dana u Valjevu je ukupno registrovano 43 pozitivnih na COVID-19, njih šestoro je hospitalizovano i nalazi se na infektivnom odeljenju Opšte bolnice Valjevo, dok je 37 u kućnoj izolaciji. Kako saznajemo kod većine obolelih su poznati izvori i kontakti, dok je izvor nepoznat kod šestoro zaraženih.  

 

Epidemiološka situacija COVID-19 u Valjevu je ocenjena kao nesigurna, a ukoliko bude preteća, što podrazumeva povećan broj pozitivnih na novi koronavirus, Štab za vanredne situacije doneće neke nove, obavezujuće, mere, poput skraćenja radnog vremena ugostiteljskih objekata i, poput mere koja se odnosi na Beograd, obavezno nošenje maske u zatvorenim prostorima, nezvanično saznaju Kolubarske.rs.

 

S obzirom na to da je u Valjevu još uvek na snazi vanredna situacija, koja je proglašena 25. juna zbog poplava na teritoriji grada, Štab za vanredne situacije može doneti neke obavezujuće mere i pred toga što ih nije doneo republički Krizbi štab, rečeno je Kolubarskim.rs.

 

Aktuelno

Vanredna situacija u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Štab za vanredne situacije Pre 9 sati 6 minuta

Proglašena vanredna situacija u Valjevu

Štab za vanredne situacije grada Valjeva je danas proglasio vanrednu situaciju u našem gradu i izdao naredbu o sprovođenju mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, koje se...  · 20 komentara

Poklon zaštitne maske za valjevske medije (foto: Kolubarske.rs)
Skromna, ali pomoć vredna pažnje Pre 15 sati 5 minuta

UNS poklonio zaštitne maske i valjevskim medijima

Udruženje novinara Srbije poklonilo je 10.000 zaštitnih maski redakcijama medija u Srbiji. "To je skromna pomoć za sve koji su zaposleni u medijima bez obzira na to da li su novinari, snimatelji,...

Postavljena šatra u Jovanji (foto: Đorđe Đoković)
Uprkos širenju zaraze koronavirusa Pre 15 sati 56 minuta

Održava se "Exit u Jovanji" na Ivanjdan

Uprkos širenju zaraze koronavirusa, u Valjevu će biti održan Ivanjdanski vašar u Jovanji. Zavod za javno zdravlje zahteva od gradskog Kriznog štaba da se odlože svi skupovi i proslave zbog...  · 15 komentara