Ispred Doma zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Ispred Doma zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
02.07.2020, 12:36

Štab usvojio 14 obavezujućih mera

č: | fb:

Ocenjujući aktuelnu epidemiološku situaciju kao nesigurnu, koja je pod kontrolom, a u cilju održavanja radne aktivnosti i ekonomske sigurnosti, Štab za vanredne situacije Valjevo je predložio nekoliko obavezujućih mera, koje će se primenjivati od 3. jula.

 

  • obavezno je nošenje maski u zatvorenom prostoru javih ustanova, javnih preduzeća, privrednih društava, banaka, pošta, objekata za promet roba i pružanje usluga, tržnih objekata, kladionica i drugih poslovni objekata, kao i na otvorenom gde nije moguće obezbediti fizičku distancu od jednog metra. Broj osoba u objektu određuje fizička distanca od dva metra.
  • obavezno na ulazu u navedene objekte postaviti dezo-barijere. Objekte treba što češće čistiti, proveravati i dezinfikovati. U toaletima obavezno obezbediti sapun, papirne ubruse i dezinfekciono sredstvo na bazi alkohola.
  • obavezno nošenje maski u javnom prevozu, licima bez maske neće biti dozvoljen ulaz u vozilo javnog prevoza. Broj i raspored putnika u vozilu treba da je takav da omogućava propisanu udaljenost među njima od najmanje jedan metar.
  • obavezno je nošenje maski u taksi vozilu za putnike, a za vozače i rukavice, kao i stalno provetravanje i dezinfekcija vozila.
  • obavezno rad ugostiteljskih objekata prilagoditi tako da broj osoba za stolom ne može biti veći od dvoje, izuzev porodica sa decom, uz poštovanje obavezne distance od dva metra između stolova.
  • obavezuju se sve obrazovne ustanove (predškolske, školske i visokoškolske), da prijemne i druge ispite, kao i upis organizuju uz primenu svih mera zaštite (fizička distanca od 2 metra, nošenje maske i /ili vizira i rukavica) po preporukama nadležnih ministarstava.
  • obavezno rad kozmetičkih, frizerskih salona, salona lepote, fitness centara i teretane organizovati uz sprovođenje svih preporučenih mera zaštite koje se odnose na zaposlene i korisnike usluga.
  • obavezno na otvorenim bazenima obezbediti i sprovoditi sve mere zaštite po uputstvu i instrukcijama Krizbog štaba i Instituta za javno zdravlje Srbije.
  • obavezno u parkovima, dečjim i sportskim igralištima održavati fizičku distancu i gde za to ne postoje uslovi nositi masku.
  • obavezni čistiti i dezinfikovati zajedničke prostorije u stambenim zgradama dva puta dnevno.
  • obavezno čistiti, prati ulice i javne površine uz upotrebu dezinfikacionih sredstava.
  • obavezno je sprovođenje mera Kriznog štaba Republike Srbije.
  • obavezno je praćenje i ocenjivanje aktuelne epidemiološke situacije od nadležnih institucija i blagovremeno informisanje Štaba.
  • obavezno da gradske inspekcijske službe kontrolišu sprovođenje naloženih mera.

 

Za sprovođenje obavezujućih mera odgovorni su preduzetnici i odgovorna lica.

 

U saopštenju Štaba za vanredne situacije navodi se da je u novom talasu od 17. juna obolela 71 osoba, prosečne starosti 39 godina, a u poslednja 24 časa potvrđeno je 14 novoobolelih lica.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 23 sati 6 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 23 sati 7 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara