Zdravstveni radnici (foto: Đorđe Đoković)
Zdravstveni radnici (foto: Đorđe Đoković)
03.07.2020, 09:09

Evropska unija finansira zapošljavanje 100 zdravstvenih radnika

č: | fb:

Na zahtev Ministarstva zdravlja Republike Srbije Evropska unija će finansirati zapošljavanje 100 zdravstvenih radnika na šest meseci u svetlu porasta slučajeva obolelih od Covid-19 u Srbiji, navodi se u saopštenju EU info centra. 

 

Zdravstvene radnike će činiti lekari, medicinski tehničari i administrativno osoblje kao podrška institutima za javno zdravlje, centrima primarne zdravstvene nege, Covid klinikama i ključnim domaćim laboratorijama. Ovo kvalifikovano osoblje će biti angažovano kao pomoć postojećim zdravstvenim kadrovima do kraja 2020. po potrebi.

 

Ambasador Sem Fabrici je izjavio da je ovo još jedan izraz snažne podrške koju EU pruža Srbiji u oblasti zdravstva i odgovora na Covid-19.

 

"EU je značajno pomagala Srbiji u krizi Covid-19, kao i u prethodnim godinama dajući podršku zdravstvenom sektoru", ponovio je Fabrici.

 

Kada je reč o Covid-19, EU je brzo stavila na raspolaganje 93 miliona evra u martu ove godine:15 miliona evra je bilo namenjeno hitnoj pomoći, a 78 miliona evra za srednjoročni ekonomski oporavak.

 

U proteklih 100 dana od početka krize Covid-19, od marta 2020. Evropska unija je  organizovaka 15 kargo aviona koji su sleteli na aerodrom Nikola Tesla. Ti avioni su dovezli više od 721 tone opreme potrebne za borbu protiv korona virusa. U najvećoj meri se sastojala od opreme i uređaja iz Kine i Indije koje je kupila Vlada Srbije ili su donirani Srbiji, dok je EU pokrila transportne troškove u iznosu od 7,1 miliona evra za ukupno 15 kargo letova. Prvi avion je sleteo 26. marta, a poslednji 3. maja.

 

Pored transportnih troškova EU je uložila dodatnih 4,9 miliona evra u nabavku medicinskih materijala za Srbiju, saopštio je EU info centar. 

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: dr Slobodan Ilić Pre 19 sati 59 minuta

Odgovornost "ne stanuje" u "sivonji"

Interes odgovornih za budžet jeste da se istina o trošenju sredstava skloni, a oni direktniji bi rekli sakrije od građana i zato se trude da programski budžet i sve oko njega bude velika "crna...  · 3 komentara