Postavljena šatra u Jovanji (foto: Đorđe Đoković)
Postavljena šatra u Jovanji (foto: Đorđe Đoković)
07.07.2020, 08:47

Održava se "Exit u Jovanji" na Ivanjdan

č: | fb:

Danas će u Jovanji kod Valjeva, u bilizini istoimenog manastira, biti organizovan tradicionalni Ivanjdanski vašar.

 

Prethodnih godina na ovaj vašar, nazvan "Exit u Jovanji", dolazilo je na hiljade ljudi, smeštali se pod "stejdž šatre" i zabavljali se do ranih jutarnjih sati uz zvuke novokomponovane narodne muzike.

 

I pored toga što pandemija koronavirusa još uvek nije prošla i što je sve veći broj obolelih u Valjevu, organizatori nisu odustali od održavanja ovog vašara.

 

Štab za vanredne situacije Valjeva je 2. jula doneo 14 obavezujućih mera među kojima nije zabrana održavanja manifestacija ili odlaganje skupova. Jedina mera koja se odnosi na ugostiteljske objekate glasi "obavezno rad ugostiteljskih objekata prilagoditi tako da broj osoba za stolom ne može biti veći od dvoje, izuzev porodica sa decom, uz poštovanje obavezne distance od dva metra između stolova".

 

Zavod za javno zdravlje Valjevo je ranije zahtevao od gradskog Kriznog štaba, a taj zahtev je juče ponovio, da se odlože svi skupovi i proslave, posebno u zatvorenom prostoru, s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u Valjevu i Kolubarskom okrugu. Kako se navodi, Zavod za javno zdravlje na tome insistira jer je predložene mere održavanja fizičke distance, nošenja maski i negrupisanja, u takvim uslovima teško sprovoditi i kontrolisati.

 
Kolubarske.rs su Štabu za vanredne situacije Valjeva uputile dva pitanja: da li će i na koji način inspekcije kontrolisati da li se na vašaru u Jovanji, koji se održava danas, poštuju i primenjuju mere zaštite i da li će Krizni štab prihvatiti zahtev Zavoda za javno zdravlje Valjevo da se, zbog ozbiljne epidemiološke situacije u Valjevu, odlože manifestacije i skupovi? 

 

Podsećamo, zbog pandemije koronavirusa pojedine manifestacije su odložene. Među njima su Valjevski džez fest, tradicionalni izbor za pesničku nagradu "Desanka Maksimović” i  manifestacija "Desankini majski razgovori", Tucijada u Oglađenovcu i Uskršnji susreti planinara.

 

Međutim, bilo je i onih koje su uprkos pandemiji koronavirusa održane, poput Dani sremuša, Dani maline u Brankovini i Dani maline u Brezovici.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 1 sati 35 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 4 sati 24 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.