Registracija Prijava preko FB
Postavljena šatra u Jovanji (foto: Đorđe Đoković)
Postavljena šatra u Jovanji (foto: Đorđe Đoković)
07.07.2020, 08:47

Održava se "Exit u Jovanji" na Ivanjdan

č: | fb:

Danas će u Jovanji kod Valjeva, u bilizini istoimenog manastira, biti organizovan tradicionalni Ivanjdanski vašar.

 

Prethodnih godina na ovaj vašar, nazvan "Exit u Jovanji", dolazilo je na hiljade ljudi, smeštali se pod "stejdž šatre" i zabavljali se do ranih jutarnjih sati uz zvuke novokomponovane narodne muzike.

 

I pored toga što pandemija koronavirusa još uvek nije prošla i što je sve veći broj obolelih u Valjevu, organizatori nisu odustali od održavanja ovog vašara.

 

Štab za vanredne situacije Valjeva je 2. jula doneo 14 obavezujućih mera među kojima nije zabrana održavanja manifestacija ili odlaganje skupova. Jedina mera koja se odnosi na ugostiteljske objekate glasi "obavezno rad ugostiteljskih objekata prilagoditi tako da broj osoba za stolom ne može biti veći od dvoje, izuzev porodica sa decom, uz poštovanje obavezne distance od dva metra između stolova".

 

Zavod za javno zdravlje Valjevo je ranije zahtevao od gradskog Kriznog štaba, a taj zahtev je juče ponovio, da se odlože svi skupovi i proslave, posebno u zatvorenom prostoru, s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u Valjevu i Kolubarskom okrugu. Kako se navodi, Zavod za javno zdravlje na tome insistira jer je predložene mere održavanja fizičke distance, nošenja maski i negrupisanja, u takvim uslovima teško sprovoditi i kontrolisati.

 
Kolubarske.rs su Štabu za vanredne situacije Valjeva uputile dva pitanja: da li će i na koji način inspekcije kontrolisati da li se na vašaru u Jovanji, koji se održava danas, poštuju i primenjuju mere zaštite i da li će Krizni štab prihvatiti zahtev Zavoda za javno zdravlje Valjevo da se, zbog ozbiljne epidemiološke situacije u Valjevu, odlože manifestacije i skupovi? 

 

Podsećamo, zbog pandemije koronavirusa pojedine manifestacije su odložene. Među njima su Valjevski džez fest, tradicionalni izbor za pesničku nagradu "Desanka Maksimović” i  manifestacija "Desankini majski razgovori", Tucijada u Oglađenovcu i Uskršnji susreti planinara.

 

Međutim, bilo je i onih koje su uprkos pandemiji koronavirusa održane, poput Dani sremuša, Dani maline u Brankovini i Dani maline u Brezovici.

 

Aktuelno

Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 17 sati 53 minuta

U Valjevu novozaraženih 22

U Valjevu je još 22, a u Kolubarskom okrugu još 30 pozitivnih na koronavirus. Preminule su još dve osobe u Mionici. Hospitalizovano je 99 pacijenata. prethodni dan u kolubarskom okrugu testirano je...  · 2 komentara

Ljubinko Andrić, Dragan Bogdanović i Nebojša Tadić (foto: )
Anketni odbor za otkrivanje tajnih grobnica Pre 22 sati 16 minuta

“Pravda i žrtve mogu biti namireni jedino istinom”

U Valjevu je nedavno formiran skupštinski Anketni odbor za otkrivanje tajnih grobnica na teritoriji Valjeva. "Nije ideološka komisija, nije istražni organ,organ, a najmanje je sud", rekao je na...  · 11 komentara

Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Obeležen Dan opštine 16.01.2021

Pre 126 godina Mionica proglašena za varoš

Pre 126 godina ukazom kralja Aleksandra Obrenovića Mionica je proglašena za varoš. Svečanim programom obeležen je Dan Mionice. "Naše najveće bogatstvo su ljudi", rekao na svečanosti Boban Janković,...