Registracija Prijava preko FB
Vanredna situacija u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Vanredna situacija u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
07.07.2020, 15:38

Proglašena vanredna situacija u Valjevu

č: | fb:

Zbog aktuelne epidemiološke situacije koja je označena kao preteća i sprovođenje mera u skladu sa Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, Štab za vanredne situacije grada Valjeva je danas proglasio vanrednu situaciju u našem gradu.

 

Štab je izdao naredbu o sprovođenju mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19:

 

1. Zabranjeno je okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.

2. U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru, dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite.

3. U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra.

4. Zabranjeno je organizovanje svečanosti, kao i organizovanje sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

5. Preporučuje se Gradskom veću grada Valjeva da u zavisnosti od epidemiološke situacije donese odluku o organičavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata tako da radno vreme otpočne u 06.00 časova i završi najkasnije do 22.00 časova.

6. Ugostiteljski objekti su dužni da prilagode svoj rad tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

7. Obavezno je poštovanje mera iz Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 ("Službeni glasnik RS", br. 66/2020, 93/20 i 94/20).

8. U javnom prevozu (gradski, prigradski i taksi prevoz) obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.

9. U ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja obavezna je puna primena svih preventivnih mera.

10. U osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama odložiti okupljanja, a prijemne i druge ispite organizovati uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica).

11. Zabranjeno je korišćenja otvorenih i zatvorenih bazena, "SPA" i "Wellness" centara.

12. U verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda obavezno je sprovođenje mera zaštite.

13. U kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, "fitness"-centrima i teretanama obavezno je sprovođenje mera zaštite (korišćenje maske i rukavica).

14. Nalaže se vršiocima javnih usluga, organima lokalne samouprave, državnim organima, javnim preduzećima i ustanovama na teritoriji grada Valjeva da preduzmu mere za zaštitu zaposlenih i organizuju vršenje usluga građanima u skladu sa datim preporukama Štaba za vanredne situacije u vreme vanrednog stanja i vrše pojačanu dezinfekciju objekata.

15. Nalaže se pojačano pranje i dezinfekcija javnih objekata, kao i što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

16. Preporučuje se upravnicima stambenih zgrada da obezbede najmanje jednom dnevno čišćenje i dezinfekciju zajedničkih prostorija i površina u zgradi na kojima se ostvaruje najveći kontakt (ulazi u zgradu, prostori ispred liftova, liftovi, stepenišni rukohvati, kvake na ulaznim vratima, ulazna vrata i dr.).

17. Štab za vanredne situacije grada Valjeva će svakodnevno pratiti epidemiološku situaciju i shodno tome preispitivati postojeće i predlagati nove mere.

18. Primena ovih mera počinje od 07.07.2020. godine.

 

Kako se navodi u Olduci o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Valjeva "vanredna situacija se proglašava radi daljeg sprovođenja preventivnih mera zaštite bezbednosti i zaštite života i zdravlja stanovništva i radi saniranja oštećenih objekata infrastrukture".

 

Istovremneo se ukida vanredna situacija proglašena 26. juna nakon poplava.

Aktuelno

Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 16 sati 3 minuta

U Valjevu novozaraženih 22

U Valjevu je još 22, a u Kolubarskom okrugu još 30 pozitivnih na koronavirus. Preminule su još dve osobe u Mionici. Hospitalizovano je 99 pacijenata. prethodni dan u kolubarskom okrugu testirano je...  · 2 komentara

Ljubinko Andrić, Dragan Bogdanović i Nebojša Tadić (foto: )
Anketni odbor za otkrivanje tajnih grobnica Pre 20 sati 26 minuta

“Pravda i žrtve mogu biti namireni jedino istinom”

U Valjevu je nedavno formiran skupštinski Anketni odbor za otkrivanje tajnih grobnica na teritoriji Valjeva. "Nije ideološka komisija, nije istražni organ,organ, a najmanje je sud", rekao je na...  · 11 komentara

Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Obeležen Dan opštine 16.01.2021

Pre 126 godina Mionica proglašena za varoš

Pre 126 godina ukazom kralja Aleksandra Obrenovića Mionica je proglašena za varoš. Svečanim programom obeležen je Dan Mionice. "Naše najveće bogatstvo su ljudi", rekao na svečanosti Boban Janković,...