Registracija Prijava preko FB
Protesti u Beogradu (foto: skrinšot)
Protesti u Beogradu (foto: skrinšot)
08.07.2020, 01:49

Protesti građana ispred Skupštine Srbije

č: | fb:

Nekoliko hiljada ljudi, nezadovoljnih odlukom o ponovnom uvođenju policijskog časa zbog borbe protiv koronavirusa, koji je najavio predsednik Aleksandar Vučić, protestovalo je sinoć ispred Skupštine Srbije u Beogradu.

 

Proteste su obeležili sukobi demonstranata sa policijom koja ih je više puta izbacivala iz zgrade Skupštine, a brojnih incidenata bilo je i na ulicama u centru Beograda.

 

Kako prenosi N1, oko 22.15 časova grupa demonstranata je ušla u Skupštinu Srbije, nakon čega je intervenisala policija i posle petnaestak minuta ih potinsula van parlamenta. Oko 23.30 bačena je velika količina suzavca, što je rasteralo demonstrante.

Protesti u Beogradu

Protesti u Beogradu (Foto: skrinšot)

Protesti u Beogradu

Protesti u Beogradu (Foto: skrinšot)

Protesti u Beogradu

Protesti u Beogradu (Foto: skrinšot)

U jednom trenutku na ulice je izašla i konjička brigada. Demonstranti su se okupili i ispred zgrade RTS u Takovskoj ulici. Nakon višečasovnih sukoba policija je uspostavila kontrolu oko 02.00 časa. 

 

Demonstranti su za vreme protesta skandirali "izdaja, izdaja","oj Kosovo Kosovo", "lopovi, lopovi" i uvrede na račun predsednika Aleksandra Vučića, dok su policajcima skandirali "bacite štitove", "uhapsite Vučića" i "idite na Kosovo".

 

U toku intervencije uhapšeno je više demonstranata, a policajci u civilu su pokušali da spreče ekipu televizije N1 da snime način na koji se ophode prema demonstrantima. Ispred parlamenta policija je jednog demonstranta oborila i udarala pendrecima, a potom i odvela. Za sada nije poznato koliko ima povređenih i privedenih.

 

Beogradski centar za ljudska prava objavio je na svom tviter nalogu da je podneo dve krivične prijave i obaveštenja zaštitniku građana o policijskim zlostavljanjima koja je zabeležila TV N1.

 

Protesti u Beogradu

Protesti u Beogradu (Foto: skrinšot)

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da će država i sve njene institucije zaštititi pravni poredak kao što se to čini u svakoj demokratski uređenoj zemlji.

Aktuelno

Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 17 sati

U Valjevu novozaraženih 22

U Valjevu je još 22, a u Kolubarskom okrugu još 30 pozitivnih na koronavirus. Preminule su još dve osobe u Mionici. Hospitalizovano je 99 pacijenata. prethodni dan u kolubarskom okrugu testirano je...  · 2 komentara

Ljubinko Andrić, Dragan Bogdanović i Nebojša Tadić (foto: )
Anketni odbor za otkrivanje tajnih grobnica Pre 21 sati 23 minuta

“Pravda i žrtve mogu biti namireni jedino istinom”

U Valjevu je nedavno formiran skupštinski Anketni odbor za otkrivanje tajnih grobnica na teritoriji Valjeva. "Nije ideološka komisija, nije istražni organ,organ, a najmanje je sud", rekao je na...  · 11 komentara

Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Obeležen Dan opštine 16.01.2021

Pre 126 godina Mionica proglašena za varoš

Pre 126 godina ukazom kralja Aleksandra Obrenovića Mionica je proglašena za varoš. Svečanim programom obeležen je Dan Mionice. "Naše najveće bogatstvo su ljudi", rekao na svečanosti Boban Janković,...