Vašar u Jovanji (foto: Đorđe Đoković)
Vašar u Jovanji (foto: Đorđe Đoković)
09.07.2020, 14:25

Kako funkcioniše valjevska vlast najbolje se vidi na primeru vašara u Jovanji

č: | fb:

Za vreme trajanja vanredne situacije, koja je proglašena 7. jula radno vreme ugostiteljskih objekata na teritoriji grada Valjeva, ograničeno je od 6.00 ujutro do 22.00 časa, i ta odluka važi od 7. jula.

 

Međutim, većina ugostiteljskih objekata u gradu prethodna dva dana je bila otvorena i nakon 22 časa. Ugostitelji sa kojima smo razgovarali kažu da su radili jer to nije bila obavezujuća odluka nego samo preporuka, a da odluka, koliko su čuli, važi tek od danas. Kažu da nisu dobili nikakvu zvaničnu informaciju o ograničenju radnog vremena nego se informišu iz medija.

 

Zbog čega valjevska vlast ne saopštava tačne informacije i na vreme?

 

Rešenje o određivanju radnog vremena ugostiteljskih objekata donelo je Gradsko veće na telefonskoj sednici, koja je održana nakon proglašenja vanredne situacije u utorak 7. jula. Ta odluka je stupila na snagu istog dana i objavljena je u Službenom glasniku Valjeva, ali javnost o tome nije obaveštena.

 

Čak je u zvaničnom saopštenju Štaba za vanredne situacije o proglašenoj vanrednoj situaciji u Valjevu navedeno da se "preporučuje Gradskom veću da u zavisnosti od epidemiološke situacije donese odluku o ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata". U ovom zvaničnom saopštenju građani i ugostitelji su obavešteni da se preporučuje, a odluka o ograničenju radnog vremena je već bila doneta.

 

Otvara se pitanje zbog čega je ta informacija sakrivena od građana? Kome je bilo u interesu da u javnost plasira netačno obaveštenje u vezi radnog vremena ugostiteljskih objekata, ali i o proglašenju vanredne situacije?

Vašar u Jovanji

Vašar u Jovanji (Foto: Đorđe Đoković)

 

Podsećamo, pojedini članovi gradskog Kriznog štaba tvrdili su da odluka o vanrednoj situaciji nije stupila na snagu 7. jula, te se ne može kontrolisati poštovanje mera. Član Štaba dr Branka Antić koja, po ovlašćenju komandanta Štaba Slobodana Gvozdenovića, daje zvanične izjave za medije, rekla je da se čeka "zeleno svetlo Ministarstva zdravlja da bi vanredna situacija u Valjevu stupila na snagu i da će to biti od srede 8. jula" i da "sve do tada mere nisu obavezujuće".

 

Na sajtu grada Valjeva informacija o ograničenju radnog vremena ugostiteljskih objekata objavljena je tek danas. Zašto tek danas, niko nije želeo da odgovori na naše pitanje.

Vašar u Jovanji

Vašar u Jovanji (Foto: Đorđe Đoković)

Da li se iza svega krije vašar u Jovanji, koji je održan 7. jula u večernjim satima, gde se u vreme pandemije koronavirusa okupilo nekoliko stotina ljudi, uprkos upozorenjima epidemiologa i njihovog zahteva da ta manifestacija bude odložena?

 

Gosti pod šatrom nisu ispoštovali nijednu meru zaštite, a nadležne inspekcijske službe grada Valjeva i komunalni milicajci te večeri nisu reagovali. Nezvanično, nisu imali nalog načelnika Gradske uprave. Takođe nezvanično, inspektorima i komunalcima nije dat nalog jer "nema osnova s obzirom na to da odluka o vanrednoj situaciji još nija stupila na snagu". Na vašaru u Jovanji je bila policija, ali oni nisu nadležni za kontrolu gradskih odluka, a oni koji jesu te večeri nisu bili na vašaru u Jovanji. Po nalogu?

Vašar u Jovanji

Vašar u Jovanji (Foto: Đorđe Đoković)

 

Pitanja za komandanta Štaba, bez odgovora

 

S obzirom na to da je proglašena vanredna situacija 7. jula i da sve odluke i mere važe od tog datuma, kao i to da su epidemiolozi Zavoda za javno zdravlje zahtevali da se odlože skupovi, Kolubarske.rs su, u danu održavanja vašara u Jovanji, komandantu Štaba za vanredne situacije Slobodanu Gvozdenoviću gradonačelniku Valjeva postavile nekoliko pitanja:

 

Da li će i na koji način inspekcije kontrolisati da li se na vašaru u Jovanji poštuju i primenjuju mere zaštite i da li će Krizni štab prihvatiti zahtev Zavoda za javno zdravlje Valjevo da se, zbog ozbiljne epidemiološke situacije u Valjevu, odlože manifestacije i skupovi?

 

Na ova pitanja nam nije odgovoreno, kao i na pitanja koja smo uputili juče, sreda, 8. jul :

 

Da li su nadležne inspekcijske službe grada Valjeva postupile u skladu sa Odlukom o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Valjeva i u skladu sa naredbom o sprovođenju mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVOD-19, koje su stupile na snagu 7.7. 2020. godine, i kontrolisale primenu mera na vašaru u Jovanji, koji je održan 7. jula.

 

Ukoliko jesu, molim da mi dostavite izveštaj o tim kontrolama ili da javnost informišete o preduzetim merama i aktivnostima.

 

Ukoliko nadležne inspekcijske službe nisu kontrolisale ugostiteljske objekte i šatre na vašaru u Jovanji, gde je bilo nekoliko stotina ljudi, molim da mi odgovorite zbog čega nisu postupile u skladu sa Odlukom i naredbom.

 

Ni na jedno pitanje odgovor nismo dobili od komandanta Štaba za vanredne situacije dr Slobodana Gvozdneovića gradonačelnika Valjeva, što samo za sebe mnogo toga govori. 

Vašar u Jovanji

Vašar u Jovanji (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 23 sati 47 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara