Osnovni sud (foto: Đorđe Đoković)
Osnovni sud (foto: Đorđe Đoković)
05.08.2020, 11:38

Uhapšeno četvoro sudskih izvršitelja iz Valjeva

č: | fb:

Pet osoba, među njima četvoro sudskih izvršitelja iz Valjeva, uhapšeno je zbog postojanja osnova sumnje da su malverzacijama oštetili više osoba za oko tri miliona dinara.

 

U saopštenju MUP Srbije navodi se da su pripadnici MUP-a, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili sudske izvršitelje iz Valjeva G. B. (49), D. J. (60), S. V. (49) i S. P. (49) zbog osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja i pranje novca, kao i Z. P. (48) koji se tereti za krivičma dela pranje novca i pomaganje u zloupotrebi službenog položaja.

 

"Osumnjičeni se terete da su od januara 2018. do novembra 2019. godine fingirali sprovođenje izvršnog postupka, tako što su fiktivnom dokumentacijom izdavali naloge računovodstvu suda za isplatu sredstava na račun osumnjičenog bravara Z. P. na ime usluga obijanja i zamene brava na vratima koje on nije izvršio. Na ovaj način su, kako se sumnja, oštetili izvršne poverioce za 2.963.300 dinara.  Postoje osnovi sumnje da je G. B. od decembra 2015. do decembra 2016. godine novac koji su izvršni dužnici uplatili na ime troškova postupka zadržavao za sebe, bez uplaćivanja na račun suda. Na taj način je, sumnja se, oštetio izvršne poverioce za nešto manje od 120 hiljada dinara", saopštio je MUP Srbije.

 

Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu privedeni nadležnom tužilaštvu.

 

Podsećamo, u decembru prošle godine u Osnovnom sudu u Valjevu pokrenut je postupak protiv četvoro sudskih izvršitelja, zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj. Pregledom 56 predmeta u kojima su postupali utvrđeno je da su napravili propuste koji imaju kako elemente teže povrede dužnosti iz radnog odnosa, tako i elemente krivičnog dela.

 

Disciplinska komisija Osnovnog suda u Valjevu pokrenula je u decembru prošle godine disciplinski postupak protiv ovih službenih lica i donela rešenje o njihovom udaljenju sa rada do okončanja disciplinskog postupka. Tada je nadležnom Višem javnom tužilaštvu u Beogradu podneta i krivična prijava protiv svih četvoro zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara