Pričević
Pričević
14.08.2020, 09:19

"Šta će ti struja, lezi spavaj!"?

č: | fb:

Meštani sedam sela, koja su na dalekovodnom pravcu Pričević-Stave, više od mesec dana svakodnevno ostaju bez struje i to po nekoliko časova, dok prethodnih nekoliko dana struje nije bilo cele noći.

 

Kažu da nije lako živeti u 21. veku, i to na dvadesetak kilometara od Valjeva, u mraku uz svakodnevne nestašice struje zbog čega im "stradaju uređaji", "tope" se zamrzivači... Mnogima su se obraćali za pomoć, od valjevske Elektrodistribucije, preko ED Kraljevo i elektroenergetske inspekcije, do EPS-a i Ministarstva rudrastva i energetike, međutim odgovor ni od koga nisu dobili.

 

"Struja u jednom minutu dolazi pa nestaje i po deset puta i zbog toga nam se kvare električni uređaji. Kada to prijavimo, nadležni iz Elektodistribucije Valjevo nam kažu da popravimo uređaje, da im donesemo račun, pa će nam taj iznos oni nadoknaditi. Kad sve to uradimo, dobijemo pismeno obaveštenje da se naš zahtev odbija. Ili, ako nekim slučajem i prihvate, onda gledaju da li je uređaj bio nov, pa ukoliko nije nadoknade nam 50 posto od iznosa sa fiskalnog računa koji je plaćen serviseru", priča Živan Milivojević iz sela Tupanci.

 

Milivojević kaže da su sela Tupanci i Majinović od centra Valjeva udaljeni samo 18 kilometara ili na 15 minuta vožnje. Navodi da imaju uređene dalekovode na kojima 20 godina nije bilo više od dva do tri kvara. On smatra da je za trenutno stanje i česte nestašice struje glavni krivac reklozer.

 

"Sve ovo se dešava zbog toga što je pre odvajanja našeg dalekovoda neko smišljeno u Pričeviću postavio automatski rastavljač ili reklozer, kako ga oni popularno zovu, pa kada na Medvedniku rosa padne po provodnicima onda taj uređaj isključi svih sedam sela, umesto da su takvi uređaji postavljeni u Stavama na odvajanju kritičnih dalekovoda, pa tamo gde se kvar desi to selo i isključi, a ne da nas par hiljada, nedužnih, ostane bez struje. Najveći problem pravi taj reklozer zato što se nalazi gde mu nije mesto i koji je od samog postavljanja više neispravan nego ispravan pa nam je struja kao u diskotekama", opisuje naš sagovornik.

Reklozer

Reklozer

 

Prema njegovim rečima dodatni problem je i to što svaki put kada nestane struja i kada pokušaju da nestanak prijave i da saznaju do kada struje neće biti, dežurni dispečeri Elektrodistribucije Valjevo se ne javljaju na pozive. "A ukoliko se jave, njihova komunukacija sa nama, odnosno potrošačima, je užas, od uvreda pa do pitanja: vidiš li kolko je sati šta će ti struja lezi spavaj".

 

"Pre dvadesetak dana oko 15 časova nam je nestala struja jer je, navodno, neki cer pao po provodnicima, tako su nam bar rekli, i da će tek narednog dana biti sklonjen, kao da mi ne znamo da se za to vreme moglo uraditi par polja novog dalekovoda pošto je struja došla tek oko 13 časova narednog dana i to pri temperaturi od 30 stepeni, koliko je bilo u kućama", priča Milivojević.

 

Živan Milivojević podseća da je pre pet godina dvadeset meštana iz nekoliko sela išlo na razgovor sa rukovodstvom Elektrodistribucije Valjevo.  

 

"Direktor je, navodno, bio na sastanku pa nas je primio njegov tadašnji zamenik Aleksandar Petrović, kome smo sve ispričali i ostavili dokument sa našim pritužbama i zahtevima na koje nikad nismo dobili odgovor", priča Milivojević.

 

Podseća na još jedan događaj od pre 18 godina, a ima veze sa energetskom situacijom u njihovim selima.

 

"Po planu donacije, čiju izradu smo platili mi potrošači, 2002. godine američka Organizacija za međunarodnu pomoć i razvoj (IRD), odobrila je donaciju od 50.000 dolara za rekonstrukciju dalekovoda Kamenica - Pričević - Stave, a na dalekovodu nije urađeno bukvalno ništa. Veći deo opreme na dalekovodu je iz 50-ih godina, a to je vreme kada je na njemu bilo par trafostanica, a sada ih ima preko trideset, pa je presek provodnika tog dalekovoda isti kao kod nas u niskonaponskoj mreži", tvrdi Milivojević.

 

Ponavlja da problem traje poslednjih 20 godina i naglašava da ovako nije bilo ni za vreme bombardovanja Pričevića. Kaže da se dešavalo da pod NATO bombama padne par stubova koje su ekipe Elektrodistribucije za par sati, i to za vreme vazdušne opasnosti, menjale i tako omogućile normalno snabdevanje.

 

"Dvadeset godina života u mraku je stvarno previše. Ako smo mi tako odrasli nećemo dozvoliti da i naša deca tako odrastaju i jedu pokvarenu hranu zbog nečijeg nemara. Elektrodistribucija Valjevo svojim nemarom uskraćuje nam i korišćenje svega ostaloga, a plaćamo, internet, telefon...", kažu meštani sedam sela.

 

Ukoliko nadležni i dalje budu okretali glavu od njihovog, kako kažu, velikog problema, biće primorani da realizuju ranije najavljenu blokadu  magistralnog puta Valjevo – Loznica. "Na blokadi ćemo biti sve dok na lice mesta ne dođu nadležni iz Ministarstva rudarstva i emnergetike i ne nađu rešenje", poručili su meštani sedam valjevskih sela.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 42 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 19 sati 37 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 2 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...