Bair (foto: Đorđe Đoković)
Bair (foto: Đorđe Đoković)
11.09.2020, 12:37

Romsko naselje Bair dobilo kanalizacionu mrežu

č: | fb:

U okviru Programa podrške Evropske unije razvoju opština, kroz projekat "Živeti zajedno", izgrađeno je 636 metra kanalizacione mreže u romskom naselju Bair u Valjevu.

 

Vrednost radova je 234.310 evra, od čega je 150.000 evra donacija Evropske unije, dok je ostatak novca obezbeđen iz kase grada Valjeva.

 

Ovaj projekat je realizovan u okviru Programa podrške Evropske unije razvoju opština - EU PRO, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNOPS u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije. Nosilac projekta je Grad Valjevo, a partner na projektu je JKP Vodovod Valjevo.

 

Danas je u Valjevu održana finalna konferencija koja je bila prilika da se gradsko rukovodstvo i građani zahvale donatoru Evropskoj uniji i Vladi Republike Srbije na donaciji, kao i  EU PRO programu, UNOPS-u i SWISS PRO programu na saradnji i podršci tokom implementacije projekta.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da je realizacija ovog projekta značajna zbog toga što su poboljšani uslovi i kavlitet života u romskom naselju, koje je nadomak grada, a nije imalo rešenu kanalizaciju. "Pored toga projekat je značajan i zbog zaštite životne sredine", rekao je Gojković.

 

Danas je rečeno i da Grad razmatra mogućnost subvencionisanja priključaka na novoizgrađenu kanlizacionu mrežu u naselju Bair svih zainteresovanih korisnika.

 

Gradonačelnik Gojković je poručio da će grad Valjevo u svojim razvojnim i finansijskim planovima ubudućnosti posvetiti više pažnje unapređenju kvalitetu života svih građana. "Cilj nam je da sva naselja budu lepša i bolja, bezbednija i kvalitetnija za život", rekao je gradonačelnik.

Dragana Novaković

Dragana Novaković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Dragana Novaković, menadžer sektora za infrastrukturu UNOPS, izjavila je da su benefiti izgrađene kanalizacione mreže na zdravlje stanovika naselja Bair nemerljivi, ali osim izgrađene infrastrukture žitelji ovog naselja dobiće i unapređene komunalne usluge.  

 

"Osim toga uticaj na zaštitu životne sredine ovog projekta je značajan s obzirom na to da će sve otpadne vode iz ovog naselja odlaziti u sistem za prečišćavanje otpadnih voda. Upravo je to i cilj ovih projekata izgradnje infrastrukture, koji se realizuje u okviru Programa podrške Evropske unije razvoju opština - EU PRO, da se poboljšaju uslovi života lokalnog stanovništva i to kroz poboljšanje uslova u školama, vrtićima, sportskim i kulturnim ustanovama", rekla je Novaković.

 

Izgradnja kanalizacione mreže u romskom naselju Bair je jedan od 37 projekata lokalne infrastrukture koje Evropska unija, u saradnji sa Vladom Srbije, sprovodi kroz EU PRO čija je ukupna vrednost 4,5 miliona evra, saopštila je Novaković.

  

Pored toga što je izgrađena nova kanalizaciona mreže, rekonstruisana je postojeća, asfaltirano je šest ulica, osim Bobovčeve koja je, na insistiranje građana, zadržala kocku.

Aca Petrović

Aca Petrović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Žitelj Baira, Aca Petrović kaže da su svi stanovnici Baira zadovoljni što im je urađena kanalizacija, a zadovoljni su i zbog toga što je sve "vraćeno u prvobitno stanje"  kada je reč o ulicama.

 

"Znači nismo zaboravljeni, misli gradsko rukovodstvo i na nas. Nadam se da će nam novi gradonačelnik pomoći, vidim da je ambiciozan", rekao je Petrović i dodao da "ima još nekih malih problema u naselju" pokazujući na cev koja je pukla iz koje curi voda, na drveće koje "samo što ne padne" i na ulične svetiljke kojih nema dovoljno.   

 

Bair

Bair (Foto: Đorđe Đoković)

Dragana Novaković, menadžer sektora za infrastrukturu UNOPS, na pitanje novinara da li će EU finansirati projekte za smanjenje aerozagađenja u gradovima Srbije, odgovorila je potvrdno, rekavši da će takvi projekti biti finansirani najverovatnije sledeće godine, o čemu će lokalne samouprave biti obaveštene kako bi blagovremeno konkurisale sa projektima. Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je potvrdio da će Valjevo sigurno imati spreman projekat jer kako je rekao "moramo iskoristiti tu mogćnost".

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 23 sati 36 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 20 sati 46 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara