Aerozagađenje (foto: Đorđe Đoković)
Aerozagađenje (foto: Đorđe Đoković)
14.09.2020, 06:54

Vazduh u Valjevu opasan, a za šest meseci ni dinar za smanjenje aerozagađenja

č: | fb:

Vazduh u Valjevu je poslednjih pet godina prekomerno zagađen zbog povećanih koncentracija PM10 čestica, pa se od 2015. do 2019. godine nalazi konstantno u III kategoriji kvaliteta vazduha, pokazuju tek objavljeni podaci godišnjeg izveštaja o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji Agencije za zaštitu životne sredine.

 

Treću kategoriju, prekomerno zagađen, ima vazduh u kome su prekoračene tolerantne vrednosti za jednu ili više zagađujućih materija.

 

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, Beograd, Niš, Smederevo, Kosjerić, Pančevo, Novi Sad, Užice, Bor, Valjevo, Kraljevo, Subotica, Požarevac, Zaječar, Beočin zvanično su mesta sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji. Prekomerna zagađenost u ovim mestima bila je zbog povećane koncentracije PM čestica koje utiču na zdravlje ljudi, a mogu da dovedu i do malignih oboljenja. Jedino je Bor zagađen sumpor-dioksidom.

 

U Valjevu je 2019. godine zabeleženo 132 dana sa prekomernim zagađenjem PM10 česticama, sledi Užice i jedna stanica u Smederevu, gde je svaki treći dan izmereno prekomerno zagađenje.

 

Najveća koncentracija PM10 čestica u toku samo jednog dana zabeležena je u Zaječaru, više od četiri puta iznad dozvoljene, dok je suspendovanih čestica PM2.5 najviše bilo u Valjevu, Nišu i Kraljevu, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine.

 

I pored toga što je vazduh u Valjevu opasan godinama, što je problem aerozagađenja gradskoj vlasti deklarativno na prvom mestu, sudeći prema Izveštaju o izvršenju budžeta za prvih šest meseci ove godine, taj problem je i dalje "pod tepihom".

 

U budžetu Valjeva za 2020. godinu za program - energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije, u okviru koga je smanjenje zagađenosti, planirano je 35 miliona dinara. Međutim za šest meseci nije potrošen ni dinar!

 

Za zaštitu životne sredine u budžetu je planirano blizu 69,5 miliona dinara, a za šest meseci je potrošeno 25,1 milion dinara, a od toga skoro 17 miliona za izgradnju kanalizacione mreže u naselju Bair. 

 

Sredinom oktobra ili za mesec dana zvanično počinje sezona grejanja. Ponovo će Valjevo biti u vrhu po aerozagađenju i ponovo će se pričati iste priče, i ponovo će se najavljivati razni programi i projekti u borbi protiv aerozagađenja, a mi ćemo ponovo ili još jednu godinu udisati "opasan" vazduh. Do kada?!

Aktuelno

Tamara Jokić (foto: Đorđe Đoković)
Nakon Tešnjarskih Herceg Novi… Pre 18 sati

Sjajna Tamara Jokić preko celog sveta do Valjeva

"U Valjevu uvek imam tremu i određenu odgovornost. Kada uporedim sa svim skorašnjim nastupima kao što su Njujork, Lisabon, Beograd, Smederevo i tako dalje, u Valjevu uvek postoji dodatan osećaj...  · 7 komentara

Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Dogovoreno na sastanku sa premijerkom Pre 14 sati 41 minuta

Mionica dobija Centar za mlade

Mionica će dobiti savremeni Centar za mlade, prvi ovakvog tipa u ovom delu Srbije, dogovoreno je na radnom sastanku sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić u Omladinskom centru OPENS u...  · 1 komentar

Mountain Music Fest (foto: MMF)
Završen Mountain Music Fest Pre 15 sati 40 minuta

Trodnevni spoj muzike, avanture i planine

Sedmi Mountain Music Fest, koji je proteklog vikenda održan na Divčibarama, uprkos najavljenom lošem vremenu, okupio je preko 3000 ljubitelja planine i kvalitetne muzike.  · 1 komentar