Milovan Danojlić (foto: Zoran Bušić)
Milovan Danojlić (foto: Zoran Bušić)
23.11.2022, 15:52

Milovan Danojlić (1937-2022)

č: | fb:

Tužna vest stigla je iz Francuske. Posle kraće bolesti danas je preminuo  književnik i akademik Milovan Danojlić. Rođen je u Ivanovcima kod Ljiga, od oca Veselina i majke Višnje.

 

Posle četvororazredne škole u rodnom selu, preko Državne realne gimnazije u Ljigu, stigao je kao šesnaestogodišnjak u Beograd. Školovao se radeći, najpre kao prodavac novina, a ponešto bi i napisao za novine. Diplomirao je romanistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu.

 

Od 1957, kada je objavio prvu zirku poezije "Urođenički psalmi", napisao je više od 70 knjiga proze i poezije za decu i odrasle,  prevoda, odnosno prepeva poznatih pesnika, među kojima su Josif Brodski, Vilijam Batler Jejts, Pol Klodel i Žak Bodler. Nisu ga mimoišla ni priznanja: NIN-ova nagrada za roman “Oslobodioci i izdajnici"1998. godine, Oktobarska nagrada Beograda, Nagrada Branko Ćopić, Nagrada Isidora Sekulić, Žička hrisovulja, Velika nagrada Ivo Andrić … nakupilo se više od 30 književnih nagrada i priznanja. Smrt ga je zatekla na mestu predsednika Srpske književne zadruge.

 

U Univerzitetskom gradu Poatje, Francuska, živeo je od 1984. godine. Jedno vreme je radio kao lektor , kasnije se bavio samo pisanjem. U tom gradu osnovao je porodicu, sa suprugom Sanjom dobio dva sina, Stevana i Borislava.

 

Danojlić odavno pripada književnoj eliti. Još 2000. postao je inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti, 2015. dopisni, a krajem 2018. godine izabran je za redovnog člana SANU. Pristupnu besedu "Za toleranciju", održao je 15. maja 2019. godine.

 

Jedan je od 13 intelektualaca koji su obnovili rad Demokratske stranke.

 

Priznati pisac i akademik, vezu sa rodnim krajem nije gubio, naprotiv, zavičaj je prisutan u njegovim romanima, esejima i pesmama. Na brdu Kamalj u Ivanovcima 2000. sagradio je crkvu. To je mesto okupljanja pesnika i ljubitelja lepe pesničke reči svakog 22. maja na crkvenu slavu Mali Nikoljdan.

 

Leta je provodio u Ivanovcima, gde je nameravao da se sa suprugom vrati, čim Sanja, profesorka na uglednom Univerzitetu u Poatjeu, ode u penziju.

 

Letos, 13. jula u dvorištu ljiške biblioteke upriličeno je veče Milovana Danojlića, a čast su mu učinili Matija Bećković i Petar Božović. Tada je javnost upoznata da će ljiška biblioteka poneti ime književnog velikana Milovana Danojlića. Procedura oko promene naziva jedine ljiške ustanove kulture, i posle više od četiri meseca nije dovedena do kraja i biblioteka i dalje nosi naziv Gradska bibioteka "Ljig". Samo je Desanka Maksimović za života dobila spomenik u Valjevu, ostaje da nijedna biblioteka nije ponela ime po živom piscu. Nadam se da će na decembarskoj sednici, SO Ljig dati saglasnost za promenu naziva biblioteke, da biblioteka zvanično dobije ime Milovana Danojlića.

 

Sahrana Milovana Danojlića biće u rodnim Ivanovcima.

 

Nekoliko stihova Milovana Danojlića:

"Nizbrdo jurnuh, s nestrpljenjem,

Napustih detinjstvo i rodni dom,

A sad se istom stazom penjem

Uzbrdo, otežao, star i trom".

 

Danas je otišao u legendu.

 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 12 sati 13 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 3 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 7 sati 38 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...