Registracija Prijava preko FB
24.05.2014, 11:36

Draško Velimirović

č: | fb:

U Beogradu je 22. maja, posle duge bolesti, umro velemajstor Dragoljub Draško Velimirović (72). Rođen je u Valjevu - otac Filip, blizak srodnik vladike Nikolaja, bio je odličan fudbaler Građanskog iz Zagreba, a majka Jovanka, takođe šahista i prva šampionka Jugoslavije, radila je kao geometer u Mionici.

Dragoljub Velimirović

Dragoljub Velimirović

Nacionmalni majstor postao je 1962, intermajstor 1971, a velemajstor 1973. godine. Državni prvak bio je tri puta, preko 25 puta igrao je državna prvenstva. Pobedio je na zonskom turniru za SP u Budvi 1981, kao i na međunarodnim turnirima u Titogradu, Vršcu… Višestruki je državni reprezentativac – šest puta “olimpijac”, četiri puta na EP, a jednom na SP. Osvojio je srebrnu medalju na Olimpijadi u Nici 1974. rezultatom devet poena iz 12 partija. Ima srebro sa SP i dve evropske bronze. Selektor igrač bio je na Olipijadi u Dubaiju 1986. godine.

Pre nekoliko godina uspešno je igrao za Valjevski šah klub “Sveti Nikolaj”. Radio je i sa mladim igračima u beogradskoj Itaki.

Bio je oštar igrač, obožavao “dvosekle” pozicije, a u šahovskoj teoriji poznat je Velimirovićev napad u varijanti Sicilijanske odbrane.

Draško Velimirović će biti kremiran u ponedeljak (14.30) na Novom groblju u Beogradu. Pre toga (11.00) biće održana komemoracija u Šahovskom savezu Srbije.

Aktuelno

Dnevnik Diane Budisavljević (foto: )
Valjevske filmske susrete otvara Pre 15 sati 21 minuta

Dnevnik Diane Budisavljević

Dnevnik Diane Budisavljević, rediteljke Dane Budisavljević otvoriće šeste Valjevske filmske susrete. Film će biti prikazan na svečanom otvaranju u Centru za kulturu 12. decembra u 20 časova.

Bojana Perići mladi za ponos (foto: Đorđe Đoković)
Kampanja "Europrom-a" 7.12.2019

Tri decenije jubileja u znaku "30 za ponos"

Obeležavajući jubilej tri decenije postojanja "Europrom" pokreće kampanju "30 za ponos" sa ciljem da promoviše uspešne mlade ljude, sve one koji postižu odlične rezultate, osvajaju nagrade i...  · 2 komentara