Registracija Prijava preko FB
24.05.2014, 11:36

Draško Velimirović

č: | fb:

U Beogradu je 22. maja, posle duge bolesti, umro velemajstor Dragoljub Draško Velimirović (72). Rođen je u Valjevu - otac Filip, blizak srodnik vladike Nikolaja, bio je odličan fudbaler Građanskog iz Zagreba, a majka Jovanka, takođe šahista i prva šampionka Jugoslavije, radila je kao geometer u Mionici.

Dragoljub Velimirović

Dragoljub Velimirović

Nacionmalni majstor postao je 1962, intermajstor 1971, a velemajstor 1973. godine. Državni prvak bio je tri puta, preko 25 puta igrao je državna prvenstva. Pobedio je na zonskom turniru za SP u Budvi 1981, kao i na međunarodnim turnirima u Titogradu, Vršcu… Višestruki je državni reprezentativac – šest puta “olimpijac”, četiri puta na EP, a jednom na SP. Osvojio je srebrnu medalju na Olimpijadi u Nici 1974. rezultatom devet poena iz 12 partija. Ima srebro sa SP i dve evropske bronze. Selektor igrač bio je na Olipijadi u Dubaiju 1986. godine.

Pre nekoliko godina uspešno je igrao za Valjevski šah klub “Sveti Nikolaj”. Radio je i sa mladim igračima u beogradskoj Itaki.

Bio je oštar igrač, obožavao “dvosekle” pozicije, a u šahovskoj teoriji poznat je Velimirovićev napad u varijanti Sicilijanske odbrane.

Draško Velimirović će biti kremiran u ponedeljak (14.30) na Novom groblju u Beogradu. Pre toga (11.00) biće održana komemoracija u Šahovskom savezu Srbije.

Aktuelno

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 14 sati 42 minuta

U Valjevu još 20 osoba pozitivno na koronavirus

U Valjevu je još 20 osoba pozitivno na COVID-19, tako da je ukupan broj obolelih 339, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje od 7. jula. Dr Marija Gavrilović navodi da za period od 03. do 06....  · 3 komentara

Protesti u Beogradu (foto: skrinšot)
Nezadovoljni ponovnim uvođenjem policijskog časa Pre 21 sati 23 minuta

Protesti građana ispred Skupštine Srbije

Nekoliko hiljada ljudi, nezadovoljnih odlukom o ponovnom uvođenju policijskog časa zbog borbe protiv koronavirusa, koji je najavio Aleksandar Vučić, protestovalo je sinoć ispred Skupštine Srbije u...  · 7 komentara

Vanredna situacija u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Štab za vanredne situacije Pre 1 dan 7 sati

Proglašena vanredna situacija u Valjevu

Štab za vanredne situacije grada Valjeva je danas proglasio vanrednu situaciju u našem gradu i izdao naredbu o sprovođenju mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, koje se...  · 22 komentara